Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Umění je přístupné i za koronaviru, ukazuje pražský dům Radost

Výstava Patrika Kriššáka Extinction ve vstupní hale domu Radost
11. března 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Veřejně přístupné prostory žižkovského domu Radost jsou i v současné situaci koncipovány jako otevřená galerie s celoročním kulturním programem. V každém z jedenácti pater domu jsou k vidění sochy nejlepších umělců dneška, v koridoru vstupní haly bývají pravidelně volně přístupné výstavy obrazů. Tyto aktivity ve funkcionalistickém paláci mají pokračovat i po nutné a plánované rekonstrukci.

V tuto chvíli jsou v domě Radost k vidění sochy pod hlavičkou ART Prague Sculpture. V každém z jedenácti pater domu návštěvníci najdou jednu instalaci. „Nové expozice realizujeme každé tři měsíce. Doufám, že tímto vznikla určitá tradice a podobné výstavy budeme v domě Radost pořádat i nadále,“ říká k dramaturgii instalací umělecký kurátor Petr Hájek z pražské The Chemistry Gallery.

Výstava Patrika Kriššáka Extinction ve vstupní hale domu Radost
Autor: Petr Kopal

Ten si prostory domu Radost oblíbil. Současní majitelé funkcionalistické dominanty pražského Žižkova s ním na pořádání výstav ve vstupní hale i na chodbách domu spolupracují již od poloviny roku 2019. „Když vidím prázdné zdi, mám potřebu je zaplnit. Potenciál prostoru, jakým je Radost, spočívá v možnostech jeho uměleckého a kulturního využití. To místu vdechuje zcela nový náboj a tvoří jeho nadčasovou hodnotu,“ přibližuje pozadí myšlenky vystavovat obrazy a sochy v domě Petr Hájek.

Vnitřní světlo od Michala Cimaly
Autor: Petr Kopal

Dům nyní čeká plánovaná rekonstrukci, která má budově z roku 1934 vdechnout život, přizpůsobit jej potřebám 21.století a účelně ho začlenit do dynamicky se vyvíjející oblasti dolního Žižkova „Jsem moc rád, že se nám spolupráce s The Chemistry osvědčila a máme pozitivní ohlasy i ze strany návštěvníků a nájemců. Dům je ale momentálně v nevyhovujícím technickém stavu, takže se moc těším, až pro umělecké aktivity vytvoříme lepší zázemí a budeme je moci ještě rozšířit,“ vysvětluje jeden z majitelů domu Martin Louda.

Na pokračování výstav po rekonstrukci domu se umělecký kurátor pražské The Chemistry Gallery Petr Hájek těší. „V zahraničních metropolích fungují podobně velké a zajímavé domy jako kulturní společenská centra a konkrétně umění je skvělé oživení takového projektu,“ dodává.

APS Geiša a Citadela od Ladislava Vlny
Autor: Petr Kopal

To nakonec odpovídá záměru majitelů domu, podle nichž by objekt v budoucnu měl představovat moderní společenské centrum dolního Žižkova a poskytovat místní komunitě řadu služeb včetně kulturního zázemí.

Výstavu soch v rámci ART Prague Sculpture můžete navštívit po celý den v domě Radost na náměstí Winstona Churchilla na pražském Žižkově.