Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Výběr oken jinýma očima

12. února 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Výběr oken z hlediska technických parametrů je jistě důležitý, ale podívejme se něj i z trochu jiného pohledu. Design, snadná údržba, doplňky přinášející více bezpečí a pohodlí i to jsou důležité parametry. A je třeba bát se výměny oken?

Okna nemusí být nudná

Okna jsou vlastně něco jako oči a jejich barva, členění i tvar dokáže úplně proměnit vzhled i ráz domu. Řekne-li se plastová okna, lidé si většinou představí ta klasická bílá, případně napodobující dřevo. „Bez nadsázky lze říci, že bílá plastová okna jsou minulostí, protože většinu naší produkce plastových oken dnes tvoří odstíny šedé z exteriéru, ale výjimkou nejsou ani jiné barevné odstíny,“ říká Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka VEKRA a dodává, „rok od roku navíc stoupá obliba dřevěných, hliníkových i dřevohliníkových oken, kde si lze s designem i tvarem pohrát podstatně více.“

Dřevohliníková okna můžete mít hned v několika designových typech opláštění. Oblíbené jsou zcela hranaté tvary nebo variantu se skrytým křídlem, kde z venkovní strany vidíte jen čistou linii bez dělení rámu a křídla. Z exteriéru můžete mít některý z módních tmavě šedých odstínů a v interiéru může vaši originalitu podtrhnout použití zajímavých olejových barev ve stylu provance nebo vintage. Případně můžete v interiéru zvolit u dřevěných nebo dřevohliníkových oken jen průhledný lak, který podtrhne přírodní kresbu a krásu dřeva.

Dřevěná okna Vekra v zelené barvě (realizace, Atelier 3ae s.r.o).
Autor: VEKRA

Tvar a členění oken

Velké prosklené plochy a posuvné systémy jsou oblíbené prvky v moderních novostavbách. Starší domy ale mohou mít i různě členěná nebo tvarovaná okna. Měli byste vědět, že kruhová, půlkulatá nebo jinak tvarovaná okna lze vyrobit z dřevěných profilů, ostatní materiály tuto možnost buď nemají nebo jen značně omezenou.

Členění oken bylo v minulosti poměrně módní záležitostí. Dnes jsou ale například zlaté příčky v oknech spíše známkou nevkusu, navíc meziskelní příčky zhoršují tepelnou izolaci zasklení. Rázovité stavby nebo okna ve starších domech ale členění plochy mohou vysloveně potřebovat. Pak je možnost použít například nalepovací příčky, případně pevné rozdělení oken.

Také zasklení může zajímavě dotvořit vzhled oken. Pokud například potřebujete vyřešit vstupní dveře nebo portál vašeho domu, pak různé typy tzv. ornamentálního zasklení mohou výrazně ovlivnit nejenom vzhled samotných dveří, ale i bočních světlíků či nadsvětlíků. Přinesou zároveň světlo do zádveří a chrání intimitu domu.

Hliníkový posuvný systém Vekra.
Autor: VEKRA

Doplňky se nevyplatí podceňovat

Parapety, kličky i stínění jsou detaily a doplňky, které je dobré nepodcenit. I ony mohou výrazně ovlivnit vzhled domu či bytu, ale mají zejména velmi důležitou funkčnost. Pokud máte malé děti, jde zejména o jejich bezpečí. Na okna v patrových domech je dobré instalovat zamykací kličky, u oblíbených francouzských ale i větších oken v dětských pokojích by nemělo chybět vhodné bezpečnostní zábradlí.

Stínění chrání soukromí a současně účinně pomůže přežít letní horka. Pokud počítáte s venkovním stíněním u novostavby, je velmi vhodné řešit ho současně s okny již ve fázi projektu. Jakékoliv budoucí dodělávání přestavuje navíc zásah do stavby. Dodatečná instalace vnitřního stínění přímo na okna může vést i k jejich poškození. Pokud vyřešíte vše s nákupem oken, máte jistotu, že všechny prvky budou společně dobře vypadat i fungovat.

Šedá plastová okna Vekra doplněná venkovními žaluziemi.
Autor: VEKRA

Jsou na místě obavy z výměny oken?

Pokud máte strach z výměny oken, měli byste vědět, že je lepší svěřit práci zkušeným odborníkům, kutilství nebo snaha uspořit se zde nevyplatí. Špatně namontované okno, a to jak z hlediska osazení, tak nesprávného ošetření připojovací spáry, znehodnotí sebelepší okno.

Výměna oken v bytě znamená obvykle den nepohodlí, ve větším rodinném domku pak 2-3 dny. Časovou náročnost, ale i doporučení, jak se na výměnu připravit, by vám měl přesně sdělit dodavatel. „Montážníkům stačí uvolnit přístupové cesty, které si sami pokryjí ochrannou folií, a vystačí si s metrem volného místa před oknem. Pokud na to zákazník nestačí, naši lidé nábytek odsunou, je samozřejmé, že si po sobě nahrubo uklidí stavební suť a zbytky po bourání,“ dodává Ing. Tomčíková z VEKRY. Kdo si chce usnadnit úklid, měl by si pokrýt folií zejména vybavení bytu, které nejde snadno otřít a elektroniku, které by mohl uškodit prach. Při vybourávání se samozřejmě práší.

Dřevohliníkové okno Vekra Quadrt.
Autor: VEKRA

Jakou údržbu potřebují nová okna?

Okna byste měli alespoň 2x za rok umýt nebo nechat umýt profesionály. Mytí je vždy potřeba dělat mokrým hadrem, otírání nasucho může poškodit jak povrch rámů, tak zasklení. Prachové částice totiž mohou povrch poškrábat. Dřevěná okna je navíc třeba na jaře a na podzim ošetřit balzámem na dřevo, který oživí barvu a ošetří mikrotrhlinky na povrchu, takto ošetřená okna mají prakticky neomezenou životnost. Zejména u bílých plastových oken je třeba rámy dobré otřít častěji, hlavně tam, kde se více práší nebo pokud je ve vzduchu hodně pylu. Slunce totiž dokáže tyto částice doslova zapéct do povrchu plastu a tečky, které takto vzniknou, je obtížné odstranit.

Celoobvodové kování moderních oken, které umožňuje ovládání jednou kličkou, je potřeba jednou za rok promazat. Stačí kapka silikonového oleje do vyznačených otvorů po obvodu křídla, pár kapek na čepy. Těsnění zůstane déle pružné, pokud je jednou za rok lehce pomažete glycerinem. Údržbu oken se nevyplatí podceňovat, jedině tak budou vypadat dlouho krásná a budou správně sloužit a chránit váš dům či byt.