Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 potravin, které vás na podzim nabijí energií

  • 18. října 2016 | 10:00

    Dostatek energie, zdraví a síly je přesně to, co v podzimním období potřebujeme. Sychravé počasí a výkyvy teplot mají nemilou schopnost oslabit náš organismus. Nepříjemné nachlazení a chřipka pak na sebe nenechají dlouho čekat. Proto bychom se měli snažit naši obranyschopnost podpořit.

  • Čaj matcha

    Autor: profimedia.cz

    Zelený práškový čaj matcha [mača] k nám přichází z dalekého Japonka, kde byl součástí významných čajových obřadů pouze pro privilegovanou vrstvu obyvatel. Dnes se tento čaj šíří celou Evropou, a zažívá tak své znovuzrození. A v čem je tak unikátní? Obsahuje jedinečné antioxidanty zvané katechiny a aminokyseliny. Díky tomu je tento smaragdově zelený čaj skvělý antioxidant, který vás naplní energií a zrychlí váš metabolismus. Sáhněte po něm, pokud přemýšlíte o detoxikaci organismu či snížení cholesterolu v krvi. Při pravidelné konzumaci dokonce dokáže posílit paměť a schopnost soustředění.

  • Granátové jablko

    Autor: Shutterstock

    Další z řady antioxidantů je granátové jablko. Účinky šťávy z jeho plodů na lidský organismus jsou známé již po staletí. Ne nadarmo se jí říká elixír mládí. Vedle omlazujících schopností a neutralizování volných radikálů je výborným pomocníkem proti chudokrevnosti, nízké hladině hemoglobinu, a naopak vysoké hladině cholesterolu v krvi. Šťáva také zlepšuje regeneraci buněk, pomáhá od stresu, snižuje riziko vzniku mozkové mrtvice, infarktu a rakoviny. Celkově zlepšuje naši obranyschopnost organismu. Kromě toho dokáže zatočit s impotencí a zároveň podpořit sexuální apetit.

  • Plody acai

    Autor: Shutterstock

    Plody s tajemným názvem acai [asají] v sobě ukrývají sílu brazilského deštného pralesa, odkud pocházejí. Temně fialové plody podobné na první pohled borůvkám však voní a chutnají po kombinaci čokolády a lesních plodů. Jedná se o skutečný dar přírody, který z ní obsahuje jen to nejlepší a zdraví prospěšné. Tyto bobule jsou vhodné pro všechny, kteří žijí aktivním životem. Představují pro sportovce kvalitní energetickou podporu. Může je ale konzumovat každý, kdo si chce dopřát příjemné povzbuzení, posílit imunitní systém, ochránit srdce nebo jen udržet dobrou náladu.

  • Goji

    Autor: Shutterstock

    Červený diamant, ovoce nesmrtelnosti nebo také elixír mládí. To vše jsou obecně vžité názvy pro kustovnici čínskou. Tyto spíše nevzhledné červené plody mají ovšem neopomenutelný přínos pro lidské zdraví. Stejně jako předchozí potraviny je lze zařadit do skupiny antioxidantů, dokážou snížit cholesterol v krvi, harmonizují krevní tlak, snižují riziko vzniku rakoviny a posilují činnost ledvin a jater. Pokud máte problém s nespavostí či s bolestí hlavy, zkuste si pravidelně dopřát hrst kustovnice čínské. Problémy rázem odezní. Stejně dobře dokáže odbourávat i stres nebo zpomalovat stárnutí. 

  • Hlíva ústřičná

    Autor: Shutterstock

    Hlíva je jedinečná houba ojedinělá svým složením. Obsahuje ideální poměr léčivých látek a její účinky na lidský organismus jsou téměř zázračné. Díky tomu si vysloužila název elixír věčného mládí. Kromě posilujícího vlivu na lidskou obranyschopnost (imunitu) zlepšuje stav cévního systému, pomáhá při potížích s krevním tlakem, a dokonce má pozitivní účinky proti infekcím a zánětům. Při její pravidelné konzumaci může dojít ke snížení cholesterolu, zrychlení metabolismu a celkové regeneraci organismu.

Autor: elm