Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tereza Bebarová (39): Dneska se necítím stará vůbec na nic

Tereza Bebarová si na Vánoce na kaprovi nepochutná, je totiž vegetariánkou.
22. prosince 2014 | 06:00

Herečku Terezu Bebarovou vídáme na televizní obrazovce téměř denně a její hlas slýcháme v hollywoodských filmech i reklamách, a tak už pomalu patří k našim starým známým.

Se sympatickou herečkou jsem se naposledy viděla asi před rokem a půl, tehdy se po mateřské vracela do seriálu Ulice a my jsme si povídaly hlavně o její roli maminky. Když jsme si povídaly letos, padla řeč nejen na svatbu, která ani po více než dvacetiletém vztahu není v dohlednu, ale také na situaci v českém dabingu, jemuž Tereza v poslední době vládne.

S partnerem jste spolu více než dvacet let, a když jsme se spolu viděly naposledy, říkala jste mi, že se na svatbu cítíte stará. Platí to pořád?
Takhle bych to dneska už neřekla, protože se necítím stará vůbec na nic (říká se smíchem sympatická herečka).

Co vás vedlo k té změně? Svatbu tedy nakonec nezavrhujete?
Já si už spíš v životě nekladu žádná omezení. Svatbu nezavrhuji, ale ani ji teď neplánuji.

Mezi Světlanou a Lumírem to stále jiskří!
Autor: archiv TV NOVA
Dceři Klaudii je dva a půl roku, odmítáte kvůli ní pracovní nabídky?
Jsem zastáncem zlaté střední cesty. Neodpírat nic dítěti a dokázat do toho implantovat trochu svých aktivit.

Shodnete se s partnerem na výchově, nebo na ni máte každý jiný názor?
Výchova dětí je společná věc a je to o vzájemné komunikaci, takže děláme všechno pro to, abychom se na všem domluvili a rozuměli si.

Co nejraději děláte, když jste jen vy dvě holky spolu?
Chodíme na procházky a na hřiště, jezdíme pozorovat vláčky na nádraží, posloucháme písničky a mluvené pohádky, hrajeme si s legem a jiné veselé kratochvíle.

Roste už z dcery parádnice?
Zatím se tak neprojevuje, v poslední době ji spíš baví bagry, vláčky, autobusy, hasiči, rakety a také cirkus.

A vy sama se s módou kamarádíte?
Módu mám ráda, asi jako každá ženská, jen nerada chodím po obchodech a taky nesnáším podzemní garáže. Takže, když už někam musím jet, nesmí se tam parkovat tímhle způsobem (směje se Tereza se šibalskou jiskrou v očích).

V televizi hrajete jednu z nejoblíbenějších postav nekonečného seriálu Ulice, vaše Světlana se nyní ale nějak vytratila. Víte, co s ní bude dál?
Světlana se naopak do Ulice vrací a myslím, že ji čekají velké věci. Však se nechte překvapit.

Překvapením pro diváky nebude jen osud Světlany, ale také vaše role ve filmu Babovřesky 3, který půjde zanedlouho do kin.
Paní docent, profesor Dobromila Dočistilová, doktor filozofie a kandidát věd, byla po všech směrech výzva. Taková trochu kreatura, ale zároveň si ji umím představit v reálném životě. Tak jsem si ji trochu “vyšperkovala”, aby bylo na co se dívat a aby to byla sranda. Pár známých, co viděli trailer, mi potvrdilo, že to asi bude fungovat.

Babovřesky 3
Autor: archiv Falcon
Nemrzí vás, že se na vaší postavě kostymérky tak trochu vyřádily a nejste za krásku?
Naopak, já jsem si přála, abych vypadala takhle, a vymyslela jsem si ty velké černé brýle. Báječná maskérka Jiřinka Pahlerová přišla zase s tím “sexy” účesem a líčením a tím pádem mi ohromně usnadnila práci.

Platíte za komediální herečku, cítíte se tak i vy?
Určitě, mám ráda komedie i jako divák a hlavně v divadle jsem si komediálních rolí užila docela dost. Mám dobrý pocit, když se diváci smějí. Připadá mi, že pak dělám něco dobrého pro jejich zdraví. 

Je podle vás důležité umět si ze sebe udělat legraci?
Když toho někdo není schopen, vždycky je to pro mě znamení, že je něco špatně. Schopnost nadhledu nad sebou samým je podle mě pro život nezbytná.

Nejste jen herečkou, ale také oceňovanou dabérkou. Kterou dabovanou postavu máte nejraději?
Dabuji Barbru Streisand, Lisu Minelli, Evu Longoria, Hilary Swank, Evu Green, Jennifer Garner, Helenu Bonham Carter a spoustu dalších. Ze všech postav, které jsem kdy namlouvala, mám ale nejradši Fifinku z filmu Čtyřlístek ve službách krále. Čtyřlístek jsem hltala celé dětství a promluvit Fifinčiným hlasem pro mě byla obrovská pocta.

Vzpomenete si na svůj nejzapeklitější dabing? Stal se vám při tom třeba nějaký trapas?
Trapasy jsem naštěstí žádné nezažila, jen když jsem byla v jiném stavu, dabovala jsem film, kde měla rovněž těhotná hrdinka scénu porodu, kdy asi deset minut řvala a hekala a já jsem se bála, aby to Klaudinku třeba neinspirovalo. Naštěstí byla už v bříšku chápavá.

Tereza Bebarová se vrací do seriálu Ulice.
Autor: archiv TV NOVA
Hodně se mluví o situaci v českém dabingu, jak se na to díváte vy?
To je na samostatný rozhovor (pousměje se a trochu si povzdechne). Zjednodušeně, obecně se rozmáhá trend, že se na všem šetří, a to nikdy nevede k větší kvalitě. Proto jsme se s některými kolegy rozhodli situaci řešit, chránit svou profesi, a to je důvod, proč nemá asi 180 skvělých dabérů od května práci. 

Často se píše o tom, že dabing podporuje lenost a je jedním z důvodů, proč jsou na tom Češi tak špatně s jazyky. Myslíte, že za to opravdu může dabing?
Nemyslím si to. Dabing je určen pro lidi, kteří chtějí u televize odpočívat. Většina mladých lidí dnes sleduje svůj oblíbený seriál v originále nebo s titulky na internetu. Některé televize taky nabízejí možnost titulků, takže si můžete vybrat, jak si film pustíte. Dabované pořady jsou dobré například pro starší diváky, kterým by čtení titulků dělalo trochu potíže.

Vy sama máte raději filmy dabované, nebo v originálním znění?
Když mě dabing neruší, ráda se na film s dabingem podívám. Jestli chci vidět něco konkrétního a věnuji tomu svou plnou pozornost, dám přednost originálu.

Který jazyk je pro vás jako dabérku nejsložitější?
Severské jazyky nejsou úplně jednoduché, protože se člověk nemá moc čeho chytit a herci spíš tak trochu chrchlají, než mluví. Pak je taky velmi těžké dabovat filmy v japonštině a čínštině. Tam se zase mluví strašně pomalu a v krátkých větách a vy tam máte dostat dlouhé souvětí, kde jsou úplně jiné důrazy a tak podobně. Někdy je to docela věda.

Co nevidět tu budou Vánoce, máte už nakoupeny dárky?
Ještě ne. Koupíme dárek Klaudince, který už máme vyhlídnutý, a sami si dárky nadělovat nepotřebujeme.

Jak se u vás slaví Vánoce?
Tradičně, jen si místo kapra připravíme nějakou vegetariánskou specialitu.

Tereza Bebarová si na Vánoce na kaprovi nepochutná, je totiž vegetariánkou.
Autor: archiv TV NOVA
Jste přísnou vegetariánkou? 
Nejsem zas tak přísná, párkrát do roka něco masitého sním, ale nemám z toho už takový požitek. Vadí mi zabíjení jako takové a způsob, jakým se zabíjí v masokombinátech, nemůže těšit snad nikoho, pokud je jen trochu normální.

Máte krásnou postavu, prozraďte, jak si ji udržujete?
Žiji zdravě, s Ivanem se věnujeme alternativní medicíně, reflexním masážím, moc ráda plavu, chodím na procházky, a když je hezké počasí, tak běhám. 

Věnujete se alternativní medicíně, to zní zajímavě. Jak jste se k tomu "koníčku" dostala?
Partnerova maminka bojovala s rakovinou a během její nemoci jsme se o alternativní směry začali zajímat. Ivan je v tomhle směru dál a mimo jiné se věnuje i reflexní terapii a myslím, že má talent.

Video se připravuje ...