Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak vybrat dětskou matraci

13. června 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Děti jsou naše radost i budoucnost, snažíme se pro ně vybírat to nejlepší, protože období vývinu je pro jejich život velmi důležité období. Na matraci stráví celou třetinu dětství, proto je velmi důležité, aby tuto třetinu života zdravě spali.

Jakou zvolit první matraci?

První matrace má většinou rozměry do malých postýlek 120x60, nebo 140x70 a obvykle na nich děti spí od narození první 2-3 roky. Pro ty nejmenší je velmi důležité vybrat materiály, které dýchají, dostatečně tak odvádí teplo od dítěte, které se nepřehřívá. Ideálním a velmi prodyšným materiálem je HR studená pěna, která má mimo to i kvalitní tvarovací účinky a komfort. Naopak nedoporučujeme málo prodyšné materiály, jako je PUR pěna, kokos, nebo RE pěna. Matrace by neměla být rozhodně měkká, ale také by se to nemělo s tvrdostí přehánět, protože je matrace zatěžována nízkou váhou dítěte.

Dokonalou ochranou proti nehodám jsou matracové chrániče, které dokážou být velmi prodyšné, ale nepropustí nechtěnou tekutinu do matrace, tím účinně chrání jádro matrace před jejím znečištěním.

Jaká matrace není vhodná pro děti a juniory?

Druhou matraci už kupujeme většinou v běžném rozměru 200x90, v tomto rozměru je na trhu velmi široký výběr, ale většina matrací není pro děti vhodná.

Matrace nesmí mít anatomické zóny, ani vysokou vrstvu paměťové pěny.

Zónování je tvořeno na dospělou osobu běžného vzrůstu, pokud si na takto definované zóny lehne malé dítě, může ležet v měkké části, kde by naopak bylo potřeba opory páteře. 

Paměťová, neboli líná pěna je pro děti sice vhodná, ale musí být v nižší vrstvě 2-4 cm. Líná pěna je pouze tvarovací vrstva, u vyšších vrstev paměťové pěny tedy hrozí, že děti svou nižší váhou leží pouze v tvarovací vrstvě, která neposkytne oporu páteře.

Jaké materiály zvolit?

Prodyšné a tvárné, to je klíč k doporučení materiálů, z kterých by měla být matrace vyrobena. Vyhněte se kombinaci několika vrstev, obvykle jsou tvořeny pro oko zákazníka a funkci matrace nezvýší, naopak obsahují spoustu lepidla, které snižuje prodyšnost a odvod tepla od uživatele. Nedoporučujeme ani kombinaci s neprodyšnými materiály, jako je kokos, nebo RE pěny (recyklovaná PUR pěna).

V jednoduchosti je krása, například matrace z jednoho kusu kvalitní pěny, je vhodnější, než dobře vypadající matrace z několika vrstev. Vždy je důležité si odůvodnit, jakou vlastně funkci jednotlivé vrstvy v matraci mají a co užitečnějšího nám přinesou. Tvárnost a prodyšnost Vám zajistí studená pěna, matrace ze  studené pěny(HR) je oproti standardní PUR pěně(molitan), tvárnější, prodyšnější a komfortnější. Tato pěna díky otevřené buněčné struktuře dokonale dýchá, odvádí tak přebytečnou teplotu a vlhkost od uživatele. Dokonalé tvarovací účinky studené pěny lze ještě podpořit komfortní vrstvou z paměťové pěny, která by měla být u dětí v nízké vrstvě.

Kde takové funkční matrace naleznete?   

Doporučujeme navštívit internetový obchod spíme.cz, jde o e-shop českého výrobce Postelia, který vyrábí kvalitní dětské matrace pouze ze studených pěn v kombinaci s línou pěnou a dováží kvalitní latexové matrace. Kvalita a skvělá cena, to je snahou tohoto výrobce, přesvědčit se můžete sami na stránce www.spime.cz, nebo si je osobně vyzkoušet v síti jejich prodejen, které naleznete v Praze, Brně, Plzni a v Táboře.