Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Umělé oplodnění. Na kolik přijde vytoužené miminko?

Na kolik peněz přijdou nejčastější metody umělého početí?
25. září 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Neplodnost žen má mnoho příčin, hlavně vyšší věk a zdravotní problémy s reprodukčními orgány, případně se může jednat i o genetickou vadu. Páry, kterým se nedaří otěhotnět přirozenou cestou, se často uchylují k asistované reprodukci. Nejedná se o levnou záležitost, někteří si na umělé oplodnění dokonce vezmou půjčku online na účet nebo úvěr. Na kolik peněz přijdou nejčastější metody umělého početí?

IVF stojí i stovky tisíc Kč

Zdravotní pojišťovny uhradí pouze formu in vitro oplodnění (IVF) – fertilizaci vajíčka ve zkumavce a jeho následné uložení do dělohy. Páry u tohoto výkonu doplácejí řádově několik desítek tisíc Kč. Pokud se ženě nepodaří během maximálně 4 pokusů otěhotnět (úspěšnost IVF je odhadována na 40 %), další zákroky si už hradí celé sama. Za jeden cyklus pak zaplatí 25–50 tisíc Kč. Při několika pokusech dvojice často investují i stovky tisíc Kč. Není výjimkou, že si páry bez našetřených financí vezmou na umělé početí úvěr nebo půjčku online na účet.

Počít jinou metodou? Úhradu zaplatíte sami

Na ostatní metody asistované reprodukce už pojišťovny nepřispívají vůbec. Při podstoupení ICSI (vajíčko lékaři oplodní injekčně) si odborníci účtují do 10 tisíc Kč za 1–10 přenesených vajíček. Dráž vyjde podobná metoda PISCI, u níž se za asistovanou reprodukci platí do 13 tisíc Kč. Mikrojehlou jsou při ní do vajíčka vpraveny jen vhodné a zralé spermie. Metody MESA, PESA a TESE, při kterých se operací odebírají spermie z nadvarlete či varlete, pak stojí pacienty až 25 tisíc Kč.

Doplňková ošetření = další tisíce Kč

K vyjmenovaným zákrokům jsou však často nutná i specifická vyšetření nebo další medicínské postupy, jež zvyšují šanci na otěhotnění – patří mezi ně například zmrazení vajíček a spermií, speciální kultivační média nebo techniky pro snadnější uhnízdění embrya. Pacienti si je hradí sami a mnohdy je vyjdou na další desítky tisíc Kč.

Dítě za všechny peníze

Pochovat si v náručí vlastní dítě stojí za veškeré peníze. Pro některé páry se ale tahle patetická věta stává smutnou pravdou. Roční podíl miminek „ze zkumavky” je zhruba 4 % ze všech narozených dětí. Znáte nějakou dvojici, která počala své dítě s asistencí lékařů? A na kolik peněz ji zákrok vyšel? Diskutujte pod článkem.