Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak už nikdy nešlápnout vedle s výběrem bot? 5 věcí, na které myslete při jejich koupi!

  • ...
    5. února 2020 | 06:00

    "Dejte dívce správné boty a ona si dokáže podmanit svět." Citát, kterým se řídila Marilyn Monroe, už jste jistě slyšela. Není totiž žádným tajemstvím, že ve správném páru bot se budete cítit sebevědomě. 

    Důležitou roli hrají i pohodlí a styl zvolených bot. Děláte často s výběrem obuvi chybu? Nejste nikdy zcela spokojená? Před nákupem si totiž musíte položit hned několik otázek, díky kterým pak už nešlápnete vedle. Na co se sama sebe při nákupu bot zeptat?

  • Vaše proporce

    Ne všechny boty vám musí slušet. Záleží zejména na proporcích vašich nohou. Pokud máte silnější nohy, vyhněte se obuvi, která zdůrazňuje kotníky. Takovým botám by se měly vyhnout i ženy s krátkýma nohama. Stejně tak byste neměla nosit krátkou sukni v kombinaci s botami na úzkém podpatku, nohy by pak působily ještě silnějším dojmem. Místo úzkého podpatku zvolte ten silnější.

    Jestli máte naopak velmi štíhlé nohy, budou vám nejlépe sedět kotníkové boty nebo boty s ozdobami u kotníků, které nohu opticky rozšíří. Sáhnout můžete i po mokasínách. Ženám s dlouhýma nohama padnou všechny typy obuvi.

    .
    Autor: istockphoto.com

  • Příležitost

    Správný dojem uděláte, když se budete oblékat přiměřeně dané příležitosti. To samozřejmě platí i u obuvi, a to dvojnásobně, protože zde hraje velkou roli i pohodlí. Je tedy důležité myslet na to, kam budete boty nosit. Výška podpatku je zde zásadní. Zamyslete se nad tím, jak často a jak dlouho v daném modelu budete muset vydržet.

    Odborníci tvrdí, že výška podpatku by se měla pohybovat mezi 3 až 5 centimetry, vaše hmotnost se tak rovnoměrně rozloží a nebudete vyvíjet tak velký tlak na prsty a přední část chodidla. Pokud si myslíte, že tato výška není dostačující, vyzkoušejte platformu. Vyšší obuv pak můžete využít ke slavnostnější příležitosti, kdy nebudete muset v botách trávit celý den.

    .
    Autor: istockphoto.com

  • Tvar špičky

    I tvar špičky ovlivní to, jak budou vaše nohy vypadat. Špičaté boty mají tendenci tvarovat nárt, a vytváří tak efekt delších nohou. Ty, které chtějí vypadat vyšší, mohou tyto boty zkombinovat se stejně barevnými punčochami nebo kalhotami. Této kombinaci by se ale měly vyhnout ženy se štíhlýma nohama. Hranatá špička naopak přidá vašim nohám na objemu, takže pokud máte širší kotníky, zapomeňte na takové boty. Zlatou střední cestou jsou oblé špičky, které jsou navíc nejpohodlnější.

    .
    Autor: istockphoto.com

  • Barva

    Určujícím faktorem je i barva bot. Nejčastější barvou je černá, ta sluší všem kromě žen malého vzrůstu (pokud ji nespárují se stejně barevnými punčocháči či kalhotami). Třeba v případě lodiček by měly malé ženy volit neutrální kousek, který bude nejpodobnější barvě jejich pleti. Nezapomeňte však na to, že barva obuvi by měla korespondovat se zbytkem vašeho outfitu.

    .
    Autor: istockphoto.com

  • Životní styl

    Bez ohledu na to, co diktují módní časopisy, je třeba zvážit osobní styl. Začněte naslouchat svému instinktu a neopomíjejte svůj životní styl ani osobnost. Pokud pracujete v kanceláři a milujete elegantní a ženský styl, budou u vás v botníku jistě převládat lodičky, jste-li milovnice ležérnosti, najde se u vás více bot bez podpatku. Jakmile si všechna tato kritéria dáte dohromady, bude mnohem jednodušší najít ty pravé boty.

    .
    Autor: istockphoto.com

Autor: Markéta Luštincová
Klíčová slova:  trendy, móda, styl, boty
Diskuse ke článku
.