Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak vybrat nábytek do ložnice

8. května 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Zařizujete si ložnici, ale nejste si jisti, jak prostor vhodně využít, abyste se tam vždy rádi vraceli a místnost vám sloužila jako dokonalé místo odpočinku? S našimi radami a tipy to zvládnete raz dva!

Výběr správné postele

Středobodem ložnice by měla být kvalitní a bytelná postel, která vám vydrží dlouhá léta a která vám zároveň zajistí ničím nerušený spánek. Koneckonců – spánkem člověk stráví zhruba třetinu života, což už je čas, do jehož kvality se vyplatí investovat.

Výběru postele byste tedy měli věnovat dostatek péče – nejde jen o to, aby rám postele dobře vypadal a zapadal do celkového vzhledu interiéru, ale převážně o to, aby byla postel funkční. Dekor a styl rámu postele záleží na vašem uvážení a stylu. Na trhu najdete nepřebernou nabídku dekorů a stylů – stačí si vybrat. Zároveň zvažte velikost postele. Běžně se nabízí postele o šířce 160 a 180 cm a s délkou standardně 200 cm, v dnešní době ale není problém sehnat postel, která svou délkou vyhovuje i vyšším osobám. Pokud máte dostatek prostoru, je vždy vhodnější zvolit si širší model, na kterém se můžete pohodlně roztáhnout.

Důležitou roli hrají samozřejmě také rošty, které by měly být dostatečně bytelné a kvalitní, aby se matrace zbytečně neopotřebovávala a vy měli kvalitní oporu zad. Obecně platí, že čím více má rošt lamel, tím větší má nosnost (a tím méně se opotřebovává matrace). Pro dvoulůžko je například vhodné mít na roštu alespoň dvacet osm lamel. Na rošt se posléze pokládá matrace, jejímuž výběru byste také měli věnovat dostatek času – na výběr máte z mnoha různých druhů a je jen na vás, zda si zvolíte pružinovou, pěnovou či například sendvičovou matraci. U výběru matrace byste měli mít na paměti obecnou poučku, že čím je člověk těžší, tím tužší matraci by si měl pořídit.

Autor: Nábytek Mikulík

Skříně a komody

Při výběru dalších kusů nábytku je zapotřebí zvážit vaše prostorové možnosti. Ložnice bývají zpravidla jednou z nejmenších místností v domě, proto je vhodné ujasnit si priority ohledně úložného prostoru. Pokud se vám do ložnice vejde pouze menší komoda, ale nezbude vám už místo na skříň, nedostatek prostoru můžete elegantně vyřešit němým sluhou či stojanem. Výrobci s nedostatkem prostoru často počítají a nabízí proto variabilní škálu výrobků.

U skříní je pak potřeba opět myslet na prostor – varianta, která skvěle šetří místo, je buď vestavěná skříň, nebo skříň s posuvnými dveřmi. Pokud naopak máte prostoru dostatek, můžete zvážit větší kousky, do kterých se vám kromě sezónního oblečení mohou vlézt například i zimní kabáty či boty. Díky šatní skříni, do které můžete uložit většinu oblečení, bude celá ložnice vypadat vždy čistě a uspořádaně.

Nezapomeňte na noční stolky

Důležitou součástí ložnice jsou bezesporu také noční stolky – ty by svým dekorem měly ladit se zbytkem nábytku v ložnici, minimálně ovšem s rámem postele. Noční stolky zdaleka neslouží jen k odkládání knih či hrnků s čajem, jsou důležité také pro svou vizuální a estetickou stránku.

Při výběru nábytku a doplňků do ložnice myslete primárně na to, že by měl prostor vždy zůstat dobře průchodný. Místnost by měla působit útulně, bez zbytečných rušivých vjemů. Ložnice má být především místem odpočinku, proto je vhodnější volit spíše jemnější tóny a decentnější výzdobu. Ideálním řešením může být poctivě vyráběný nábytek z moravské rodinné dílny Nábytek Mikulík s více než třicetiletou tradicí.