Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Helena Vondráčková: Máme doma mluvícího psa

Video se připravuje ...
Helena Vondráčková slaví padesát let na scéně
VIDEO: Adam Balažovič, Lenka Chvostová
12. října 2014 | 10:42

Letos slaví padesátileté výročí své pěvecké kariéry a dostala první minci se svou podobiznou. Doma na ni věrně čeká její milovaná fenka Elsa o které se s námi rozpovídala v rámci akce, kde si čtyřnohí mazlíci přišli na své.

Jaký máte vztah s vaším psem?
Je to samozřejmě vztah harmonický, jinak bych ho asi mít nemohla. To aby mezi psem a páníčkem existoval vztah vzájemné důvěry, přízně a lásky je hrozně důležité.

Na procházky s ním chodí u vás doma kdo především?
Chodím víc já než manžel, ale oba se ni staráme a hýčkáme si ji a manžel ji trochu rozmazluje.

Je to takzvaný gaučák?
Kdepak, to ne, německý ovčák je trochu velký na to, aby líhal na gauči, ale samozřejmě v létě ji necháváme a může chodit všude po domě, když začnou plískanice, tak je to horší, protože to je pak celá obalená špínou. Nejšťastnější je s námi na houseboatu, protože tam má volnost absolutní. Miluje vodu, ráda plave a klacíky bych jí mohla házet do nekonečna. Je to pes, kterého milujeme, už mám několikátého, toho prvního jsme našli. Dřív jsem mívala kokříky a kdysi dávno jsem měla foxteriéra, ale to jsem byla ještě dítě. Od doby, co jsme našli tu vlčici a měli ji osm let, tak jsme si tohle plemeno zamilovali. Jsou to velice inteligentní psi, dobře se vychovávají, rádi poslouchají a vykonávají různé povely a jsou to báječní hlídači.



Takže by vás ochránil, cítíte se s ním bezpečně?
Určitě

Je k vaší obraně speciálně trénovaný?
Na obranu je určitě trénovaný, ale není to žádný agresivní pes, je zkrátka zdatná hlídačka, takže si k nám za plot nikdo prsty strkat nedovolí. Jednou s ní byl manžel na zahradě, když přišla listonoška a jak si to neuvědomila, podávala mu poštu přes plot a odcházela s natrženým rukávem.


Někteří páníčkové pečou pro své mazlíky dokonce psí dorty k narozeninám a podobně, děláte to také?
Takoví blázni nejsme, ale samozřejmě, že k narozeninám dostává pamlsky pro pejsky a nebo nějakou kostičku. Máme jednu kamarádku z Moravy, ta jí pořád vozí pískací hračky, které ta naše fenka miluje, ale ona vždycky vypreparuje to pískátko ven, nechápu jak se jí to může tak rychle podařit.

Oplývá ještě nějakým jiným talentem?
Hrozně mluví. Když přijde návštěva, tak vytáhne z koše plného hraček svého oblíbeného plyšového, samozřejmě pískacího králíka a jde ho předvést a u toho mluví. Je to něco tak hrozně legračního, vždycky nás všechny rozesměje.

Na dovolené ji s sebou berete také?
Teď jsme jeli na dovolenou obytným karavanem do Itálie, byla strašně hodná a vzorná. Jeli jsme s kamarády, kteří měli také psa, dokonce fenku a snášely se úplně bez problémů. Tak jsme s nimi chodili do moře se koupat a všude jsme je brali a bylo to skvělé.



Takhle dobrodružně jezdíte na dovolenou, to je paráda!
Kdybyste viděla ten obytný karavan, to je takový ten americký autobus, má 4 metry do šířky a na délku dvanáct a půl metru a je v něm úplně všechno, kuchyň mikrovlnka, sprchový kout. Pohodlně se tam vyspí osm lidí. Strávili jsme v něm šestnáct dní cestováním po Itálii, mám ráda jejich kuchyni. Jinak ho používáme na koncertech jako zákulisí.

Co jiného vás v nejbližší době čeká?
Připravuji koncerty a také vydávám desku, jmenuje se The best od the best. Před týdnem jsem dokončila vánoční album kde mám krásný duet s Ondrou Brzobohatým. Velice si ho vážím, je neuvěřitelně multifunkční. Znala jsem jeho otce a známe se i s maminkou. No a k padesátiletému výročí pěvecké kariéry mi mincovna vyrazila speciální mince, které si můžete pořídit i s dvojcédečkem.

A co váš fan klub chytá?
Připravili mi kompletní přehled cen, písní, CD, pořadů u nás i v zahraničí. Byla jsem překvapená, co jsem všechno nazpívala, protože se musím přiznat, že na některé věci jsem už úplně zapomněla.

Přemýšlela jste někdy, že byste už zpívání pověsila na hřebík?
Je to s podivem, ale mě to pořád baví. Moc se těším na vánoční koncert v Lucerně!

Video se připravuje ...