Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Pět tipů, jak správně zvolit sluneční brýle

14. července 2010 | 13:13

Existuje na desítky typů, materiálů, skel. Jsou bezpochyby stylotvorné. Temné obroučky proslavily Jackie O, Andrey Hepburn, Naďa Urbánková. Slavní se za ně léta schovávají v davu. Dnes sluneční brýle patří ke každodenní nutnosti většiny. Jak je správně vybrat a ochránit zrak?

Trh je slunečními brýlemi zahlcen. Koupit je je možné v každém značkovém obchodě s módou, optice, na internetu. Trendy obrouček se mění spolu s ostatními tendencemi sezóny. Rozdíl však není extrémní. Žádná revoluce ve stylu se nekoná. Nejlepší je objevit typ, který harmonizuje s tvarem obličeje a zbytečně neexperimentovat.

Dobré obroučky ale neodráží jen osobnost. Musí splňovat několik prvků, které je dělají kvalitními. Stylu ustupuje prioritní věc - ochrana přes slunečními paprsky. Rozlišuje se také zabarvení skel, jejich kvalita. To, zda jsou brýle vyrobeny z plastu, kovu či skla.

Jak tedy najít tu nejlepší možnost?

1. Brýle vs. Ochrana

Skla chrání oči před sluncem, které vylučuje ultra fialové záření. To může způsobit onemocnění i poškození zraku. Kvalitní brýle by měly blokovat 99 – 100% UVA a UVB záření. Na etiketě či nálepce brýlí by mělo stát UV 400 či 100% UV.

2. Brýle vs. Materiál

Poškrábané brýle jsou k ničemu. Jak tomu předejít? Na prvním místě je hlavní péče a ochrana. Pouzdro, hadřík. Ke všem kvalitním brýlím se tato sada dává samozřejmě. Další důležitý faktor je ten, z čeho jsou brýle vyrobeny. Existují tři hlavní materiály, které jsou běžně na trhu dostupné.

Sklo – Je těžké, drahé. Na druhou stranu je ale velmi kvalitní. Prakticky se neškrábe.

Polycarbonit – Lehký, dlouhotrvající plast. Skoro se neškrábe, vydrží nárazy. Nevýhodou je, že tento materiál je velmi drahý.

CR–39 -
Plast, ze kterého je vyrobena většina obyčejných brýlí. Škrábe se, ničí. Jde o spotřební materiál. Kvalita je úměrná ceně.

3. Brýle vs. Barva

Barvu skel je nutno dobře zvážit. Neovlivňuje totiž pouze módní trend, ale i to, jak je přes skla vidět.

- Šedá – Zklidňuje oči. Zmírní záření slunce bez toho, aby snížila kontrast, či tóny ostatních barev.
- Hnědá – Jemně blokuje modré paprsky světla. Tudíž pohled přes ně je zkreslený. Skla jsou výborná zvláště na sjezdovky, kdy zjemní intenzitu odrazu bílé plochy.
- Žluté – Odrazí všechny modré paprsky. Tím ale zkreslí i ostatní barvy, do kterých se modrá mísí. Jsou tedy nebezpečné například při řízení auta.
- Červená/oranžová – Skvělé na ostré sluneční dny. Vyniká okolí a zaniká modré pozadí.
- Fialová – Perfektní pro hráče golfu. Tlumí zelenou a modrou barvu.
- Modrá/zelená – Do pozadí zjemní žlutou a červenou.

4. Brýle vs. obličej

Pro obroučky platí jednoduché pravidlo. Měly by být pokud možno opačného tvaru než obličej. V praxi to znamená, že oválný obličej bude vypadat dobře v hranatějším tvaru brýlí, k čtvercové tváři naopak půjdou obroučky oválného typu.

V zásadě ale platí, že by obroučky neměly být širší než obličej. Také není vhodné, aby byly příliš velké, úzké či malé.

5. Brýle vs. Obroučky

Trendy se mění, ale některé obroučky z módy nevyjdou. Jaké se během let proslavily?

V praxi ale platí, že ač jsou brýle spotřební zboží, které podléhá době, nemělo by se na nich šetřit. Jeden kus z kvalitního materiálu ochrání oči lépe a déle vydrží. Pokud si nejste jistí, jaký tvar obrouček lépe dokresluje obličej, investujte do klasiky – wayferer, či aviator. A pozor! Hlavně nešetřete na dětech. Jejich zrak je velmi citlivý.

Autor: amp
Klíčová slova: brýle
Diskuse ke článku
.
Související články