Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Patrik Hartl: Jsem plachý, ale po Staromáku jsem běžel nahý

30. srpna 2021 | 06:00

Jeho smích je nakažlivý, jeho knížky návykové a pracovitost fascinující. Těžko říct, pro co slavného spisovatele Patrika Hartla (44) milovat víc. Na výběr je toho hodně: smysl pro humor, věrnost, nadhled, charisma… Film Prvok, Šampón, Tečka a Karel podle stejnojmenné knihy momentálně bourá návštěvnost kin. Nedivím se. Když jsem si před měsícem pouštěla audiovizi za jízdy v autě, seděla jsem dojatá ještě půl hodiny a odmítala vypnout motor a vystoupit. Nemohla jsem se od příběhů čtyř chlapů odtrhnout.

Měl jste takové kamarády i vy?

Neměl. Ti čtyři kamarádi jsou všichni částí mě. Ve mně je trochu Tečky, Prvoka, Šampóna i Karla.

Co máte z Tečky?

Jsem plachý a mám se ženami poměrně složitou komunikaci, takže kdybych neměl štěstí a nepotkal svoji ženu, je možné, že bych teď žádnou neměl. A moje maminka by ze mě byla nešťastná.

Karel je pohlcený prací a zapomíná na lidi kolem sebe. I tohle jste vy?

Jasně. Když se Karlovi, který chce pořád pracovat, začne vztah k ženě drolit, hasí to a neví si rady. To by se mi mohlo velmi lehce stát. Naštěstí mám ženu, která mě drží a aktivně táhne k sobě. Kdyby mi dala příliš volnosti, tak bych pořád jen pracoval a domů chodil jenom přespat.

Šampón je trochu povrchní snob, který chce měnit partnerky po jedné noci, a děsí ho opravdový vztah. To si u vás neumím představit.

Se Šampónem mám společnou jakousi touhu po bonvivánství zároveň namíchanou s melancholií a určitou tragičností. Stejně jako on toužím mít se dobře, balit holky, kupovat si drahá auta a tak se čepýřit. U mě se tedy to bonvivánství nikdy nezrealizovalo, na rozdíl od Šampóna mám naštěstí hezké reálné vztahy, nepotřebuji jako on vyplňovat prázdnotu známostmi na jednu noc.

Video se připravuje ...
Režisér Patrik Hartl o filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel: Proč nikdy nebude dvojka? • VIDEO: Petr Macek

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: MAJ
Video se připravuje ...