Chrom je důležitým stopovým prvkem, který pomáhá, aby se cukr z potravy (glukóza) neukládal v buňkách, ale přeměnil se v energii, tedy spálil. Jestliže vám chrom chybí, vaše tělo začne přeměňovat glukózu na tuk a ukládat ji v podobě tukových polštářků na těch nejnemožnějších místech. Chrom ovlivňuje i trávení a chrání tak tělo před pocitem hladu. Potraviny bohaté na chrom podporují kromě spalování tuků i tvorbu svalové hmoty. Podle doporučení odborníků na zdravou výživu by měl člověk denně přijmout nejméně 30 až 100 mg chromu. V USA se doporučená dávka pohybuje dokonce v rozmezí 50 až 200 mg za den. Denní přísun chromu během této diety je okolo 200 mg za den.
1. DEN
OBĚD
Řízek se žampiony
Potřebujete: 120 g kuřecích prsou, 300 g žampionů, 4 lžíce smetany, 1 lžíci nasekané petrželové natě, 1 citron, 2 lžičky oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, mletou papriku
Postup: Žampiony nakájejte na plátky, poduste je ve vlastní šťávě, ochuťte citronovou šťávou a kořením. Smetanu smíchejte s petrželovou natí a přidejte k žampionům. Mezitím osmažte na oleji kuřecí prsa a servírujte je se žampiony.
Výživná hodnota: 1 280 kJ, 15 g tuku
VEČEŘE
Avokádový salát
Potřebujete: 1 malé avokádo, 100 g krabích tyčinek, 100 g hlávkového salátu, 1 lžíce nasekaného kopru, citron, pepř
Postup: Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a vnitřní strany potřete citronovou šťávou. Na salátové listy naaranžujte avokádo. Krabí tyčinky nakrájejte na kostky velké asi 1 cm, pokapejte je citronovou šťávou a smíchejte s koprem. Pak je přidejte na avokádo a ochuťte pepřem.
Výživná hodnota: 1 310 kJ, 24 g tuku
2. DEN
OBĚD
Švédská omeleta
Potřebujete: 1 velké vejce, 300 g brokolice, 100 g uzeného lososa, půlku salátové okurky, 1 lžíci nasekané petrželové natě, 4 lžičky oleje, ocet, minerální vodu s bublinkami, sůl, pepř, 1 lžíci kopru
Postup: Brokolici poduste. Okurku oloupejte, nastrouhejte na plátky a smíchejte s polovinou oleje, trochou octa, soli a pepře. Na závěr salát posypejte koprem. Vejce smíchejte s minerálkou a směs ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželovou nať. Na zbývajícím oleji usmažte omeletu a servírujte ji s uzeným lososem a brokolicí.
Výživná hodnota: 1 290 kJ, 39 g tuku
VEČEŘE
Šunkový salát
Potřebujete: 150 g libové vařené šunky, 1 malý pomeranč, 100 g hlávkového salátu, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 1 lžíci oleje, ocet a pepř
Postup: Šunku nakrájejte na proužky. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Potom ho se šunkou, salátem a s petrželovu natí dejte do misky a zalijte marinádou z oleje, octa a pepře.
Výživná hodnota: 1 280 kJ, 14 g tuku
3. DEN
OBĚD
Steak s paprikovo-ananasovým salátem
Potřebujete: 100 g hovězího steaku, 150 g ananasu, 1 červenou papriku, 100 g hlávkového salátu, 2 lžíce oleje, ocet, sůl a pepř
Postup: Ananas nakrájejte na kostky. Papriku očistěte a nakrájejte na proužky. Papriku s ananasem smíchejte se salátovými listy a přidejte nálev z oleje, octa, soli a pepře. Mezitím na pánvi na olivovém oleji osmažte steak a můžete podávat.
Výživná hodnota: 1 300 kJ, 12 g tuku
VEČEŘE
Holandský salát
Potřebujete: 70 g sýru Gouda, půlku salátové okurky, 1 rajče, 100 g hlávkového salátu, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 1 lžíci oleje, ocet, 10 g nasekaných para ořechů
Postup: Sýr nakrájejte na kostky. Okurku očistěte a nakrájejte rovněž na kostky. Rajčata nakrájejte na měsíčky. Všechno smíchejte s hlávkovým salátem a přidejte petrželovou nať. Salát ochuťte marinádou z oleje, octa a oříšků.
Výživná hodnota: 1 450 kJ, 26 g tuku
KDE NAJDETE CHROM pivní kvasnice 130 až 200 mg/100 g pomeranče/grep 13 mg/100 g vepřové maso 10 mg/100 g lískové oříšky 12 mg/100 g hlávkový salát 8 mg/100 g petrželová nať 7 mg/100 g para ořechy 100 mg/100 g hovězí maso 5 mg/100 g sýr Gouda 95 mg/100 g žampiony 17 mg/100 g brokolice 16 mg/100 g okurka 14 mg/100 g drůbež 26 mg/100 g hrušky 27 mg/100 g rajčata 20 mg/100 g žloutek 3 mg/100 g jablko 50 mg/100 g cibule 14 mg/100 g med 13 mg/100 g jogurt 4 mg/100 g |