Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vaření na zahradě? Proč vás nadchne pískovcová venkovní kuchyň?

7. března 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Dokonalé překvapení vymyslel manžel pro svoji ženu k padesátým narozeninám. Na pozemku u jejich rodinného domu v Českých Budějovicích jí nechal postavit pískovcovou venkovní kuchyň.

Známou pravdou je, že na čerstvém vzduchu lépe chutná a potit se v létě u sporáku v kuchyni není žádný med. To si uvědomil pan Nováček, když vymýšlel dárek ke kulatým narozeninám své manželky, náruživé kuchařky, a rozhodl se jí vaření zpestřit a věnovat jí venkovní kuchyň. Kuchyni z hrubě opracovaného pískovce viděl na zahradě u svého známého a moc se mu zamlouvala. Přírodní kámen v kombinaci s praskajícím ohněm působí hluboce relaxačně a takové místo je skvělé také pro posezení s přáteli. Zjistil si od něj kontakt na firmu, která ji postavila. Jednalo se o firmu Hrdina & České pískovce ze Dvora Králové nad Labem, jejíž klíčovou postavou je Karel Hrdina. Tento muž dříve vlastnil kamenolom a před 16 lety při dodávce kamenné zdi na zahradu rodinného domu dostal nápad zakomponovat do ní také krb. Realizace byla úspěšná, a tak se Karel Hrdina rozhodl dávat kameni přidanou hodnotu i v budoucnu, a začal spolu se svým synem Tomášem navrhovat a stavět zahradní kuchyně s kamennými pecemi a udírnami.

Ohniště na míru

Na návrh a realizaci kuchyně pro rodinu z jihu Čech měli Hrdinovi doslova šibeniční termín – tři týdny. Prostor vyhrazený pro letní kuchyň si přijeli prohlédnout a nafotit, aby její architektonický návrh souzněl s rodinným domem a nenásilně zapadl do okolí. Na zahradě majitelů se původně nacházel zastřešený krb. Stávající střechu se proto rozhodli zachovat, protože zastřešení umožňuje připravit si oběd či večeři za každého počasí. Ovšem bylo zapotřebí do ní zakomponovat komín. Karel Hrdina sem navrhl dvě ohniště s pecí, litinovou plotýnkou a grilem, které fungují na principu kachlových kamen.

Labský pískovec s vysokým podílem křemíku je pro svou houževnatost nejlepším materiálem pro stavbu kamenných venkovních kuchyní.
Autor: Hrdina & České pískovce

Majitelé mají možnost zatopit pouze v jednom ohništi a pec používat samostatně. Dosáhnou tak velkých úspor dřeva na vytápění. Pokud roztopí obě ohniště, lze na nich vařit najednou. Konstrukční výhodou je, že je všechno staženo do jednoho komína. Součástí návrhu kuchyňského zázemí je také plechové umyvadlo s tekoucí vodou, takže pro ni majitelé nemusejí nikam odbíhat. K dispozici mají i pracovní plochu pro přípravu pokrmů.

Labský pískovec s vysokým podílem křemíku je pro svou houževnatost nejlepším materiálem pro stavbu kamenných venkovních kuchyní.
Autor: Hrdina & České pískovce

Poctivé řemeslo

Klientovi se návrh litinové varné plochy líbil, a tak nic nebránilo začít letní kuchyň budovat. Kameníci přivezli na místo stavby pískovcové bloky, které opracovali starou kamenickou technikou. Po osekání jednotlivých kamenů je seskládali přesně na spáru, tedy o stále stejné šíři spáry. Poctivá ruční práce je při práci s kamenem nezastupitelná…

Vaření na zahradě? Proč vás nadchne pískovcová venkovní kuchyň?
Autor: Hrdina & České pískovce

Na stavbu venkovních kuchyní firma používá český pískovec, který se jí nejlépe osvědčil. Má vysoký podíl křemičitého pojiva, a tak se jeho tvrdost vyrovná žule, ale na rozdíl od ní není křehký, ale houževnatý. Také pojivo si řemeslníci míchají přímo na stavbě, musí mít stejnou tepelnou roztažnost jako přírodní kámen. Navíc kámen stejně jako v přírodě vydrží bez údržby krásný na věky. Tento vybraný druh pískovce totiž na rozdíl od jiných materiálů při výkyvech teplot nepuká. Pokud máte zkušenost s betonovým krbem, víte, že ho nelze vytápět dřevem, ale pouze dřevěným uhlím (nesmí na něj přijít žhavý popel, aby nepopraskal). A jak je známo, maso má nejlepší chuť, když je připravené na dubových špalcích... Hrdinovi navíc vnitřní prostor pece obkládají šamotovými cihlami, za kterými jsou dilatační spáry, aby měl materiál možnost se roztahovat a zpětně smršťovat. Takto se prohřeje postupně a v momentě, kdy do sebe teplo naakumuluje, vydrží hřát až do rána. Slavnostní „zapálení“ nového ohniště připadlo na den narozeninové párty. Přítomen byl i kuchař z Pražského kulinářského institutu, který oslavenkyni ukázal, jak kamennou kuchyň používat a přidal i pár vlastních receptů. Šťastní majitelé se od té doby těší z chuti steaků, chleba či pizzy připravených vlastnoručně v zahradní peci. Další inspiraci naleznete na hrdina-piskovce.cz.