Strávil jste někdy Štědrý den v cizině?
„Začátkem 90. let jsme s Lucií Bílou a skupinou UNO vystupovali v Hamburku s muzikálovou show. Byla tak úspěšná, že nám producent divadla těsně před Vánocemi prodloužil smlouvu až do Silvestra, což sice obnášelo příjemný honorář, ale pro mě také první Vánoce strávené mimo domov. Tak jsme si udělali všichni dohromady společný Štědrý den: každý nakoupil dobré jídlo a pití, vše jsme to dali na jednu hromadu a měli úžasný vánoční mejdan a dávali jsme si navzájem i malé dárky.“
Stýskalo se vám po domově?
„Trochu ano, ale naštěstí za mnou přijel Janis a taky přišel balíček z Česka. Byl plný voňavého domácího cukroví Evy Pilarové. Bylo to jedno z nejmilejších překvapení.“
Zaujala nebo překvapila vás nějaká tamější vánoční zvyklost?
„Zamiloval jsem si německé předvánoční trhy. Spousta stánků s dobrotami, vůní svařeného vína se skořicí a vynikajícímí bílými klobásami.“
Má u vás na svátečním stole místo tradiční kapr se salátem?
„Většinou dostáváme od karlštejnských kamarádů vlastnoručně uloveného a ihned zamrazeného lososa, kterého nám přivážejí ze svých návštěv Norska. Kapra se salátem ochutnám na návštěvě u rodičů.“
Máte rád vánoční cukroví?
„Na to se těším už dopředu. Dostáváme od rodičů a od přátel malé krabice, takže jeden neztloustne a hodně toho ochutná.“
Chodil jste jako kluk tajně mlsat mamince cukroví?
„Tajně chodím dodnes. Ale když jsem byl malý a krabice ve spižírně byla převázaná či jinak zabezpečená proti mým nájezdům, vždy jsem se dokázal k cukroví nějak dostat. Většinou to prasklo až na Štědrý den.“
Zlobila se maminka...?
„Naoko. Myslím že s tím tak trochu počítala...“
Šoulet s husou
Pavel Vítek doporučuje na sváteční tabuli uvařit tradiční židovský pokrm ze staré Prahy šoulet s husou. Recept z kuchařky Cesty, které voní jídlem, kterou napsal společně s partnerem Janisem Sidovským.
Suroviny:
* 1 husa (asi 2 kg)
* 2 lžičky soli
* 2 lžíce husího sádla nebo oleje
* 5 velkých cibulí
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 1 lžíce mleté pálivé papriky
* 2 hrnky fazolí, 2 hrnky krup
* 5 stroužků česneku
* 2 lžičky zázvoru
* 1 lžičky mletého pepře
* vývar na podlévání
Postup:
1. Husu naporcujte, vetřete do ní na povrchu i uvnitř sůl a opečte ji ze všech stran na rozehřátém husím sádle nebo oleji. Pak ji vyjměte a na tuku osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte mletou papriku a dobře promíchejte.
2. Do pekáče nebo velkého silnostěnného hrnce dejte husu i s cibulí, kolem rozložte směs předem namočených fazolí a krup, ochuťte prolisovaným česnekem a zázvorem, opepřete, podlijte vývarem (nebo vodou) a zvolna duste na sporáku nebo v troubě asi 2 hodiny doměkka. Během dušení podle potřeby podlévejte.
3. Nakonec šoulet podle chuti přisolte. Pokud šoulet připravíte podle židovského zvyku v pátek, do oběda příštího dne ho uchovejte teplý ve velmi mírně vyhřáté troubě.
Obměna: Šoulet můžete místo fazolí připravit z hrachu, na ochucení lze přidat také sladkou, popřípadě i pálivou mletou papriku. Poměr luštěnin a krup můžete změnit na 3:1, tedy 3 hrnky fazolí nebo hrachu a 1 hrnek krup.
Pavlova rada: Husu můžete nahradit kuřetem, jen husí sádlo nelze vynechat