Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kameníková o Boženě Němcové: Vlastně pořád jenom rodila. Na roli jsem se připravovala dva roky

24. ledna 2021 | 06:00

„Byly to dva roky mého života,“ říká Anna Kameníková o natáčení minisérie Božena. Slavnou českou spisovatelku ztvárnila v mládí, zatímco ve zralém věku ji ztělesnila Aňa Geislerová. Před kamerou se nesetkaly, ale v zákulisí se jedna od druhé učila. Aňa se dokonce snažila napodobit Kameníkové chůzi.

Byla jste překvapená, že zrovna vás vybrali, abyste hrála mladou Boženu Němcovou?

Strašně. Za normálních okolností jsem zrzavé, kudrnaté, bledé děvče a ona byla stoická tmavovláska. Takže to bylo velké překvapení.

Nicméně byla velmi pokroková, bořila mýty, a vy taky trošku provokujete. Třeba prohlášením, že nechcete mít děti, ostříháním se dohola… V čem vám byla blízká?

Zní to jako klišé, ale mně se na ní strašně líbí, že žila pro lásku. Celá její kariéra, jestli se dá o její práci vůbec takhle mluvit, byla o tom, že hledala lásku, a vlastně nikdy ji úplně nenašla. Je to smutný a hezký osud zároveň.

Tvorba pro ni byla druhořadá?

Určitě se jí líbilo být středem pozornosti, ráda tvořila, ale jestli malovala, zpívala, hrála na klavír nebo psala, není tak podstatné. Psaní k ní, podle mě, přišlo víceméně náhodou. Měla talent ke všemu a jenom proto, že se zamilovala do básníka, začala psát.

Asi nemáte na mysli Josefa Němce?

Ne, do toho se nezamilovala, toho si vzít musela a postupně k němu získala sympatie. Ale její první milenec Václav Bolemír Nebeský byl básníkem. Pro něj začala psát a díky tomu se stala spisovatelkou. Inspiroval ji k její první básni o ženách, se kterou jí i pomáhal, a pak si vyměňovali milostnou korespondenci. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Ivana Bachoríková
Video se připravuje ...