Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Františka: Plesy lákají a děsí! Co na sebe?

14. ledna 2011 | 05:30

Z civilní každodennosti vytrhující bály jsou zase aktuální společenskou atrakcí. Nahrávají iluzi zlaté éry Hollywoodu, dávají pocit výjimečnosti, šanci popustit uzdu romantice a předvést se v plné parádě. Jenže právě ta paráda, povinná toaleta, těšení se na velký večer poněkud kalí.

Ladislav Špaček ve své příručce o etiketě praví, že ples je nejvyšší formou společenského setkání. Tomu tedy odpovídá i oblečení – předepsaný dress code. Tzv. první liga si žádá u dámy velkou večerní róbu, u pána smoking či frak.

O výběru toalety rozhoduje i kdo a na jakém místě ples pořádá. Bály probíhají ve velkých městech i provinčních městečkách. V grandiózních sálech i obskurních kulturácích, vesnických hospodách, kam přijít v dlouhé róbě s křišťály od Swarovského, by bylo dost nemístné. Chce to cit pro věc, společenské uskupení, klima večera.

Každopádně i přes veškerou toleranci platí, že bál je jedinečnou akcí vyžadující společenské večerní oblečení, které má svá pravidla. U mužů to minimálně znamená vzít si oblek (nikoli separátní sako a kalhoty). U žen jsou to šaty, jež nemusí být vždycky dlouhé. Ale musí vypadat plesově. Žádný byznys styl manažerky, kostýmky, natož kalhoty nebo sukně s blůzičkou. O kombinaci topu se sukní ve stylu disko nemluvě – tady ani lesklý satén, černá, atraktivní flitry buranský přešlap neumenší. Pokud je tomu jinak, neříkejme podniku ples, ale tancovačka. Mimochodem, slavnostními tancovačkami se stává i většina maturitních plesů – chováním počínaje, modýlky konče. A to opravdu nejsem prudérní...

Je to bída, nicméně...

Problém co na sebe, který znervózňuje a radost z bálu komplikuje, není jen otázkou ženské marnivosti, dychtivé touhy oslnit. Ani neschopnosti vybrat si jednu z možných kreací. Často se stává, že k dispozici není žádná. Nabídka obchodů s konfekcí je mizerná a také peněženka má své limity. A dilema, zda utratit nemalé prachy za šaty, které budou zbytek roku viset ve skříni, je rovněž drásavé...

Nabízí se cesta kompromisu. Zapomeňte na dlouhou róbu a vyberte si šaty, jež využijete i při jiných slavnostních příležitostech. Móda vzdušných transparentních látek, přetrvávající romantické tendence za účasti volánů tomu nahrávají. Model dotáhněte sofistikovanými doplňky. Patřičným účesem a líčením.

Nedejte se odradit

Na trhu se bohužel kreace v pudrových pastelech, ostré rudé či kobaltové, které koloritu plesu náleží, příliš nevyskytují. Nabídku obchodů určuje módní tsunami černé, šedé, stříbřité. Vybírejte tedy z toho, co se nabízí – se vší nápaditostí a vkusem, jež finance neeliminují. A pamatujte, že krátké plesové šaty by pokud možno měly mít širší krinolínovou sukni, korzetový živůtek. Sukýnka může být i balónová, princes živůtek sahat pod boky. Model by neměl být příliš minimalistický, efektní detail je žádoucí. Samozřejmě nejvíc rozhoduje linie postavy, věk, váš typ.

Z materiálů jsou ideální voály, hedvábné satény, krajka, tuhý taft, brokát. Nepleťte si ples s divadelní premiérou ani recepcí. Bál by měl být líbeznou pohádkou. Ty tři kouzelné oříšky s úžasnými šaty byly sice jen pro Popelku, ale to neznamená, že se jí nemůžete v rámci možností za účasti vkusu stát. Na ten svůj ples rozhodně jděte. A za šatičky bez výčitek (s rozmyslem) peníze utraťte. I když nebudete tančit v Opeře.

Autor: Františka Čížková, Klena