Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nesmrtelný trenčkot: Klíčový kousek, který na jaře musíte mít!

Video se připravuje ...
Stylistka Zoot.cz Gabriela Koutská nenutí nikoho do nošení módních trendů, ale trenčkot je podle ní klasika!
VIDEO: Adam Balažovič
12. dubna 2015 | 06:00

Původně lehký kabát pro členy britské armády se později stal ikonickým kouskem šatníku všech žen napříč generacemi. Nádech elegance v kombinaci s mužským střihem dokáže se ženskou siluetou zázraky. Je to zkrátka nesmrtelný kousek, který bude naplno zářit i letos! A ve videu nám to potvrdí i stylistka e-shopu Zoot.cz Gabriela Koutská, kterou jsme při příležitosti Týdne britské módy vyzpovídali. 

Konečně je to tady! Péřové bundy a kožešinové kabáty můžeme uklidit hluboko do skříně a vyměnit je za lehký jarní kabátek.

Nejlepší volbou je samozřejmě ikonický trenčkot, který dříve nosili vojáci jako ochranu před deštěm, později v něm vyšetřoval vraždy inspektor Columbo a nakonec ho herečka Audrey Hepburn povýšila na vysoce módní záležitost. Pokud ve svém šatníku ještě žádný nemáte, je pravý čas to napravit! 

Který si vybrat?

Stejně jako několik sezon předtím, i letos jsou nejčastěji k sehnání trenčkoty v tradičních odstínech béžové, bílé, černé, temně modré a khaki. Když důkladně zapátráte po obchodech i internetu, určitě najdete i kousky v nebesky modré, lahvově zelené nebo s potisky. 

Bershka, 1299 Kč
Autor: archiv firem

Typický "trench coat" je specifický dvouřadým zapínáním na knoflíky, výraznou klopou, širokým páskem, poutky na manžetách rukávů a zadním rozparkem. Letos však letí i trochu odlišné střihy, které nemají zapínání vůbec, mohou sahat klidně až po kotníky a mají ještě mnohem větší a výraznější klopy, než jsme zvyklí. 

S čím ho sladit?

Trenčkoty se staly absolutní módní stálicí především díky své naprosté univerzálnosti. Klidně ho můžete nosit s teniskami, pruhovaným tričkem a džínami, ale i s ikonickými malými černými nebo třeba minisukní! Jediné, co se příliš nedoporučuje, je kombinování s širokými nohavicemi. Trenčkot totiž vytváří iluzi dokonale štíhlé siluety, kterou volné a vzdušné kalhoty narušují. 

Inspiraci naleznete v naší fotogalerii!