Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Čemu věří známé ženy: Černocká, Hüttnerová, Volemanová, Březinová

Fotografie
30. prosince 2011 | 06:00

Konec roku nutí tak trochu k zamyšlení. Máte v životě heslo, motto, zaklínadlo, jež pro vás vždy platí? A víte, že čím silněji mu věříte, tím spíše se bude plnit? Přečtěte si pár slov a vět, které tvoří oporu v životě čtyř známých žen.

„Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.“ Kdyby bývalý prezident Václav Havel neřekl už nic jiného, možná by mu i jen tato věta zaručila světový věhlas.

Ano, jenže ono to s tou pravdou a láskou není pořád tak „horké“.
Celý život k nám přichází nabídka zajímavých názorů, moudrých vět a revolučních myšlenek.

Můžeme jim uvěřit a vzít je za své nebo pustit dál, vyměnit, přeformulovat… a nakonec z nich třeba vytvořit pár opěrných bodů, od kterých se můžeme odrazit v klíčových chvílích.

Až si přečtete následující krátká zamyšlení, zkuste to také a napište nám: Čemu věříte vy?

Otázky

Jakým slovům, myšlence, filozofii v životě věříte?
Jak se vám dostala do života?
Kdy vám nejvíc pomáhá?

Petra Černocká (62)

Zpěvačka, moderátorka a herečka. Z prvního manželství má dospělou dceru Báru. Jejím partnerem je Jiří Pracný.

968345:gallery:true:true1. Já se držím hesla  „Hlavně nenudit!“ Život je krátký, a čím je člověk starší, tím víc si uvědomuje, jak mu utíká. Najednou zjistíte, že už se vám nechce poslouchat nějakého otravu, který mluví stejně jen sám o sobě.

Proto když se s někým potkám, tak se hlavně snažím, abychom se oba dobře bavili, aby byla legrace. Humor je skvělý lidský vynález, tak proč ho nepoužívat.

2. Tohle heslo jsem si vymyslela sama. Můj táta byl veselý chlapík, dokonce měl sešitek, kam si zapisoval vtipy, kdyby zábava vázla. A můj bratranec Bróďa měl taky svůj svébytný humor, tak jsem to asi trochu podědila.

3. Nejvíc mi tenhle pohled na svět pomáhá, když je nějaký průšvih. Je jen málo situací, které se nedají nějak zlehčit, podívat se na ně z jiného úhlu. Hned se člověk cítí líp.

Šárka Volemanová (37)

Moderátorka (dříve Kubelková) má dvouletého syna Josefa, jejím manželem je Josef Voleman (ředitel pažské zoo Mořský svět).

1139952:gallery:true:true1. Mám dvě myšlenky, věty, které mi jsou velmi blízké. První zní:  „Co nechceš, aby ostatní dělali tobě, nečiň ty ostatním.“  Na druhou větu jsem přišla postupem času.

Ověřila jsem si, že funguje něco, o čem jsem si přečetla v knížce Alchymista od Paola Coelha: „Pokud si v životě něco přeješ, celý vesmír se spojí, aby ti pomohl tvoje přání uskutečnit.“

2. + 3. Ten první citát si v životě nesu díky svému tátovi. Byl to obdivuhodný, moudrý člověk, který žil tak, jak říkal. Vždycky jsem ho za to obdivovala a přála bych si být jako on.

Naučil mě spoustě věcí, zájmu o lidi, schopnosti snažit se je pochopit, obecnému přehledu, a vůbec chování člověka k člověku, motivoval mě ke psaní.

Dodnes si pamatuju na to, jak jsme spolu psali slohové práce do školy na dané téma – každý svoji – a potom jsme si o nich povídali a porovnávali je.

A taky mi připomínal, že v životě je důležité právě to, o čem jsem psala – Co nechceš, aby ostatní dělali tobě, nečiň ty ostatním.

Druhá věta je vlastně taková moje víra v život, ve zdraví, v hezké vztahy mezi lidmi, ve štěstí a úspěch v práci.

Tohle všechno je v ní shrnuté, pro mě je to energie dobra. A vždycky, když mi je v životě ouvej, snažím se nastartovat tuto víru a věřit v dobré konce.

Iva Hüttnerová, (61)

Herečka, výtvarnice a moderátorka. Je podruhé vdaná, z prvního manželství má syna Matouše, ze druhého dceru Kláru, jejím manželem je Petr Mändl.

1. „Kdo radosti doma nemá, ten ji marně jinde hledá.“

2. + 3. Toto jednoduché moudro je nápis ze staré vyšívané kuchařky a já jsem přesvědčená, že platí i dnes. Pokud má člověk dobré zázemí, těší se domů, kde ho někdo čeká a má ho rád, je život snadnější. Alespoň já to tak mám.

1139953:gallery:true:true

Dagmar Březinová (63)

Návrhářka módy a scénického kostýmu pro film, divadlo a televizi. Je rozvedená.

556786:gallery:true:true1. „Věřím sama v sebe, ve své schopnosti ve svůj talent.“ Díky tomu se mi plní i sny v mé profesi. Například přede dvěma lety jsem jednu knihu napsala. Letos jsem jinou knihu jiné spisovatelce ilustrovala.

„Věřím, že co se nestalo, se stále ještě může stát, a to bez ohledu na věk.“ Je to také tím, že fantazie a věčné snění jsou stavebním materiálem pro celý život.

P. S.: Nemyslím to sobecky, ale v co jiného věřit než v sebe, ve své schopnosti, v to, jaké jsme, citlivé, vnímavé, schopné, chytré, krásné, vášnivé. Věřme v sebe, v to, že dokážeme měnit věci, rozvíjet se, být šťastné. Ano, chce to úsilí a práci, ale také radost. Spousta lidí se mě pořád dokola ptá na vzhled. Ano, je důležitý, ale bez toho, čemu věřím, by nebyl nic.

2. Svou životní filozofii čerpám z literatury, z čínské medicíny, lidové moudrosti. Všimněte si, že každou situaci, kterou prožíváme, už dávno za nás vyřešilo třeba lidové přísloví. Mně se napřiklad hrozně líbí: „Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko!“

3. Moje „víra“ mi pomohla nejčastěji, když jsem se s někým rozcházela, rozváděla, když mě život anebo události srazily na kolena ...

Autor: Olga Poucheová, Kbak
Video se připravuje ...