Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Devadesátky herce Bořka Slezáčka: Mám je zčásti v mlze a je to tak dobře!

23. února 2022 | 06:00

Přestože se v úspěšném seriálu Devadesátky objevil jen ve vedlejší roli, arménského mafiána z pražského podsvětí vystihl geniálně. Jak na dobu, kdy totalitu vystřídala opojná svoboda, charismatický herec vzpomíná? A co je pro něj nyní středobodem vesmíru?

Jaká nejvýraznější vzpomínka se vám vybaví z 90. let?

Dobrá otázka. Mám obecně tolik vzpomínek, že neumím vybrat jednu jedinou. Respektive ani nevím, podle čeho bych ji měl vybrat, co je důležitější než to ostatní. Ale každopádně devadesátá léta pro mne znamenala například cestování. Vlastně jsem je celá procestoval.

Video se připravuje ...
Slezáček zavzpomínal na roky s nejlepším kamarádem-alkoholem, ke kterému čichl už jako náctiletý • VIDEO: FTV Prima

Říká se, že kdo si devadesátky pamatuje, moc je neprožil. Mně to přijde trochu „moc“. Vám bylo kolem třicítky, opravdu to bylo tak moc divoké?

Ano. A samozřejmě mi toho spousta tone v tmách a je to tak dobře. Já si navíc ty devadesátky ještě tak o deset let protáhl, co se toho divočení týká.

V seriálu, který se stal senzací, hrajete jednookého Alexeje, jednu z postav mafiánů pražského podsvětí. Znal jste osobně podobné týpky, kteří vám třeba mohli být pro roli „inspirací“?

Takové lidi zná v podstatě asi každý. A pokud ne, stačí se podívat na libovolný americký akční film. Tam s vysokou pravděpodobností bude účinkovat strašně zlý Rus. Dokonce z jednoho takového jsme si s maskérem brali inspiraci, co se vizáže týká.

Váš východní přízvuk je hodně věrný, trénoval jste ruštinu hodně?

Netrénoval jsem vůbec, umím ho. Rodina mojí mámy pochází z Ruska, ten přízvuk znám odmala. Obecně mluvím několika jazyky a zvládám různé přízvuky v různých jazycích. Díky tomu získávám často role, protože jinak jsem veskrze průměrný herec. (směje se) Mimochodem, největší cizojazyčná minorita v České republice jsou Ukrajinci. Ten přízvuk slyšíme dnes a denně a při troše snahy by ho určitě dal skoro každý na první dobrou. Nic to není. Vlastně jen napodobuju, co jsem už slyšel.

Jak se vám výsledný efekt seriálu líbí?

Líbí. Má to místy poměrně tísnivou atmosféru. Navíc já se zrovna s většinou herců z Devadesátek potkávám při zkoušení Macbetha v Činoherním klubu, takže pro mě ta nedělní podívaná byla vlastně takové rodinné pokoukání.

Jaké jsou vaše pracovní plány v tomto roce?

Mám spoustu plánů a nejlépe je o nich hovořit, až když se zrealizují. Zmínil jsem, že zkoušíme Macbetha v Činoherním klubu v režii Ondry Sokola. To je teď absolutní střed mého vesmíru, myšleno profesně. Letos bych měl zkoušet dva nové muzikály, s Honzou Hřebejkem ladíme scénář, který jsem napsal, a pomalu, ale jistě dokončuji knížku povídek.

Autor: Dita Mrázková
Video se připravuje ...