Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zastavte anorexii! Vyzývá nahá boubelka s vyhublou modelkou v objetí

20. ledna 2012 | 13:50

Extrémně vyhublé modelky ovládají svět módy. Na tenhle pochybný kult nezdravé vychrtlosti svérázným způsobem upozorňuje časopis Plus Model Magazine. Anorexii totiž stále častěji propadají dospívající dívky i dospělé ženy.

"Před deseti lety oblékaly modelky "nadměrných" velikostí číslo 40 - 46, dnes po nich agentury vyžadují, aby se jejich velikost pohybovala v rozmezí 36 - 42," píše se v magazínu. Běžné ženy se bouří. Polovina z nich má totiž velikost větší než 42. Obchody však většinou nabízejí jen konfekci menší.

Osmadvacetiletá modelka Katya Zharkova přísná kritéria modelingových agentur rozhodně nesplňuje. Přesto je stále častěji vyhledávána. Z plnějších tvarů si těžkou hlavu nedělá. Na své obliny je naopak patřičně hrdá.

Kampaň, jejíž tváří je plnoštíhlá modelka Katya Zharkova, má upozornit na stále hubenější modelky.
Autor: Plus Model Magazine

Možná proto se právě ona stala tváří netradiční kampaně časopisu Plus Model Magazine. V kontrastním objetí s extrémně vyhublou modelkou, skrývající svou tvář, nafotila smyslné akty. Časopis tak chce upozornit na vzrůstající trend podvyživeného ideálu krásy.

"Před dvaceti lety vážila modelka přibližně o 8 % méně, než průměrná žena. Dnes je to o 25 %," upozorňuje časopis. "Většina modelek na přehlídkových molech splňuje dle BMI kritéria anorexie," píše se zde.

Trend vyhublých žen ve svém úvodníku kritizuje i sama šéfredaktorka magazínu Madeline Figueroa-Jones a připisuje ho módnímu a kosmetickému průmyslu, který podle ní, místo aby ženám sloužil, se jim naopak odcizuje.