Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výše kapesného: Kolik je málo a kolik zase moc?

30. dubna 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Doba jde nezadržitelně kupředu. Platební kartou se dnes v obchodem platí výrazně víc než „klasickými“ penězi. A natahování dětské ručky, která by ráda měla vlastní peníze nebo dokonce kartu, se objevuje čím dál dříve. Existuje správná doba na kapesné? Máte dětem dávat peníze do prasátka, nebo jim raději pořídit vlastní účet? A jaká částka je „tak akorát“?

V kolika letech je čas na první kapesné?

K narozeninám, k Vánocům, za odměnu za dobré známky ve škole nebo pomoc doma. Děti dostávají peníze vlastně už od velmi útlého věku. Ze začátku je to především do prasátka, kasičky nebo třeba na spořicí účet, který jim ale spravují rodiče. Později však peníze putují rovnou k dětem.

Kdy tedy nastává ten správný okamžik pro pravidelné dávání kapesného? Odborníci se shodují na tom, že s kapesným a penězi by se děti měly začít osobně setkávat od první třídy základní školy. Tedy ve věku, kdy se začínají učit počty a zároveň jsou schopné pochopit základní princip financí.

Než ale dětem začnete kapesné dávat, sedněte si s nimi a o penězích si společně promluvte. Děti by měly ovládat alespoň základní finanční gramotnost. V první třídě děti už většinou rozumí tomu, že věci nejsou zadarmo. I tak je dobré, vysvětlit jim podstatu a hodnotu peněz. Kde se berou a kam odchází? Promluvte si o práci, výplatě, ale i výdajích, které nejsou na první pohled vidět, tedy nájem, elektřina a další. Nemusíte zacházet do podrobností, stačí, že o tom budou děti vědět.

Dopřejte dítěti od určitého věku, aby si samo koupilo drobnou sladkost. Za „své peníze“. Snáz pochopí, jak s nimi zacházet.
Autor: BNP Paribas

Vlastní účet, nebo hotovost?

S kapesným přichází také otázka, v jaké formě ho dětem dávat. Dětem na prvním stupni uděláte největší radost hotovostí. Zejména mladší děti milují peníze přepočítávat, prohlížet si je a mají radost, když jich mají hodně pohromadě.

Postupem času je ale dobré, založit dítěti vlastní bankovní účet – některé banky dokonce nabízejí přímo dětské účty. Kromě toho, že získáte větší přehled o tom, za co dítě peníze utrácí, posunete dítě na další „úroveň“, kdy se začne setkávat s virtuálními penězi. Zjistí, že existují banky, bankomaty a naučí se platit kartou. I v této fázi je dobré probrat společně, jak účet funguje a nastavit si pravidla jeho používání.

Nikdy dětem neříkejte, za co mají peníze utrácet. Měly by tak pocit, že vlastně nemohou „své“ peníze utratit tak, jak chtějí. Pokud se vám nepozdávají některé z plateb, které v internetovém bankovnictví vidíte, s dítětem si promluvte. Nicméně nezakazujte, spíše vysvětlujte.

Kolik je tak akorát?

Výše kapesného se odvíjí od mnoha faktorů. Finanční situace rodiny, potřeby a věku dítěte, co vše dítěti kupují rodiče a ostatní příbuzní. Nedá se tedy přesně říct, kolik peněz dětem dávat. Na začátku si sepište, co všechno dítěti nyní kupujete vy. Sladkosti, hračky, nové oblečení a další. Poté si určete, co by si dítě už mohlo kupovat samo, například menší hračky či čas od času sladkost.

Dítě by si z kapesného mělo i spořit. Na dražší věci, po kterých touží. Nemusí je zaplatit celé, ale přispěním z vlastního prasátka pochopí hodnotu peněz.
Autor: BNP Paribas

Podle toho poté spočítejte, jaká výše kapesného bude adekvátní. Dětem v první třídě bude stačit například 50 Kč týdně, poté můžete s každým ročníkem kapesné navyšovat třeba o 20 Kč. Ale záleží jen na vás, jaký systém zvolíte.

Obecně se uvádí, že kapesné je dobré dětem dávat na týdenní bázi. Jednak se suma rozdělí na čtyři části a dítě nedostane vysoký obnos peněz jednou za měsíc. Zároveň si díky tomu dokáže peníze lépe rozvrhnout.

Nechte dětem v útratě volnost

Určitě je dobré, mít alespoň obecný přehled o tom, za co děti kapesné utrácí. Když jsou malé, je to snadné. Často se samy chlubí tím, že si něco koupily. S přibývajícím věkem začínají tajnosti a peníze často mizí nekontrolovaně. Vyhněte se však syndromu stíhačky a zachovejte dětem zdravé soukromí. Přeci jen, jsou to jejich peníze, a tak byste jim do jejich utrácení neměli příliš mluvit, respektive jim ho zakazovat. Ostatně, i neuvážený výdaj, kterého pak samo dítě lituje, je cesta, jak ho naučit v budoucnu hospodařit s penězi.