Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nezbytná péče o boty, aby vydržely co nejdéle. Odbornice poradila, co pomáhá na hladkou kůži, textil, velur nebo nubuk!

21. října 2020 | 06:00

Ať už máte v botníku dva páry bot, deset, nebo dokonce sto, věnujte každému z nich tu nejlepší péči. Čím lépe se o ně budete starat, tím déle vám vydrží a budou krášlit nožku. Máme pro vás spoustu užitečných tipů, které oceníte nejen teď s podzimem a přicházející zimou...

Máme před sebou období plné chladného a upršeného počasí. A tak více než kdy jindy dostávají naše boty zabrat. Voda, bláto i první mrazíky naplno testují kvalitu naší obuvi i její odolnost. Pokud chcete, aby vám boty vydržely i do příští sezony, je potřeba o ně také dostatečně pečovat. Společně s odbornicí Veronikou Sajdokovou z CCC vám poradíme, co potřebují boty z různých materiálů...

Základní pravidla

 

Každý materiál, ať už se jedná o kůži, syntetiku nebo textil, potřebuje speciální péči a ošetření proti vlhkosti a vodě. U většiny bot ale platí dvě základní pravidla:

1. Před prvním nošením obuv 3krát naimpregnujte bezbarvým impregnačním sprejem. Impregnace chrání materiál obuvi před vlhkostí, ale také nečistotami.

2. Jakmile si obuv zujete, měla byste ji hadříkem navlhčeným v teplé vodě zbavit viditelných nečistot, bláta, nánosů prachu a v zimě solných map. Jednak kvůli tomu, abyste se druhý den ráno nedivila, jak špinavé boty máte, jednak také z toho důvodu, že veškerá špína narušuje povrch materiálu a dostává se mu “pod kůži”. Po celodenním nošení boty nechte proschnout, aby se v nich nedržela vlhkost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: beni