Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Znáte ten pocit, kdy vaše nohy nepochopitelně během dne ztěžknou? Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

4. září 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Viditelně vám prosvítají modré až fialové rozšířené žíly? Většinou pacienti popisují bolesti dolních končetin, pocit těžkých či neklidných nohou, noční křeče v dolních končetinách nebo otoky kolem kotníků. Nezřídka se objevuje i tmavé zbarvení kůže. Mluvíme o chronické žilní nedostatečnosti, která je dána z větší části genetickou predispozicí a současným životním stylem.

V dospělosti trpí onemocněním 7 – 35 % mužů a 20 – 60 % žen ve věku 35 – 40 let. Ve věku nad 60 let se výskyt onemocnění zvyšuje na 15 – 55 % mužů a 40 – 78 % žen. Z uvedených čísel se zdá, že dříve nebo později se s chronickou žilní nedostatečností setká většina z nás.

Prevence je základ

Nezoufejte, existuje řada preventivních opatření, která pomohou zmírnit nebo oddálit vznik onemocnění. Především se vyhýbejte dlouhodobému sezení či stání. Pozor na křížení dolních končetin. Při sezení by nohy měly být od kolen směrem k zemi v tupém úhlu a paty směřovat vpřed. Žilním onemocněním nesvědčí ani dlouhodobý pobyt v teple. V letních měsících si dopřejte chlazení dolních končetin. Pozor na dlouhé slunění nebo pobyt v sauně. Nepodceňujte ani kvalitní obuv. Doporučuje se jízda na kole a plavání. Naopak silové sporty z pohledu žilních onemocnění nejsou vhodné. Pozor na ploché nohy a nadváhu.

Autor: Essity Czech Republic

Vsaďte na kompresní pomůcky

Pokud již zaznamenáváte první známky onemocnění, pravděpodobně se vydáte do lékárny pro kompresní pomůcky. Kompresní terapie hraje ústřední roli v léčbě žilních otoků a lymfatických poruch. Slouží dvěma hlavním účelům: snižuje otok a zlepšuje oběh krve dolních končetin směrem k srdci. Možná si ještě pamatujete nelichotivé kompresní punčochy, které nosila vaše babička. Doba se naštěstí změnila a řada pomůcek je již pouhým okem k nerozeznání od běžného punčochového zboží. Není tedy důvod, aby nebyly využívány i jako účinná prevence.

Autor: Essity Czech Republic

K dispozici máte několik variant kompresních pomůcek – lýtkové, stehenní či kalhotové se špicí i bez a v různých barevných variantách. Speciálně pro muže i ženy. Nejlepší je využít průvodce, který vám pomůže s výběrem nejvhodnější kompresní pomůcky.

Pohodlí především!

Pokud chcete zvýšit komfort při nošení, seznamte se s patentovanou technologií JOBST® SoftFit. Jedinečný systém lemu zajistí, že vám podkolenka bude držet na místě po celý den a nebude padat. Zároveň neškrtí a tím poskytuje vyšší pohodlí při nošení.

U tradičních kompresních podkolenek se k uchycení používají materiály, které bohužel často stahují pokožku příliš, způsobují bolest a zanechávají zarudlé stopy. Nicméně, důkladné uchycení je důležité pro správnou funkci kompresní podkolenky. K vyřešení tohoto problému vyvinula značka JOBST jedinečnou technologii SoftFit.

V lékárně hledejte výrobky JOBST řady Opaque a UltraSheer a vyzkoušejte si je na vlastní kůži. Zaručeně poznáte rozdíl. Speciální silikonové vlákno je vetkané do vnitřní vrstvy materiálu pod kolenem, proto produkt správně přilne k pokožce. JOBST SoftFit je inovativní a jedinečné řešení, které zvyšuje pohodlí a kvalitu života a zároveň zaručuje skvělé terapeutické výsledky. Odteď jen kompresní pomůcky, které drží! Podívejte se na video