Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milujete pohyb? KoresponDance je festival, který vás dostane

11. června 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Máte rádi umění, divadlo a tanec? To byste neměli chybět na letošním sedmém ročníku festivalu současného tance, pohybového divadla a akrobacie KoresponDance, kde se sjedou umělci z pěti kontinentů. Festivalovou ochutnávku můžete vidět zdarma 25.6. v pražské Invalidovně, za dalším bohatým a doprovodným programem se pak s celou rodinou vydejte v červenci do Žďáru na Sázavou. Bude se na co koukat.

Umělecké zážitky se současným uměním té nejvyšší světové kvality, to je festival KoresponDance, za nímž stojí především Marie Kinsky. Ona sama vystudovala ve Francii tanec a je taneční pedagožkou. Letité zkušenosti z obory zúročuje teď každý rok, kdy pečlivě vybírá hosty pro další ročník festivalu. Na co se těšit letos?

Pražský večer v jedinečné společnosti

První festivalový den se uskuteční už v úterý 25. června v pražské Invalidovně. Tady se divákům od 18 hodin představí umělci hned ve třech představeních. Českou republiku bude reprezentovat Agáta Jarošová, která se představí ve svém nejnovějším díle Sa Presénse inspirovaném fotografiemi Musahise Fukaseho. Na ní naváže Australan James Batchelor, který návštěvníky v představení HYPERSPACE přesvědčí o tom, že i minimalistický pohyb může být fyzickým mistrovstvím a program pak v 19 hodin završí Come if you dare, ukázka výsledků dvouleté spolupráce umělců z České republiky, Francie a Ghany v rámci projektu Genius Rises. Skvělí umělci se v úterý večer představí v Invalidovně, rozsáhlém barokním objektu v Praze, který byl teprve nedávno zpřístupněn veřejnosti. Vstup na akci je zdarma.

Umění se zámeckými kulisami

Celý program festivalu KoresponDance proběhne na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Ten své dveře otevře v pátek 12. července. Od pátku do neděle 14.července tu budou k vidění umělci z pěti kontinentů, kteří výborně ovládají současný výrazový tanec, jsou mistři pohybového divadla a akrobatické kousky v jejich podání vypadají tak jednoduše. Festival zahájí představení The Banquet a páteční večer se představí ještě také duet francouzského a srílanského tanečníka s názvem No(s) terres. Sobotní večer pak bude patřit hlavním hvězdám festivalu, skupině Comapanía de Circo „eia“ a jejich show inTarsi, v níž skupina čtyř akrobatů pracuje s velkou dřevěnou houpačkou. O dechberoucí zážitky tak nebude nouze. Za pozornost stojí i open-air novo-cirkusová show ENVA plná akce, jemnosti, humoru, překvapení i slámy.

Doprovodný program

Festival KoresponDance je událost pro celou rodinu, a to také díky bohatému doprovodnému programu. I letos na návštěvníky čekají četné workshopy pod vedením českých i zahraničních umělců, ke shlédnutí bude třeba také vystoupení dětí z Tvořivého tábora. Otevřená bude i interaktivní výstava a expozice žďárského zámku. Sedmý roční festivalu přináší i jednu novinku – Experimentální battle pod záštitou Kristána Mensy. Do toho se mohou zájemci hlásit už nyní. O hudbu se postará DJ Wee a do poroty zasedne Marie Kinsky, contemporary tanečnice Anna Holmström ze Švédska, hip-hop tanečník Jerson z Francie a člen skupiny Cie Alexandra N’Possee Abdennour Belalit. 

Nenechte si ujít tento jedinečný festival. Více informací naleznete na www.korepondance.cz.