Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Michal Viewegh (59): Jednou jsem se dokonce otužoval!

23. ledna 2022 | 06:00

Michal Viewegh si nepamatuje, co četl včera, a občas zapomene, že má schůzku. To jsou ale banality proti tomu, že před lety málem umřel.

Dáváte si novoroční předsevzetí?

Loni jsem si psal deník a tam jsem si jakýsi předsevzetí dával. Ale jsou to spíš střízlivá předsevzetí, protože už vím, jaký jsou pro mě realistický cíle a jaký nereálný. Takže si už nedávám předsevzetí, že zhubnu, protože mně to pak připadá zbytečně frustrující. Jsou to spíš takový upomínky, že se budu snažit bejt víc milej, že nebudu přehnaně sebekritickej, k čemuž mám někdy tendenci, a budu se snažit myslet pozitivně.

Máte vůbec rád zimu?

Radši mám léto, tím spíš, že už teď míň lyžuju. Jednak se aktuálně nedá moc jezdit na hory do Itálie a pak taky stárnu, takže už asi nebudu král sjezdovek. Dřív pro mě byly Dolomity takový středobody – jeli jsme dvakrát třikrát za zimu, ale dneska jsou ty zimy skromnější. Přesto se snažím dělat si tohle období příjemný: zatopím v krbu a třeba na Vánoce se u mě schází široký okolí. To už je taková rodinná a sousedská tradice.

Máte ale před sebou nějaké věci, na které se těšíte?

Ono by to ani jinak nešlo, protože to je první předpoklad k sebevraždě – na nic se netěšit. Zaplaťpánbůh já se pořád mám na co těšit a nevstávám otrávenej. Což se mi většinou daří, pokud mě zrovna nečeká den plný otravných povinností v Praze. Ale většina mých dnů naštěstí vypadá tak, že vstanu, kdy chci, pak se dobře nasnídám, přečtu si noviny a jdu do pracovny, kde strávím nejmíň osm hodin. Ale podotýkám, že je tam strávím rád, protože mě psaní většinou baví. A takhle to dělám už třicet let, takže za to bych měl bejt osudu vděčnej.

Video se připravuje ...
Slavní vegetariáni a vegani • VIDEO: Videohub

Je nějaký recept, jak se i během zimy udržovat fit?

Teorie mi jde. Takže vím, že bych měl když už ne běhat, protože mě bolí koleno, tak alespoň pravidelně chodit nordic walking. Ale obávám se, že to v praxi redukuju na občasné krátké procházky se psem. S mým maratonským obdobím, když jsem byl ve vrcholné formě a měl o 15 kilo míň, to prostě nemůžu srovnávat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Redakce Blesk Zdraví
Video se připravuje ...