Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Móda ze Soči 2014: Sluší to českým sportovcům?

  • 12. února 2014 | 16:00

    Zimní olympijské hry v Soči 2014 jsou v plném proudu a Česká výprava se už nyní může pyšnit několika drahými kovy. A protože nám není příslušno hodnotit sportovní výkony jednotlivých zemí, pustili jsme se alespoň do hodnocení olympijských kolekcí oblečení.

  • Česká republika (design Alpine Pro)

    Olympijská kolekce Alpine Pro
    Autor: archiv firmy
    Musím se přiznat, že z olympijské kolekce pro LOH v Londýně 2012, se mi protáčely panenky úlekem. A tak není divu, že ke kolekci pro ZOH v Soči 2014, která je ze stejné dílny, jsem byla opravdu skeptická. Kupodivu jsem byla ale docela příjemně překvapená. Kolekce inspirovaná první československou známkou s lipovými listy, která je dílem Alfonse Muchy sice není mým favoritem, ale dá se říci, že mezi ostatními outfity světových výprav slušně obstála.

  • Francie (design Lacoste)


    Olympijská kolekce Lacoste
    Autor: archiv firmy
    Jako milovnice jednoduchosti a nenásilných barevných kombinací jsem s blažeností povzdechla nad oblečením, které si do ruské Soči vezla výprava z Francie. Značka, kterou založil tenista René Lacosta v roce 1933, je od svého vzniku spjata se sportem, ale i s elegancí, což se na olympijské kolekci projevuje. Kolekce v barvách bílé, šedé, tmavě modré doplněná červenými akcenty dostála pověsti o tom, že Francouzi mají šmrnc.
  • USA (design Ralph Lauren)


    Olympijská kolekce USA
    Autor: archiv firmy
    Oblečení, které si do Ruska vzala výprava z USA je opět z dílny světového návrháře Ralpha Laurena a je na něm nepřehlédnutelný patriotismus, který je pro Američany typický. Mě osobně se kolekce připomínající díky svetrům se šálovým límcem a pohorkám americkou eleganci 60.let, líbí natolik, že ani nevadí její okázalost a snobství.

  • Polsko (design OTCF)


    Olympijská kolekce Polsko
    Autor: archiv firmy
    Do top 5 nejlepších kolekcí olympijských výprav určitě patří Poláci. Jejich bílo-šedé oblečení s červenými detaily evokuje nejen zimní sporty, ale působí také elegantně. Ženské kousky oblečení jsou navíc zdobené krystaly Swarovsky. Polská značka se tak rozhodně za své dílo nemusí stydět.

  • Švédsko (design H&M)


    Olympijská kolekce Švédsko
    Autor: archiv firmy
    Švédské sportovce na ZOH v Soči 2014 oblékla značka H&M a opravdu se předvedla. Značka, která je známá svými kolaboracemi se světovými návrháři, se ani při navrhování olympijského oblečení nedržela při zemi. Luxusní modro-zlato-modré kombinace a nesmrtelnou černo-bílou, doplňují kousky s hadím vzorem a v lehce halucinogenních barvách. Tahle kolekce rozhodně není nudná a zaujme na první pohled.

  • Německo (designer Bogner pro Adidas)


    Olympijská kolekce Německo
    Autor: archiv firmy
    Mezi oblečení, které rozhodně nikdo nepřehlédne, patří to, které si s sebou přivezla výprava z Německa. Z její barevnosti přechází zrak, ale věřte, že se designér William Bogner nezbláznil, naopak. Olympijská kolekce s nonšalancí protestuje proti ruskému utlačování gayů a lesbiček, právě tím, že zvolila oblečení v barvách vlajky této menšiny.

  • Mexiko (design Kappa)


    Olympijská kolekce Mexiko
    Autor: archiv firmy
    Jestli nějaká země poukazuje na své kořeny, pak je to Mexiko. Jejich toreadorská kombinéza přímo vyzívá k boji a odhodlání zvítězit.

  • Lotyšsko (design Natalija Jansone a Gvido Zalitis)


    Olympijská kolekce Lotyšsko
    Autor: archiv firmy
    Velkým zklamáním je pro mě osobně oblečení lotyšské výpravy. Mám z ní pocit, že jsou opět osmdesátá léta a tohle oblečení si mohu ušít podle střihu z časopisu Žena a móda. Hnědé kabáty navíc působí, jako by je sportovci svlékli před odjezdem z horských pastevců, kteří teď kvůli tomu mrznou. Chtělo by to zkrátka přestat se držet při zemi.
  • Švýcarsko (design Ochsner sport)


    Olympijská kolekce švýcarsko
    Autor: archiv firmy
    Kdybych měla někoho politovat za to, jaké oblečení musí v Rusku nosit, pak by to mezi jinými byli určitě Švédové. Spíše než sportovní elitu mi v červeno-černých oblecích, doplněných o stříbrné vesty, připomínají automechaniky.

Klíčová slova:  móda, trendy, olympiáda, Soči, olympijské kolekce
Diskuse ke článku
.