Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Plesová sezóna je tady: Staňte se její královnou!

Plesová sezóna je tu! Víte, co se sluší a patří?
6. ledna 2014 | 13:30

Rok se s rokem sešel a plesová sezóna je opět zde. Milovníci klasického tance i ti, kteří velkými tanečníky nejsou, ale rádi si vyrazí do společnosti, začnou v nejbližší době pucovat své obleky a leštit střevíce. Speciální událost jako je ples, však vyžaduje určitou přípravu.

Není proto proto na škodu si zopakovat pár pravidel. Ples přece jenom není běžný večírek a nikdo nechce způsobit módní faux paus.

Královsky modré šaty se stříbrným zdobením, Asos.com, cca 6 tisíc kč.
Autor: archiv firem

Krátké nebo dlouhé

Délka šatů je zásadní. Jdete-li na ples v pravém slova smyslu, kde se od vás očekává dodržování etikety, sáhněte po klasických dlouhých šatech.

Chystáte-li se však na ples na menším městě, kde nebývají pravidla tak striktní, můžete zvolit šaty v délce ke kolenům nebo v současné době oblíbenou midi délku do půli lýtek. V každém případě se však vyvarujte mini šatům, které jsou pro tuto příležitost nevhodné.

Připadáte-li si v dlouhých šatech příliš zahalená, sáhněte po šatech s hlubokým dekoltem, zde žádná omezení nejsou, naopak je od vás dokonce očekáván. Protože se jedná o výjimečnou událost, měly byste být nepřehlédnutelné. V tom hraje významnou roli výběr efektního materiálu, který by měl být lesklý, třpytivý nebo pošitý kamínky.

Štrasové náučnice, Bershka, 199 Kč.
Autor: archiv firem
Šperky aneb méně je více

K plesovým šatům samozřejmě patří šperky. „Hodí se zejména drahé kovy a vše co se třpytí - od skleněných krystalů po diamanty. Šperky laďte k barvě šatů. Máte-li šaty černé, máte tím danou i určitou svobodu v barevnosti šperků. Staré dobré pravidlo „méně je více“ platí i zde, proto náhrdelník kombinujte s drobnými náušnicemi a výrazné visací náušnice s náramkem. Šperky by měly být v páru, vyvarujte se kombinování nesourodých kousků,“ říká Barbora Holá z internetového obchodu Modnidoplnky.cz

Kabelka a boty

Plesové střevíčky na štíhlém podpatku harmonizují celý vzhled, proto si dejte záležet na jejich výběru. "Etiketa o plesových botách praví, že by neměly mít otevřenou špičku, což souvisí s povinnými punčochami. Troufáme si však říci, že i tato pravidla neplatí vždy, například zvolíte-li odvážnější model dlouhých šatů s vysokým rozparkem,“ radí Veronika Sajdoková z CCC.

Štrasem vykládané klasické lodičky, Baťa, 699 Kč
Autor: archiv firmy

Co však vždy platí, je perfektně ladící kabelka. Svou velkou kabelku, kterou s oblibou nosíte všude, nechte tentokrát doma. Plesová kabelka by měla být malá, nejlépe psaníčko. Dnes se již nabízí velký výběr psaníček od kožených, sametových nebo kamínky posázených po "krabičkové" kabelky všech možných tvarů a barev. Na ples se ale nejlépe hodí černá nebo neutrální barvy béžové, červené nebo bílé.

Když už jste našla krásné šaty, dokonalou kabelku i boty, ještě jedna rada na závěr. Na ples jděte vždy v kabátu, nikdy ne v bundě, a to platí i pro muže. A pravá dáma si nikdy na ples nebere hodinky.

Autor: Anz, brig