Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdeněk Piškula ze Tří bratrů je bez přítelkyně a jede do Ameriky

9. dubna 2016 | 06:00

Herec, který se do povědomí veřejnosti dostal jako nejmladší hrdina z pohádky Tři bratři, se v květnu představí coby vnuk postavy ztvárněné Jiřinou Bohdalovou v televizním filmu Každý milion dobrý. Zdeněk Piškula hraje jediného příbuzného, který zůstane na její straně, když stará dáma začne rozprodávat rodinnou firmu. 

 

Novinku Každý milion dobrý dává Česká televize v neděli 1. května večer, a to coby jeden ze snímků k výročí osmdesátých pátých narozenin slavné herečky. Jiřina Bohdalová ztvárnila hlavní roli majitelky firmy, jež po vážné autonehodě přehodnotí dosavadní život a začne podnik rozprodávat. To se ale nelíbí jejímu synovi – hraje ho Ondřej Vetchý – a především snaše – tu hraje Tatiana Vilhelmová – která nutí manžela, aby matku prohlásil za nesvéprávnou.

Řekněte mi něco bližšího o postavě, kterou ve filmu hrajete.

Je to slušný kluk, má nadšení pro dobrou věc, a proto podporuje tu babču v tom, co dělá. Je taky hodně odvážný, protože se vzepře rodičům a bojuje proti nim a tomu zlu, které dělají.

Vy byste se dokázal vzepřít rodičům?

Na to se těžko odpovídá, pokud se to nestane, a já pevně věřím, že nestane. Pokud by to bylo pro dobrou věc a já bych byl přesvědčen o tom, že oni dělají něco špatně, tak asi nejspíš ano. Ale mí rodiče by podle mě ničeho podobného nebyli schopni.

Video se připravuje ...
Piškula jako vnuk Bohdalové: Je to generál, ale stojí to za to! • VIDEO: Petr Macek, Lukáš Červený

Od Tří bratrů jste se hodně posunul. Jak moc velký byl ten životní převrat?

Nemyslím si, že by to bylo něco tak zásadního. Pohádka mi pomohla k mnohým pracovním úspěchům, ale v mém životě se v podstatě zase tolik nezměnilo.

Přál jste si stát se hercem už od mala?

Ano a jsem hrozně rád, že mi to zatím vychází.

Hrajete i v seriálech. Které hraní vás baví víc – film, nebo seriál?

Řekl bych, že spíš ve filmech, protože tam člověk ví, kam se ta postava ubírá a jak to s ní dopadne. V seriálech tomu tak není, protože ty se píší neustále a během natáčení se může cokoliv změnit a člověk nikdy neví, jak ta jeho postava dopadne. Je pak mnohem složitější se na hraní připravit.

Zdeněk Piškula.
Autor:  Foto: archiv Biograf Jan Svěrák, archiv ČT1

Máte nějakou vysněnou roli?

Chtěl bych hrát nějakou pořádně zápornou roli nebo akční film se všemi efekty, abych si to pořádně užil. Tím, že jsem blonďatý a modrooký kluk, který se na všechny usmívá, tak zatím dostávám samé hodné postavy, ale přitom bych klidně mohl hrát nějakého nácka.

Zvládl byste být zlý?

Myslím, že bych se s tím nějak popral. Dokonce si troufám říct, že bych si to dokonce užíval, protože by to bylo tak odlišné od mé povahy.

V tomhle filmu jde o velké peníze. Chtěl jste někdy vyhrát v loterii a říkal jste si, co byste s takovými penězi dělal?

No jistě, pořád! Kdybych takové peníze vyhrál v loterii, tak první, co bych udělal, by bylo, že bych vzal celou svou rodinu někam na dovolenou. Někam hodně daleko a tam pronajal domek u moře a třeba i s pláží!

Důležitá otázka – vsadil jste si někdy?

Nesázím loterii. Zatím to bylo vždycky jen plané snění, ale kdo ví, třeba začnu.

Možná sázíte na to, že dostanete velkou roli v zahraničním filmu, která vám k takovým penězům dopomůže?

Nesázím na to, ale doufám v to a dost v to věřím.

Máte nějaký herecký idol?

Asi ani ne. Spíš se od všech herců učím to, jak se chovají, když nestojí před kamerou. Nejen mezi sebou, ale také k ostatním lidem. Jejich herectví neokoukávám. Nejdřív si přečtu scénář, a pak se mi samo vyvrbí v hlavě, jak se ta postava asi chová, co dělá a proč – a nějak se to všechno spojí.

Jak kloubíte práci a školu?

Úplně v pohodě, zatím se tam pořád drží. Nemám ani žádný individuální plán. Po maturitě chci odjet na rok do Ameriky, kde chci studovat herectví nebo cokoli, co mě bude bavit, a budu si tam zlepšovat svou angličtinu.

Nebude tu po vás tesknit nějaká vaše láska?

Nebude, já žádnou nemám. 

Video se připravuje ...