Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Módní desatero aneb Jak na to, abychom módně přežili

Fotografie
9. dubna 2011 | 22:00

Módu můžeme vnímat jako něco povrchního, nepodstatného. Módu můžeme respektovat nebo jí slepě sloužit. Každopádně všichni musíme nosit nějaké oblečení, které se podílí na našem celkovém vzhledu a více či méně ovlivňuje názor, jenž si o nás okolí učiní.

Móda tu zkrátka byla, je, bude. I když je chvilková a rozmanitá, má pevné zásady. Zákony, které snižují riziko nevkusných úletů a všem nejistým pomáhají orientovat se. Obstát ve světě, kde se vzhled a styl společensky počítá.

MÓDNÍ DESATERO

1. Oblečení je součástí image. Mělo by respektovat a vyzdvihnout daný typ člověka, souznít s životním stylem, který má.

863240:gallery:true:true2. Rozpoznat svůj typ je velmi důležité. Spousta lidí to neumí. Buď se tzv. se nevidí anebo chce vlastní fyziognomii popřít stylizací do vzhledu svého idolu. Což je jedna z největších chyb, které se může člověk dopustit..

3. Šaty a doplňky se nekupují nahodile. Měly by zapadat do stavebnice garderoby, jejíž jednotlivé (pokud možno univerzální) kousky se dají maximálně kombinovat do různých outfitů. Některé svršky se vyřazují, nahrazují novými, módnějšími, ale styl musí zůstat stejný, aby šlo navázat. To znamená čistý a kompaktní.

4. Kvalita má vždy přednost před kvantitou. Zkrátka jeden dobře poskládaný šatník je víc, než několik skříní narvaných různorodými, v barvě, střihu a stylu vůbec neslučitelnými hadříky.

5. Obsah šatníku se samozřejmě podřizuje prostředí. Zohledňuje společenské postavení, profesi, celkový životní postoj. Nicméně platí, že by v něm mělo být zastoupeno oblečení pro každou příležitost – volným časem a sportem počínaje, slavnostními akcemi konče.

6. Doplňky jsou nesmírně důležité. Potvrzují styl. Na těch zásadních jako jsou hodinky, boty, tašky, brýle, se nešetří. Doplňky mohou outfit povznést neb jej tzv. zazdít. Také přispívají ke hře, k níž návrháři a stylisté stále vybízí. Příkladem jsou hladké, maximálně jednoduché šaty, které lze díky šátku, šálu, dominantnímu šperku, případně pásku různě obměnit. Stejný základ a pokaždé jiný look...

7. Ti, kteří si nejsou na poli módy jistí, by se měli držet ověřených principů hry. 863246:gallery:true:trueNejlépe vsadit na klasiku stylu, který je jim blízký a ve společenských podmínkách příhodný. Experimenty zavánějí rizikem.

8. Osobitost je v módě žádaná, ale bezhlavá extravagance ji rozhodně nesupluje – ta často zavání cirkusem.

9. Období velkorysých sezónních slev nevyzývá k rozšíření garderoby o další (v podstatě nepotřebnou) parádu z masové produkce trhu jen proto, že je ještě o hodně lacinější než obvykle. Slevy jsou tu proto, abychom si pořídili nadčasové skvosty, o nichž jindy můžeme vzhledem k svému kontu jen snít.

10. Utrácet za onu nadčasovost, tedy klasiku, se vždy vyplatí. Na rozdíl od sezónních výstřelků, jež budou mít se vší pravděpodobností jepičí trvání. Kvalita je vždy víc než kvantita a občas není od věci si připomenout poselství anglického rčení, že nejsme tak bohatí, abychom nakupovali laciné věci.