Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trenčkot je letos o dost víc sexy: Tohle je jeho nová podoba!

27. března 2023 | 06:00

Univerzální, nadčasový, praktický a vysoce elegantní trenčkot se dostal z vojenských zákopů až na přehlídková mola a v průběhu této cesty se stal nezbytnou součástí šatníku mužů i žen. Proč je dnes evergreenem garderoby a jak s ním vytvořit tu nejvíce sexy kombinaci?

Od gumárenského průmyslu k vojenské uniformitě

Pršiplášť, baloňák, kabát. Tato přízviska si vysloužil ikonický oděv – trenčkot, z anglického slova „trench coat“, které doslova znamená zákopový kabát. A to je to, oč tu běží. První zmínky o něm byly zaznamenány už v 18. století. Britský vynálezce Thomas Hancock, jenž byl zakladatelem britského gumárenského průmyslu, přišel spolu s chemikem a vynálezcem Charlesem Macintoshem s nepromokavými plášti, ze kterých se současný trenčkot později vyvinul. Zpočátku byly kabáty těžké a neprodyšné. Navíc je doprovázel nepříjemný zápach a měly střízlivý střih s minimálními ozdobami.

VIDEO: 5 typů kalhot, které budeme nosit v roce 2023:

Video se připravuje ...
5 typů kalhot, které budeme nosit v roce 2023 • VIDEO: Videohub

Důležitým milníkem byl rok 1853, kdy si zakladatel britské značky Aquascutum, John Emery, nechal patentovat vlněnou látku, která byla nepromokavá, ale zároveň prodyšná. Na paty mu šlapal i Thomas Burberry, který přišel o několik let později s patentem gabardénu, pevnou a hustě tkanou nepromokavou látkou, ze které vytvořil dvouřadý kabát a oblékl do něj celou britskou armádu. Stal se tak nedílnou součástí vojenské uniformy. Po první světové válce přišel Burberry s další inovací – podšívkou s ikonickou skotskou kostkou.

Podívejte se na aktuální výběr trenčkotů z e-shopů:

Základem šatníku pro filmové hvězdy

Nepromokavý kabát se stal módní posedlostí, ale až poté, co jej opakovaně vynesli filmoví hrdinové. Stal se charakteristickým prvkem detektivů a oblékli ho například inspektor Clouseau, věhlasný Sherlock Holmes nebo šerif Teddy s parťákem Chuckem v psychologickém thrilleru Prokletý ostrov, kterého ztvárnil Leonardo DiCaprio. Neodolatelní v něm byli nejenom muži, ale také ženy. Nosila ho už ikona 30. let, herečka a zpěvačka německého původu Marlene Dietrich a oblíbila si ho v době, kdy byl kabát stále považován za součást pánského šatníku. Později ho proslavila diva Sophia Loren ve filmu Klíč nebo něžná kráska Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho.

Charakteristické prvky

Jak by ale měl vypadat správný trenčkot? Rozhodně mu nesmí chybět dvě hlavní, hluboké kapsy, pevný opasek, stahovatelné pásky na koncích rukávů proti prochladnutí, ohrnovací límec, zapínání na knoflíky a praktické nárameníky, které mohou posloužit při přichycení baretu či rukavic. Minimalistický, vysoce elegantní kabát v převážně béžové barvě se hodil jak k ženám, tak mužům.

Jarní trendy 2023

A jaké jarní trendy budou vévodit trenčkotům? Vedle klasické béžové, černé a khaki bude hrát do karet především barvě slonové kosti, ale i modrým, růžovým a červeným odstínům. Ultra trendem pak bude oversized střihkožená iterace tohoto oblíbeného kabátu, který tak bude věrně připomínat svrchník à la Matrix, ale i krátká cropped délka. Čirá sofistikovanost, se kterou naprosto vystoupíte z davu!

Stylistka radí

Volbu béžové barvy doporučuje i módní stylistka Barbora Havlíková:Je to neutrální barva, kterou sladíte se vším, a bude se vám hodit jak na jaro, tak i na podzim.“ A s čím ho kombinovat?Casual styl vám vytvoří rolák, džíny a tenisky, podzimní variantou budou pak místo tenisek kotníčkové kožené boty. Bude se hodit ale také na chladné ráno při cestě do práce k sukni, halence a lodičkám či na večer ke koktejlkám a psaníčku v ruce,“ uzavírá stylistka.

Pořidťe si na jaro nový trenčkot! Velký výběr najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Jaká je ta nejvíce sexy varianta? A jak efektně uvázat pásek napříč třemi způsoby? To a mnohem více se dozvíte v úvodním videu!

Autor: Žaneta Podlahová