Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehlídka mladých českých návrhářů zaplnila Žofín

2. září 2011 | 14:02

Soutěž módních návrhářů Young Fashion Designer 2011 vyvrcholila včera na pražském Žofíně. Své modely zde představili tři finalisté. Mezi porotci byla i herečka Zuzana Norisová.

Nakonec zvítězila kolekce módní značky Skafandr návrháře, původně vyučeného číšníka Filipa Hofmanna, který ji založil v roce 2005 jako svoje splněné přání. Zaměřuje se především na kolekci oblečení v uličním stylu a nedávno představil nekonvenční a barevné spodní prádlo bez gum a silikonu. "Je to pro mě velké překvapení," komentoval svoje vítězství Hofmann.

Do soutěže se přihlásilo dvacet mladých českých módních návrhářů, z nichž odborná porota vybrala Annu Mareškovou, absolventku VŠUP, módní značku Zajaty a Filipa Hofmanna tvořícího pod značkou Skafandr. Finalisté před asi třemi stovkami diváků předvedli své kolekce.

Cílem soutěže bylo vytvořit módní kolekci pro gastronomický personál. Sada podle zadání měla obsahovat košile, polokošile, trička a barmanskou zástěru jak pro muže, tak pro ženy. Ztvárnění designu se podle zadavatele mělo opírat o emoce a asociace s pojmy živly, nespoutanost, provokativnost a výjimečnost.

Soutěžící bojovali o finanční odměnu ve výši 42.000 korun a zároveň smlouvu na spolupráci se zadavatelskou firmou na období tří let. Z každého vyrobeného kusu oděvu z vítězné kolekce pro značku Vodka 42 Blended poputuje 5 korun na konto Bariéry. Organizátoři na program večera zařadili i dražbu vítězné kolekce.

Odbornou poradkyní byla mladá česká návrhářka Daniela Podlešáková alias Daya. V odborné porotě kromě zástupců managementu zadavatelské společnosti byly i módní návrhářky - kromě Podlešákové také Hana Zárubová, vítězka soutěže Czech Grand Design 2011, a Pavla Michálková. "Je vidět, že nám v Čechách a na Slovensku roste mnoho talentovaných mladých umělců," řekla Hana Zárubová.

Porotci byli také například herec Viktor Limr a herečka a zpěvačka Zuzana Norisová. Večer moderovala Lenny Trčková. Na programu bylo i vystoupení zpěvačky Ivy Frühlingové a barmanská show s vicemistrem světa Ondřejem Slapničkou.

Autor: ČTK, Klena