Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

100 let módy: Jaké klobouky nosili naše babičky a dědečkové?

Video se připravuje ...
Klobouky se nosily dříve a nosí se i dnes!
VIDEO: youtube.com/mode.com
24. června 2016 | 06:00

Existují doplňky, které nikdy nevyjdou z módy, a klobouk je rozhodně jedním z nich. Dnes už sice nepotkáte na ulici každého se slušivou pokrývkou hlavy, jako tomu bylo třeba před sto lety, ale sem tam se nějaký klobouček kolem vás určitě mihne. Podívejte se, jak se stylové klobouky v průběhu let měnily.

Dnes potkáte muže v klobouku jen opravdu zřídka, ale ženy je stále mají v oblibě. I když vypadají úplně jinak než ty, které se nosily před sto lety. Tehdy byly v módě kloboučky zdobené krajkou a peřím, které se většinou nosily posazené na stranu. Muži z vyšších kruhů zase nevyšli do ulic bez buřinky. O pár let později si dámy oblíbily velké klobouky, které je zároveň chránily před sluncem. Muži zase vyměnili buřinky za praktičtější slamáky.

Není žádným překvapením, že velký převrat přišel v 70. letech, kdy už klobouk nebyl brán jako symbol dámy a pravého gentlemana, ale jako módní doplněk. Většinou pořádně bláznivý! Nechyběly samozřejmě ani kovbojské klobouky polepené kožešinou nebo menší klobouky poseté třpytivými flitry. Dnes mají ženy ve svém šatníku letní slamáky ozdobené třeba korálky nebo barevnými mašlemi, ale také elegantní klobouky se širokou krempou. Muži od klobouků téměř upustili, raději mají kšiltovky s rovným kšiltem nebo ležérní kulichy.

...
Autor: Shutterstock