Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Detox šatníku: Jakého oblečení se zbavit a co s ním?

  • 10. května 2017 | 06:00

    Asi každá z nás má ve své skříni nějaké oblečení, které na sobě neměla pěkně dlouho. Pokud nepatříte mezi majitelky obrovské šatny, kde se nějaký ten nenošený kousek ztratí, je na čase pustit se do úklidu. Pamatujte, že nostalgie musí jít stranou, jinak akorát ztratíte hodiny přebíráním oblečení, ale žádného se nakonec nezbavíte. 

  • Děravé a flekaté pryč

    ..
    Autor: Shutterstock.com

    Díry na oblečení a vintage vzhled jsou sice v kurzu, ale pokud máte v tričku díru od pásku nebo utržené poutko u kabelky, není to nic reprezentativního. Jasně, ty šikovnější z nás vytáhnou šicí stroj a oblečení je zase jako nové, ale co my ostatní? Dojít ke švadleně? Moc dobře víme, že oblečení, které si připravíme na spravení, zůstane ještě hodně dlouho na dně skříně. A tak pokud nejste šikulka, která si díru zamaskuje stylovou nášivkou nebo z trička ušije třeba netradiční povlak na polštář, zbavte se všech kousků s dírou, fleky, chybějícími knoflíky i prošoupanými koleny. 

    Tip redaktorky: Stará bavlněná trička využívám jako hadry na úklid, které potom vyhodím. A když se mi zrovna nehodí, můj známý, který má zálibu v opravách starých aut, mi za tašku starých triček líbá ruce. 

  • Špatná velikost

    ...
    Autor: Profimedia

    Koupila jste si před časem takzvané motivační džíny, do kterých zkrátka do léta musíte zhubnout? Nebo se vám naopak dřina ve fitku vyplatila a máte skříň plnou kousků, které jsou vám velké? I těch se zbavte a nahraďte je novým oblečení, které vám padne jako ulité. Navíc je dokázáno, že mít v šatníku menší oblečení, než je vaše skutečná velikost, je frustrující. Zkrátka si udělejte čas a všechny kousky si vyzkoušejte, když vám nebude sedět velikost nebo se v nich zkrátka nebudete cítit dobře, dejte je pryč!

    Tip redaktorky: Oblečení, které vyřadím ze svého šatníku, rozhodně nevyhazuji do obyčejné popelnice. Vozím ho vyprané a zabalené do speciálních kontejnerů, odkud pak putuje k lidem, kteří ho potřebují a kterým udělá radost. 

  • Oblečení s visačkou

    3218655:gallery:true:true

    "Teď se mi nechce svlékat, vyzkouším si tu sukni až doma," řekla jsem si před půl rokem, když jsem v ruce tiskla módní výstřelek ve slevě, který jsem tam zkrátka nemohla nechat. Jenže jsem si ho nevyzkoušela ani ten den doma, ani za týden, ani za měsíc. Pokud máte v šatníku kousky, které mají stále cedulku nebo které jste si vzala na sebe jen jednou, protože to byl výhodný kup či jste po nich zkrátka v tu chvíli děsně toužila, měly by jít o dům dál. Je víc než jasné, že vaším nejoblíbenějším oblečením už se nestanou. 

    Tip redaktorky: Uspořádejte s kamarádkami bazárek. Nám se to vždycky osvědčilo. Nejenže jsme si všechny udělaly pořádek ve svých skříních, získaly nové neotřelé kousky, ale i jsme si užily krásné odpoledne. 

    Podívejte se, jaký detox šatníku dělá youtuberka Sejroška: 

    Video se připravuje ...
    Sej Roška exkluzivně pro náš web! Podívejte se, jak vyházela šatník naší čtenářce! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Boty, které nás tlačí

    které boty?
    Autor: Shutterstock

    I když boty samozřejmě nemáme na stejném místě jako oblečení, čas od času to chce je taky trochu vytřídit. V oblíbených, ale sešlapaných teniskách už stejně žádnou velkou parádu neuděláte. A ty lodičky, ze kterých vás bolí nohy i v sedě, v těch už taky asi dobrovolně na večírek nevyrazíte. Bude to sice těžké, ale berte to tak, že uvolní místo nějakému zbrusu novému páru bot, který si zamilujete. 

    Tip redaktorky: Staré tenisky si odvezte na chalupu, kde se ještě budou hodit. Lodičky zase nabídněte kamarádce, které třeba budou sedět o mnoho lépe. 

  • Liché ponožky musí pryč

    ...
    Autor: iStock

    "Licháče" má doma asi každá z nás, ať už jsou naše, manžela nebo dětí. Je to sice jen malá ponožka, ale v šuplíku ji máte úplně zbytečně. Stejně jako ponožky, které jsou seprané, prošoupané nebo mají díru. Jejich třídění sice není příliš zábavné, ale na rozdíl od oblečení a bot vás tolik nebude mrzet, když je vyhodíte do koše nebo s nimi utřete prach. 

    Tip redaktorky: Pokud máte nějakého "licháče" obzvláště ráda a nechcete, aby skončil v koši, nasypte do něj zrnka kávy nebo třeba sušenou levanduli, zauzlujte a hoďte ho do šuplíku, který vám tak krásně provoní. 

Diskuse ke článku
.