Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Scarlett Johansson: Dnešní dětské hvězdy to mají mnohem těžší

23. června 2016 | 06:00

Sama vyrostla v těsném sepětí se showbyznysem jako dětská hvězda, v těch dobách ale nečíhali paparazzi za každým rohem. Navzdory své slávě si hollywoodská kráska Scarlett Johansson zachovala zdravý odstup a chce ho dopřát i všem dětem a teenagerům, ze kterých se staly celebrity dřív, než stačili dospět.

Obdařena talentem i krásou skóruje Scarlett Johansson na mnoha frontách. Její jméno už tolikrát figurovalo na seznamech sexy idolů, že už se jí z toho ani nemotá hlava. Je jí sice teprve jednatřicet let, její mimořádné kvality ale můžeme na plátně obdivovat už několik dekád. Dá se o ní mluvit jako o skutečné filmové hvězdě.

Přestože dospívala takříkajíc „před zraky světa“, na veřejné propírání věcí, které se dotýkají jejího privátního života, je citlivá. Ovšem když už uniknou a dostanou se do spárů bulváru, jako třeba zánik jejího dvouletého manželství s hercem Ryanem Reynoldsem v roce 2010 nebo únik velmi privátních fotografií po hackerském útoku v roce 2011, dokáže se k tomu postavit s jistou noblesou a nasměrovat zájem médií tak, aby ho nakonec využila ve svůj prospěch.

Nyní je Scarlett znovu vdaná – v roce 2014 si vzala francouzského novináře Romaina Dauriaca – a je taky starostlivou matkou dcery Rose. Blonďatá sexbomba dospěla v ženu, jež naprosto vyrovnaně vstupuje do nové fáze svého života i kariéry. Má v sobě nezdolnost, jež tak skvěle kontrastuje s její křehkou krásou, a její talent je stále nepřehlédnutelný. To kouzlo, které nás k ní coby diváky poutá, je vlastně nesmírně jednoduché: nikdy nevíme, do čeho se pustí příště, ale strašně se na to těšíme.

Jste zastánkyní hollywoodského hnutí, které hlasitě protestuje proti zapojování dětí do filmového průmyslu. Sama jste začínala jako dětská hvězda, je to ten důvod, proč se vás to tak dotýká?

Tehdy to v tomhle odhledu zdaleka nebylo tak zlé jako dnes. Sociální média teprve začínala, neexistovala taková obsese, takový kult dětských a teenagerských celebrit, nikdo nelajkoval jejich fotky na nejrůznějších sítích. Nevyrůstala jsem v záři reflektorů. Vzpomínám si ale na to, když jsem jako malá sledovala Macaulaye Culkina (hvězda filmů Sám doma – pozn. red.), jak se s tím potýkal.

V jeho případě to byl ale klasický Shirley Temple efekt (v USA je tak označována situace, kdy se lidé v těžkých časech utíkají k zábavnímu průmyslu a projektují své životy do celebrit, o něž se pak až přehnaně zajímají – pozn. red.). Byla to velmi ojedinělá situace a podle mého to mělo co do činění i s tím, že tehdy vydělal tak strašnou spoustu peněz, což bylo dost neobvyklé, a proto to vyvolalo tolik zájmu. Sedmiletý kluk, který vydělává takový balík! Já jsem stejná generace jako dejme tomu Natalie Portman nebo Kirsten Dunst, možná o trochu mladší, ale mám za to, že žádná z nás podobnému tlaku jako ty dnešní mladé hvězdy nečelila. Opravdu silně to prožívám, sleduju, jak se to dnes všechno valí na ty děti jako sněhová koule. Je to skličující.

Před rokem jste dosáhla určitého životního milníku, překročila jste třicítku. Máte dojem, že se to nějak odrazilo i na projektech, do kterých se nyní pouštíte?

Je zajímavé, kolik se toho mezi 
25 a 30 lety pro člověka změní, jakkoli se nezdá, že by to byla zas tak dlouhá doba. Platí to obecně, ale pro ženy ve filmu obzvlášť. Mateřství je součást toho všeho, ale vlastně bez ohledu na to, zda mají dítě nebo ne, herečky v tom věku dozrají. A zaznamenají velký skok v kariéře. Z naivek, které očekávají, kam je profesní cesta zavede, jsou najednou dospělé ženy, které se v showbyznysu pohybují třeba už dvacet let a došly až do bodu, kde už chtějí samy rozhodovat o tom, jakým projektům se budou věnovat. Zvažují míru kreativity i jejich uměleckou hodnotu, což je přesně opak toho, co řešily doposud – totiž to, co si o nich myslí diváci.

Média jsou plná fotek akcentujících krásu a sexualitu, vy sama jste byla mnohokrát zařazena na seznam stovky nejpřitažlivějších žen planety. Coby „usazená“ třicátnice – a navíc matka – necítíte tlak v tom smyslu, abyste i nadále vypadala jako sexy idol?

Upřímně, potřebu splňovat nějaké takové standardy jsem si nikdy nepřipouštěla. Možná to ještě časem přijde, co já vím. Tyhle žebříčky jsou strašně ovlivňovány nejrůznějšími marketingovými praktikami. Nikdy jsem neusilovala o to, být do toho zapojena, prostě se to stalo.

Celý rozhovor a další zajímavé články najdete v novém čísle časopisu OK! Magazine, které je právě teď na stáncích.

...
Autor: OK Magazín

Autor: Markéta Vojtíšková, The Interview Feed
Video se připravuje ...