Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak dlouho vydrží plastová okna?

Co chcete vědět o oknech? Ptejte se v našem online chatu.
25. února 2020 | 13:15
Prezentace klienta |

V úterý, 24. února. 2020, jste se na Blesku pro ženy mohli ptát na všechno, co vás zajímá kolem oken. Otázky v online chatu zodpovídal odborník na slovo vzatý: Roman Kubálek, obchodní ředitel VEKRA. Co čtenářky a čtenáře zajímalo?

Životnost plastových oken

Čtenáře Radka Šulce zajímalo, jak dlouho vydrží plastová okna. „Myslím, jaká je reálná záruka? Dřevo může při dobrém a opakovaném nátěru vydržet desítky let. Jak je to s plastem? Jak to lze reálně otesovat?“ Roman Kubálek mu odpověděl, že záruka bývá 5 let, pokud se pořídí okna i s montáží. „Životnost oken je v řádech desítek let, záleží na tom, jak se o ně staráte, ale také kde slouží.“

Mokrá okna

Čtenáře Petra Raidu zase trápí vlhkost na oknech. „Bydlím v bytě 12 let, od počátku mám ráno na všech oknech 10 cm vody, topím, větrám, přes noc žádná aktivita.“ Roman Kubálek mu vysvětil, že u něj je dost možná zakopaný pes ve dvojsklech. „Pokud máte 2skla, ta mají větší sklon k rosení, u 3skel se toto prakticky neděje. Vyvětrejte, zatopte. Případně zkuste zjistit u svého dodavatele, zda by bylo možné okna přesklít.“ Rady, jak si poradit s rosením oken najdete na stránkách VEKRA.

Táhnou vám plastová okna?

Čtenářku Janu trápí, profukující plastová okna. „Máme vyměněná okna za plastová. Letos je sice docela teplo, ale zdá se mi, jako když jsou studená a táhnou. Co se s tím dá dělat?“ Roman Kubálek jí poradil, aby zkontrolovala, zda jsou okna správně seřízená, „To by mohla být příčina, když fouká, dáte k nim ruku, neměli byste cítit protahující vzduch. Seřízení oken je snadné, podle návodu od dodavatele to s imbusem snadno udělá i laik. Někdy mají lidé problém sžít se s novými okny, resp. očekávají, že po výměně oken nebudou muset topit, ale to není pravda.

Lze u starších plastových oken vyměnit 2sklo za 3sklo?

Čtenář Josef Malý má asi 15 let stará plastová okna. „Kdybych chtěl nechat vyměnit dvojité zasklení za trojité, je to možné?“ Možná vás překvapí, že obchodní ředitel ze společnosti VEKRA čtenáři poradil, aby se obrátil na svého dodavatele, který mu okna instaloval. „Ten by vám podle stavební hloubky profilu měl říci, zda je možné do vašich oken zasklít 3sklo, které je silnější než 2sklo. Bude také potřeba vyměnit zasklívací lišty. Pokud by to šlo, měl by vám tuto službu nacenit a zajistit.

Zaujalo vás téma oken? Chce vědět více?

Všechny otázky z online chatu najdete na této stránce.