Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidé s fibrilací síní mají zhruba pětkrát vyšší riziko mrtvice

.
4. prosince 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

(INZERCE) Fibrilace síní patří v současné době k nejčastějším poruchám srdečního rytmu. Aktuálně se s fibrilací síní potýká přibližně 6 milionů Evropanů a počet stále roste. Fibrilace síní se může projevovat u každého pacienta jinak, až u 40 % je ale průběh bezpříznakový a o nemoci nemusí vůbec vědět. Samotná fibrilace síní sice nebývá pro pacienty život ohrožující, ovšem je častou příčinou mozkové mrtvice.

Fibrilace síní je srdeční arytmií, která se projevuje mimo jiné i nepravidelným nebo rychlým tlukotem srdce. Při neléčené fibrilaci síní může dojít ke vzniku sraženiny v srdci, která krevním řečištěm putuje až do mozku, kde zapříčiní právě zmíněnou mozkovou mrtvici.

Výskyt fibrilace síní se zvyšuje s věkem a nejčastějšími rizikovými faktory kromě věku jsou vysoký krevní tlak, různá onemocnění srdce, nadměrná funkce štítné žlázy, špatná životospráva a dále i stres či psychické napětí.

 „Fibrilace síní se může u každého člověka projevovat různě. Nejběžnější je pocit nepravidelného a rychlého srdečního pulzu, zadýchávání, snížená fyzická výkonnost, únava, tlak na hrudi nebo točení hlavy. V mnoha případech ale pacient žádné příznaky nemá a fibrilace síní se odhalí náhodou při vyšetření, které se provádí za jiným účelem. Včasné diagnostikování fibrilace síní je zásadní, protože jedině tak lze předejít nebezpečným následkům, např. mozkové mrtvici,“ vysvětluje doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D., z Centra kardiovaskulární péče Neuron Medical v Brně.

Ověřte si, jestli správně rozumíte fibrilaci síní na www.provasesrdce.cz. Vaše srdce vaši péči ocení.

.
Autor: Pfizer

Pfizer, spol. s r. o., Stroupežnického 17, 150 00 Praha 5, tel.: +420 283 004 111, www.pfizer.cz

ELQ-2020.02.161

.
Autor: Pfizer