Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

100 let módy: Jak se oblékaly české ženy a kdo byl módní ikonou?

Fotografie
28. října 2018 | 06:00

Naší krásné zemi je dnes přesně 100 let. Od jejích počátků se toho hodně změnilo, včetně módních trendů. Jak se ženy před sto lety oblékaly, kdo byl tehdejší ikonou a jak se móda postupně vyvíjela? Pojďte si připomenout toto významné období!

Móda se v tomto období hodně posunula. Po válce se v módě začala objevovat snaha o emancipaci žen, a to tak, že do šatníku se začínaly vkrádat pánské prvky. Nejvýznamnějšími návrháři u nás byly Hana Podolská a firma Baťa.

Prvorepubliková móda: Rukavičky, klobouky, perly

Ve 20. letech začala mizet ženskost. Ženy schovávaly svou figuru za neforemné šaty se sníženým pasem. Délky sukní a šatů se začaly zkracovat a ženy si oblíbily i kalhotové sukně. 30. léta byla opět oslavou ženskosti a nastalo prodlužování – nosily se dlouhé sukně, které se od pasu rozšiřovaly.

Ženy se začaly více upínat k sukním a halenkám, protože šaty pro ně byly finančně nedostupné. Nesměly chybět ani doplňky, bílé rukavičky se nesundávaly, nosily se klobouky a perlové náhrdelníky. Později se od rukavic upustilo a začaly se zkracovat i rukávy, to umožnilo ženám nosit náramky.

5230947:gallery:true:true

Ženy, které udávaly styl

Stejně jako dnes máme módní ikony, bylo tomu tak i před sto lety. Asi nejlépe oblékanou ženou byla Adina Mandlová. Možná to bylo i proto, že se přátelila s návrhářkou Hanou Podolskou, jejíž salon byl tehdy tím nejvýznamnějším.

Adina nosila nejen šaty, ale i kalhotové kostýmy, které si nechávala šít v dalším významném salonu Oldřicha Rosenbauma. Další ikonou byla určitě Lída Baarová, která si kupovala nejnovější módní trendy.

5230957:gallery:true:true

Jak se oblékaly ženy v Česku? Podívejte se do naší fotogalerie:

Podívejte se na video, jak se móda za posledních 100 let změnila. Porovnat můžete módu dámskou i pánskou:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Youtube.com/GlamVideoStudios

Autor: Markéta Luštincová