Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Boty v zimě: Jak o ně pečovat, aby zůstaly jako nové?

  • Video se připravuje ...
    6. ledna 2016 | 06:00

    Venku napadl sníh a ty největší zimní plískanice nás nejspíš teprve čekají. Proto je nejvyšší čas věnovat našim milovaným botám maximální péči, aby vypadaly jako nové i v další sezoně.

  • Základní pravidlo



    Zimní boty
    Autor: Shutterstock
    Než s novými kozačkami – ať už s koženými nebo semišovými – začnete dělat parádu, nejprve je naimpregnujte. A to hned třikrát. Počkejte, až nástřik zaschne, a aplikujte další vrstvu. Jak poznat, kdy už ošetření stačí? Když se impregnace do boty už nevsakuje, ale stéká po povrchu, je hotovo. Stékající impregnaci lehce setřete papírovou utěrkou.
  • Nepodceňujte napínáky


    Zimní boty
    Autor: Shutterstock
    Pokud skutečně plánujete, že by vám boty měly vydržet mnoho let, vyplatí se investovat do napínáků. Proč? Pomáhají udržet původní tvar, chrání proti deformaci a tvorbě záhybů i prasklin. Určitě je použijte vždy, když vám boty navlhnou. Nechte je v nich aspoň dvacet čtyři hodin. Když se obouváte, vezměte si na pomoc nazouvací lžíci. Ochraňuje totiž opatek proti ošlapání, a tím chrání základní klenbu boty.
  • Pečujte i zevnitř a dejte botám dovolenou!

    Zimní boty
    Autor: Shutterstock
    Celodenní nošení není ideální pro naše boty. Chce to antibakteriální sprej. Boty jím vystříkejte. Obuv vydezinfikuje, provoní a zabrání šíření bakterií. Sprej se složkou stříbra zamezí i vzniku nepříjemného pachu. Pokud možno nenoste stejné boty každý den, dejte jim sem tam volno a nechte je „odpočívat“ v napínáku na nějakém větraném místě.
  • Jak čistit?


    zimní boty
    Autor: Shutterstock
    Lakovaná kůže

    Boty z tohoto materiálu jsou na údržbu nejméně náročné. Stačí je očistit hadříkem a mýdlovou vodou. Co se vám ale vyplatí? Speciální čisticí kartáč, kterým vyčistíte i okolí švů. A na leštění si pořiďte speciální přípravky, některé v sobě obsahují i impregnaci. Šikovné jsou i utěrky z mikrovlákna.

    Hladká kůže

    Na ni používejte zásadně jen speciální krémy. Nanášejte je v tenké vrstvě. Na aplikaci vám postačí obyčejný hadřík, krém se z něj vstřebává přímo do kůže. Nejlepší je obuv ošetřovat pravidelně po deseti dnech.

    Semiš

    I když skvěle vypadá, má zásadní nevýhodu: na broušené kůži se zachytává více prachu a nečistot, a přitom se hůře čistí. Jak na to? Na drobné nečistoty použijte pryžové kartáče. Použijte je až po nanesení impregnace. Větší nečistoty pak odstraní speciální pěnové přípravky. Ty musíte po zaschnutí důkladně vykartáčovat! A jak impregnovat? Stejným způsobem, ale minimálně každý týden. Co když boty vypadají zašle? Zkuste renovátor kůže s obsahem barevného pigmentu.

Klíčová slova:  boty, péče o boty, zima, sníh, obuv, impregnace
Diskuse ke článku
.