Úterý 1. října 2024
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Nejčastější chyba, kvůli které vám nesedí džíny: Stylistka radí, na co si dát při jejich výběru pozor!

Video se připravuje ...
Nejčastější chyba, kvůli které vám nesedí džíny: Stylistka radí, na co si dát při jejich výběru pozor!
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
1. října 2024 | 06:00

Vybrat si tu správnou velikost džínů, dokáže být leckdy pořádný oříšek. V čem tkví takový háček a podle čeho se při výběru denimových kalhot orientovat? Na to nám odpověděla renomovaná stylistka Irena Vokrojová.

Klasická konfekce se na džíny nevztahuje

U oblečení se nejčastěji orientujeme na základě konfekční velikosti – ať už podle označení písmen S, M aj. nebo toho číselného, kupříkladu 36, 38, 40 a další velikosti jdoucí v řadě. Na denimové kalhoty se však vztahují jiná čísla. „Na džínách velmi často najdete označení, na kterém je napsáno kupříkladu 27 lomeno nějaké jiné číslo. To první je obvod pasu a tam právě většinou velikost 36, 38 mívá 27, 28 velikost a lomítko je délka nohavice,“ vysvětlila Irena Vokrojová a dodala, že délky nohavic jsou 29, 32, 34 a 36. První číslo značí zkrácenou délku, 32 funguje pro postavy kolem 170 cm, prodloužená délka je pak 34. Pro opravdu vysoké dámy patří poslední z číslic.

Nejčastější chyba

Čísla se však mění i v závislosti na různých střizích a tak dochází k tomu, že jich máme i více najednou. Nabýváme tak na jisté rozpačitosti a často tedy volíme špatnou velikost, což potvrdila i stylistka: „Ženy nenosí správnou velikost džín, je to vlastně docela průšvih. V Čechách ženy častokrát mají tendence se spíše soukat do menších velikostí a vlastně se pak stane, že ten střih ani nevyzní. A to bych na české ženy apelovala - sahejte raději po větších velikostech, nechte ty věci po sobě více klouzat tak, aby nikde nedrhly, aby ten střih hezky vynikl.“

Stylistický trik

Pakliže jste příliš vysoká a chcete si opticky prodloužit nohavice, docílíte toho neuzavřenou délkou. Jak jí docílit? „Když vezmete nůžky a obyčejný šmirgl papír, které jím ty konce roztřepíte, tak vlastně si zanecháte neuzavřenou délku, která vypadá navíc velmi trendy,“ doporučuje Irena Vokrojová.

Na co byste si měly dát při výběru denimu ještě pozor? To se dozvíte v úvodním videu.

Na výběr těch nejlepších denimových modelů se podívejte v naší galerii. 

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová