Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expresní třídenní dieta

1. prosince 2008 | 17:30

Máte problémy s tukovými polštářky na bocích, bříšku a stehnech? Potom vám určitě přijde vhod vynikající třídenní kúra, díky které se po nějakém čase opět vtěsnáte do své oblíbené sukně.

Chrom je důležitým stopovým prvkem, který pomáhá, aby se cukr z potravy (glukóza) neukládal v buňkách, ale přeměnil se v energii, tedy spálil. Jestliže vám chrom chybí, vaše tělo začne přeměňovat glukózu na tuk a ukládat ji v podobě tukových polštářků na těch nejnemožnějších místech. Chrom ovlivňuje i trávení a chrání tak tělo před pocitem hladu. Potraviny bohaté na chrom podporují kromě spalování tuků i tvorbu svalové hmoty. Podle doporučení odborníků na zdravou výživu by měl člověk denně přijmout nejméně 30 až 100 mg chromu. V USA se doporučená dávka pohybuje dokonce v rozmezí 50 až 200 mg za den. Denní přísun chromu během této diety je okolo 200 mg za den.

ilustračné foto
Autor: Archív

1. DEN

OBĚD

Řízek se žampiony

Potřebujete: 120 g kuřecích prsou, 300 g žampionů, 4 lžíce smetany, 1 lžíci nasekané petrželové natě, 1 citron, 2 lžičky oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, mletou papriku

Postup: Žampiony nakájejte na plátky, poduste je ve vlastní šťávě, ochuťte citronovou šťávou a kořením. Smetanu smíchejte s petrželovou natí a přidejte k žampionům. Mezitím osmažte na oleji kuřecí prsa a servírujte je se žampiony.

Výživná hodnota: 1 280 kJ, 15 g tuku

Avokádo používali už Aztékové.
Autor: Michal Protivanský, SHUTTERSTOCK.COM

VEČEŘE

Avokádový salát

Potřebujete: 1 malé avokádo, 100 g krabích tyčinek, 100 g hlávkového salátu, 1 lžíce nasekaného kopru, citron, pepř

Postup: Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a vnitřní strany potřete citronovou šťávou. Na salátové listy naaranžujte avokádo. Krabí tyčinky nakrájejte na kostky velké asi 1 cm, pokapejte je citronovou šťávou a smíchejte s koprem. Pak je přidejte na avokádo a ochuťte pepřem.

Výživná hodnota: 1 310 kJ, 24 g tuku

2. DEN

OBĚD

Švédská omeleta

Potřebujete: 1 velké vejce, 300 g brokolice, 100 g uzeného lososa, půlku salátové okurky, 1 lžíci nasekané petrželové natě, 4 lžičky oleje, ocet, minerální vodu s bublinkami, sůl, pepř, 1 lžíci kopru

Postup: Brokolici poduste. Okurku oloupejte, nastrouhejte na plátky a smíchejte s polovinou oleje, trochou octa, soli a pepře. Na závěr salát posypejte koprem. Vejce smíchejte s minerálkou a směs ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželovou nať. Na zbývajícím oleji usmažte omeletu a servírujte ji s uzeným lososem a brokolicí.

Výživná hodnota: 1 290 kJ, 39 g tuku

Omeleta s rajčatovou směsí
Autor: archiv Blesku

VEČEŘE

Šunkový salát

Potřebujete: 150 g libové vařené šunky, 1 malý pomeranč, 100 g hlávkového salátu, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 1 lžíci oleje, ocet a pepř

Postup: Šunku nakrájejte na proužky. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Potom ho se šunkou, salátem a s petrželovu natí dejte do misky a zalijte marinádou z oleje, octa a pepře.

Výživná hodnota: 1 280 kJ, 14 g tuku

3. DEN

OBĚD

Steak s paprikovo-ananasovým salátem

Potřebujete: 100 g hovězího steaku, 150 g ananasu, 1 červenou papriku, 100 g hlávkového salátu, 2 lžíce oleje, ocet, sůl a pepř

Postup: Ananas nakrájejte na kostky. Papriku očistěte a nakrájejte na proužky. Papriku s ananasem smíchejte se salátovými listy a přidejte nálev z oleje, octa, soli a pepře. Mezitím na pánvi na olivovém oleji osmažte steak a můžete podávat.

Výživná hodnota: 1 300 kJ, 12 g tuku

Sýr je delikatesou pro každou příležitost.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

VEČEŘE

Holandský salát

Potřebujete: 70 g sýru Gouda, půlku salátové okurky, 1 rajče, 100 g hlávkového salátu, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 1 lžíci oleje, ocet, 10 g nasekaných para ořechů

Postup: Sýr nakrájejte na kostky. Okurku očistěte a nakrájejte rovněž na kostky. Rajčata nakrájejte na měsíčky. Všechno smíchejte s hlávkovým salátem a přidejte petrželovou nať. Salát ochuťte marinádou z oleje, octa a oříšků.

Výživná hodnota: 1 450 kJ, 26 g tuku

KDE NAJDETE CHROM

pivní kvasnice 130 až 200 mg/100 g

pomeranče/grep 13 mg/100 g

vepřové maso 10 mg/100 g

lískové oříšky 12 mg/100 g

hlávkový salát 8 mg/100 g

petrželová nať 7 mg/100 g

para ořechy 100 mg/100 g

hovězí maso 5 mg/100 g

sýr Gouda 95 mg/100 g

žampiony 17 mg/100 g

brokolice 16 mg/100 g

okurka 14 mg/100 g

drůbež 26 mg/100 g

hrušky 27 mg/100 g

rajčata 20 mg/100 g

žloutek 3 mg/100 g

jablko 50 mg/100 g

cibule 14 mg/100 g

med 13 mg/100 g

jogurt 4 mg/100 g

Související články