Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Designérka Riwaa Nerona: Divili byste se, kolik mužů nosí podvazky

27. května 2017 | 06:00

Živí se zakázkovou výrobou podvazkových pásů korzetů a spodního prádla a sama vypadá jako femme fatale. Útlý pas, krásně tvarované boky, vždy perfektně upravená a na podpatcích. Když se s Riwou potkáte v jejím studiu, je prakticky nemožné odejít bez podvazkového pásu. Zjistíte totiž, že ho nutně potřebujete.

Říká vám někdo česká Dita von Teese? Protože to je pravděpodobně to první srovnání, které mě při pohledu na vaše fotky napadne.

Vůbec ne. Ono se to možná na první okamžik spojí, ale je to úplně jinak. Dita von Teese je prototyp Sněhurky. Má ráda glamour a 40. léta a je to burleskní tanečnice, blondýna, obarvená na černo, která vypadá jako mnoho hvězd 30. a 40. let. Ale mě to nikdo neříká, že bych se jí podobala. Navíc, já se burlesce nevěnuji, takže tam opravdu žádná paralela není.

Historická doba, kterou bychom si s vámi tedy měli spojovat, je jaká?

Rozhodně současnost, protože cokoliv, co tvořím, nebo vůbec styl, jakým žiji je naprosto neslučitelný s tím, jak se žilo například ve 40. letech. V té době bych žít nemohla a už vůbec ne například v 19. století, nebo kdykoliv předtím, protože by mě pravděpodobně upálili. Já jsem moc velká feministka na to, abych mohla žít v jiné době, než v současnosti.

Nejsou právě korzety a podvazkové pásy spojené s představou jakési submisivity?

Myslím si, že je to spíš naopak. Já jsem žena a moje křivky a sexualita by mi neměly bránit ve vyjádření. Naopak by to mělo být mojí naprosto běžnou součástí, jako například u muže to, že má široká ramena. Přitom jistě nebudeme považovat za známku dominance, nebo submisivity to, jaká má kdo ramena. Prádlo, které vytvářím, nedělám proto, aby se žena zalíbila mužům, ale aby se líbila sama sobě a takto jsem to dělala vždy. Nemám ráda přístup, že podvazky si bereme jenom do postele, abychom se líbily partnerovi. Podvazky máme nosit proto, že je nám to pohodlné nebo že to máme rády a že si zasloužíme mít krásný kousek prádla.

Když tedy podvazky nepatří primárně do postele, kdy si je na sebe máme vzít?

Jednoduše jako běžnou součást oděvu. Kdo nosí sukně něbo šaty, bude určitě potřebovat punčochy, už kvůli teplu a nebo kvůli tomu, že potřebuje mít v lodičkách větší pohodlí. Takže podvazky si můžeme brát namísto punčocháčů, které mnoha ženám nevyhovují a navíc estetika punčochy je daleko hezčí, než u punčochových kalhot. Já třeba osobně nemám ráda ani silikonové lemy u samodržících punčoch.

Opustíme-li punčochy, kdy si tedy na sebe vzít korzet.

Korzet bychom si na sebe měli vzít ve chvíli, kdy opravdu toužíme po tom, vzít si na sebe korzet. To je tak jediná podmínka. Jinak nevidím žádný jiný důvod, proč by ho člověk měl nosit. Podle mě korzet nikdo nepotřebuje, ale samozřejmě ho může chtít. Takže když vás to baví, máte rádi takto umocněnou „ženskou“ siluetu.

Proč bychom tedy měly korzet chtít.

Pro vlastní potěšení. Takovou praktickou výhodou korzetu je to, že může občas fungovat jako osobní trenér. To znamená, že ve chvíli, kdy se člověk hrbí, korzet mu to dovolí, ale není to příjemné. V korzetu se sice dá velmi pohodlně pohybovat, ale člověk je v něm přirozeně narovnaný. A samozřejmě z důvodu estetiky umocněného pasu.

Korzet a podvazkový pás si ale bereme výlučně pod šaty a sukně, nebo je můžeme kombinovat i když nosíme kalhoty?

Podvazkový pás nemá jen funkci držet punčochy, ale také modeluje postavu. Například do značné míry upravuje podbřišek a boky. Dříve, když ženy nosily kalhoty, tak se stejně nechtěly vzdát podvazkového pásu a právě této jeho výhody a tak nosily jen ponožky a návleky na stehna, které se upínaly na podvazkový pás. Pokud žena nosí kalhoty, tak je podvazkový pás nevyhovující spíš z toho důvodu, že překáží. Ale korzet se dá bez problémů nosit i ke kalhotám.

Co to udělá s ženiným pocitem, nebo dokonce psychikou, když si obleče punčochy a krásné prádlo?

Vliv to samozřejmě má. Člověk se v tomto prádle pohybuje trošku jinak, což je samozřejmě dáno i tím, že je lehce omezen – už jen tím, že si musíte hlídat punčochy, ale i to, jak sedíte, abyste si nepomačkala sukni a podobně. Není to outfit, který byste si na sebe vzala v den, kdy vás čeká patnáct pochůzek a čtyři nákupy. Ale pokud si v běžném dni chcete užít pocit elegance a půvabu, tak je to skvělé. Co s psychikou ale vždy udělá nejvíc je to, když člověk dělá něco sám kvůli sobě. Ne pro oko ani pro potěšení druhých. To krásné krajkové prádlo přeci nosíme proto, že nás těší. A kolikrát to, co není vidět, určuje z osobnosti daleko víc než to, co vidět je.

Pro vás je ale korzet každodenním chlebem. Nosíte ho i právě na ty hektické dny, plné pochůzek?

Ano, mě osobně to pomáhá a cítím se v něm komfortně, ale to má samozřejmě každý úplně jinak! Nedokážu si představit, že bych například byla učitelkou v mateřské školce a měla na sobě korzet, protože bych se musela každou chvíli ohýbat dolů a to je to jediné, co je v korzetu nepříjemné.

Pro koho jsou podvazky a korzety určené? Je to jedno, nebo existuje nějaké omezení třeba ve váze, výšce nebo věku?

Je to úplně jedno. Mám klientky od nějakých osmnácti, do šedesáti, sedmdesáti let. I dámy zralejšího věku potřebují například podporu zad a často se k podvazkovým pásům rády vracejí, protože je nosily v mládí. Takže věkem to opravdu omezené není. Podvazkové pásy navíc nejsou jen záležitostí žen, ale mohou je nosit i muži.

K čemu potřebují muži podvazkový pás?

Aby si na něj mohli připnout punčochy, přirozeně. Divila byste se, kolik mužů nosí pod kalhoty podvazky. Buď proto, že je jim to příjemné, nebo třeba ze zdravotních důvodů.

Takže si k vám pro podvazkové pásy chodí i muži.

Ano a stejně tak mám poměrně širokou klientelu i na mužské korzety. V polovině 19. století bylo třeba naprosto normální, že muži kvůli siluetě nosili korzety.

Když srovnám vaše podvazkové pásy a ty, které se běžně dají koupit v obchodě se spodním prádlem, tak už na první pohled vypadají jinak. V je ten hlavní rozdíl?

Když si vezmete i ten můj, dá se říct nejjemnější model, u kterého by člověk předpokládal, že je jen tak na estetiku, tak je plně funkční. To znamená, že každý z těch podvazkových pásů, které vytvářím, udrží punčochy celý den tak, aby se nehnuly, aby bylo všechno v pořádku a aby to nošení bylo velice pohodlné. A v tom si myslím, že je ten největší rozdíl. Protože podvazkové pásy, které se většinou seženou v běžné konfekci myslí spíš na tu estetickou stránku věci. Ale také jsou za tímto účelem kupované, jako erotické zboží.

Pokud se rozhodneme pro podvazkový pás, co je jeho základem? Jak by měl vypadat, aby byl funkční?

Já dělám úponů na podvazky tři páry, a to z toho důvodu, že první dva páry, tedy přední a zadní slouží k tomu, aby punčocha byla napnutá a boční má za účel, aby se netočila. Měly by být umístěny tak, aby se minimálně rýsovaly pod oblečením. Funkční podvazkový pás by rozhodně neměl mít dva páry úponů tenkých, jako ramínka od podprsenky, protože ty punčochu neudrží a už vůbec ne začátečnici. Pokud si pás chcete pořídit, volte také pro začátek pevnější materiál. Neměl by být pružný do šířky, ale daleko více do délky. Pravdou ale je, že nezáleží vždy jen na podvazkovém pásu, ale také na vhodně zvolených punčochách. Pokud máte správnou délku a šířku punčochy, nebudou se vám rozepínat ani podvazkové pásy z běžné konfekce. Jenže pro začátečnice je opravdu velmi těžké to odhadnout. Bytelný podvazkový pás vám ale udrží jakoukoliv punčochu.

Co si myslíte, že by měla mít každá žena v šatníku?

To co je jí příjemné a pohodlné. Jinak tam nemusí mít vůbec nic. Když tak přemýšlím nad tím, co mě napadá, tak podprsenku – proč by ženy musely nosit podprsenku? Podvazkový pás – proč by ho musely nosit? Kalhotky jsou také v podstatě přežitek, ty také nosit nemusí. Takže asi kombiné, pokud nosí šaty.

Co by tedy nemělo chybět v šatníku ženy, která nosí šaty?

V takovém šatníku už by rozhodně neměly chybět punčocháče nebo punčochy, kvalitní podvazkový pás a, jak už jsem řekla, kombiné. To je jeden z kousků, který se bohužel už příliš nevyskytuje, ale je to úžasná věc, protože ať si vezmete jakýkoliv druh spodního prádla, tak se dává jako poslední vrstva a zakrývá přechody mezi prádlem na těle a zároveň se ty šaty lépe nosí.

Autor: brig
Video se připravuje ...