Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Zaplatíme za vás až 250 milionů Kč!“ říká manažer cestovního pojištění PVZP Jiří Ševčík

„Zaplatíme za vás až 250 milionů Kč!“ říká manažer cestovního pojištění PVZP Jiří Ševčík.
9. srpna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Každý ví, že vydat se na dovolenou bez cestovního pojištění, je zkrátka špatný nápad. Většina Čechů už naštěstí bere cestovní pojištění jako nutnost a samozřejmost a nespoléhá na to, že „se přece nemůže nic stát“. Na nejpalčivější otázky ohledně cestovního pojištění odpovídal specialista PVZP na toto téma – produktový manažer cestovního pojištění Jiří Ševčík.

Proč při cestách do zahraničí nestačí Evropská kartička pojišťovny?

V zemích EU vám sice stačí běžná kartička zdravotní pojišťovny, ale vztahuje se jen na neodkladnou a nutnou péči, a to pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních. To znamená, že například v případě hospitalizace v Chorvatsku zaplatíte spoluúčast ve výši přes 300 korun (13 eur) za den, ve Švýcarsku se za ambulantní ošetření platí dokonce kolem 2 200 korun (92 CHF) a zubní ošetření hradí pacient ze 100 %, stejně tak v Itálii. Ve Španělsku existuje pro změnu spoluúčast na léky ve výši 50 % a na Maltě 100 %. Evropská kartička pojišťovny také nehradí repatriaci pacienta zpět do ČR.

Má smysl cestovní pojištění pro ČR? Existuje něco takového?

V případě zranění nebo nemoci v ČR využijete veřejný zdravotní systém. Cestovní pojištění se ale vztahuje i například na sportovní vybavení, zapůjčené nebo osobní věci, poskytuje cykloasistenci nebo konzultaci s lékařem v jakoukoliv denní hodinu. Takové pojištění je třeba Český turista od PVZP, které navíc platí až do vzdálenosti 50 kilometrů u našich sousedů.

„Zaplatíme za vás až 250 milionů Kč!“ říká manažer cestovního pojištění PVZP Jiří Ševčík.
Autor: www.istockphoto.com

Je možné se pojistit na případ, že nebudu moct na dovolenou odjet nebo odletět? Jaké jsou nejběžnější důvody?

Ano, v takovém případě se o vás postará připojištění stornovacích poplatků, které vám garantuje, že vám až 90 % nákladů na dovolenou vrátíme, když se jí nebudete moct zúčastnit. Nejčastější důvody, že na cestu nemůžete odjet, jsou onemocnění či úraz, PVZP však zaplatí náhradu i v případě nedobrovolné ztráty zaměstnání či rozsáhlé škody na majetku.

Co když v zahraničí onemocním covidem-19?

PVZP považuje covid-19 za běžné onemocnění. Postará se o vás stejně, jako kdybyste onemocněli třeba chřipkou. V případě nařízené karantény vám zajistí ubytování, stravu i třeba náhradní dopravu zpátky domů.

Vztahuje se cestovní pojištění i na případ cestování s čtyřnohým mazlíčkem?

Psa nebo kočku lze k cestovnímu pojištění připojistit. Veterinární péči na místě platíte vy a po návratu náhradu nárokujete po pojišťovně. Samozřejmostí je, že má vaše zvíře platný očkovací průkaz a cestovní pas.

„Zaplatíme za vás až 250 milionů Kč!“ říká manažer cestovního pojištění PVZP Jiří Ševčík.
Autor: www.istockphoto.com

Je zapotřebí připojištění rizikových sportů při turistice v horách?

Turistika po značených trasách v horách je součástí standardního balíčku cestovního pojištění až do 3 000 metrů nad mořem. Výjimku tvoří ferraty.

„Zaplatíme za vás až 250 milionů Kč!“ říká manažer cestovního pojištění PVZP Jiří Ševčík.
Autor: www.istockphoto.com

Co když dojde v zahraničí ke zranění pod vlivem alkoholu?

Škody na zdraví nebo na majetku způsobené pod vlivem alkoholu PVZP hradí až do výše 1 promile, pokud nejde o dopravní nehodu a pokud máte sjednaný balíček Nadstandard.

Co jsou to extrémní sporty a dají se nějak pojistit?

U některých sportů shledává pojišťovna vyšší rizikovost, tj., že je u nich vyšší pravděpodobnost úrazu. Takové sporty je možné si pojistit pouze za příplatek. Mezi ty nejběžnější patří třeba surfing, sjezdy na horských kolech, potápění, bojové sporty, sjezd divočejších řek, ferraty, různé motoristické sporty nebo rybaření na otevřeném moři. Pozor na to, že rizikové sporty si nelze pojistit zpětně. Nemusíte je ale mít pojištěné na celou dobu svojí dovolenou, ale například jen na pár dní, kdy víte, že se jim budete věnovat.

„Zaplatíme za vás až 250 milionů Kč!“ říká manažer cestovního pojištění PVZP Jiří Ševčík.
Autor: www.istockphoto.com

Lze pojistit na dovolenou celou rodinu v rámci jedné pojistné smlouvy?

Ano. A pokud je vás pět a více, dostanete od PVZP na pojištění slevu.

Jaké jsou nejvyšší pojistné limity? Kolik maximálně za klient PVZP zaplatí?

V balíčku Nadstandard s vybranými nejvyššími pojistnými limity zaplatíme za léčebné výlohy až 250 milionů korun, za odpovědnost až 25 milionů.

Nadupané cestovko od PVZP na dosah ruky

Vydejte se za dobrodružstvím s jistotou, že o vás bude kvalitně postaráno. Cestovní pojištění od PVZP vás nenechá ve štychu, ať už se stane cokoliv. 

SOUTĚŽ s nadupaným cestovkem od PVZP

Zahrajte si s cestovním pojištěním od PVZP o hromadu vybavení k moři nebo na hory v letní soutěži Hory, nebo moře? Soutěžit můžete až do 30. 9. 2023 tady.