Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jiří Bartoška o své nemoci: Přízrak smrti se nad námi vznáší od narození!

25. května 2016 | 08:00

Loni v dubnu ho lékaři, u kterých se léčil s rakovinou, viděli naposledy. Od té doby chodí jen na kontroly a mezitím stačil natočit film. Hodně dobrý film. Co nemoc s Jiřím Bartoškou udělala a neudělala?

Můj známý onkolog tvrdí, že nemocní po sdělení diagnózy mají dvě reakce. Buď to zabalí, nebo bojují. Vy jste bojoval. Kam jste si šel pro odvahu?

Pro mě to byla naprosto neznámá situace. Já jsem totiž i přes své zdravotní hříchy nikdy marod nebyl. On se ale z rakoviny dělá až moc velký strašák. Je to sice vážná nemoc, ale ne žádné mysterium. A čím víc na ni myslíte, tím hůř. Když se ji naopak snažíte ignorovat, může se urazit a jít pryč.

Video se připravuje ...
Teorie tygra Jiřího Bartošky: Ženy z nás dělají králíky! Podívejte se na nový trailer! • VIDEO: cinemart

Vy jste ji urazil, a navíc jste se nevzdal ani svých milovaných cigaret...

Hodně se o tom psalo, že jsem nepřestal kouřit. A byla to pravda. Ale pravda taky je, že mi lékaři řekli, že kdybych se z těch osmdesáti cigaret, které jsem denně vykouřil, dostal hned na nulu, byl by to pro tělo obrovský šok. Je to podle mě stejná blbost, jako kdyby měl někdo tlustej zhubnout půl metráku za týden.

Jiří Bartoška na tiskové konferenci k 61. ročníku Filmového festivalu Karlovy Vary.
Autor: Profimedia.cz
Jak se vůbec přišlo na to, že je to rakovina?

Obyčejně. Nebylo mi dobře, tak jsem šel na vyšetření, kde udělali rentgen a našli, moji rádcové, našli... Byla to klika, nejsem z těch, co o zdraví přehnaně dbají, spíš naopak. Všechno bylo naštěstí ve stadiu, kdy se s tím ještě dalo něco dělat.

Stejně je to ale divný pocit, když se nad vámi vznáší přízrak smrti, nebo ne?

Ten se vznáší od narození. Klidně vás úplně zdravého může přejet auto nebo na vás něco spadne ze střechy. Podle mě je mnohem horší situace, když jste rodině a okolí na obtíž. Nebo nevíte, co se děje kolem, ztratíte soběstačnost. To není život, ale živoření, a rakovina je proti tomu prkotina.

A změnila vás tahle „prkotina“?

Někteří říkají, že si začali víc vážit života a děkují za každé nové ráno. Tyhle pocity já nemám. Mně se zdá pořád všechno stejné, jen jsem musel něco omezit, to bych ovšem zřejmě udělal vzhledem k věku i sám. Buďto dřív, nebo později.

V anketách, kde ženy hodnotí mužskou přitažlivost, se umísťujete pravidelně na předních místech. Čím myslíte, že to je?

To pro mě nemá žádnou váhu. Už jen kvůli tomu, že vzhled je geneticky daný, nijak se o něj nezasloužíte. Je navíc rozdíl mezi zevnějškem a tím, jak se cítíte uvnitř. Když se zamyslím, řekl bych, že vůbec nevím, jaký mám sex-appeal, jestli nějaký vůbec mám, ale vím celkem jistě, že ženy se dají v mnoha případech ukecat.

Zbytek rozhovoru a mnohem více si můžete přečíst v červnovém čísle Blesk Zdraví, které je nyní v prodeji. 

Blesk Zdraví červen
Autor: archiv Blesk zdraví

 

Autor: Jan Janula
Video se připravuje ...