Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nový trend: Zahoďte mýdlo a přestaňte se sprchovat!

4. května 2017 | 06:00

Zahoďte kosmetiku a vraťte se k přírodě – právě to velí poslední trendy v péči o pokožku. Může na tom být něco pravdy, nebo jde jen o snahu být IN a vymyslet zase něco nového a šokujícího? Po metodě No poo přichází její obdoba: přestaňte se sprchovat!

Metoda No poo, tedy mytí hlavy bez použití šamponu, kondicionéru a dalších kosmetických přípravků, zamávala světem internetu zhruba před rokem. Spousta lidí ji vyzkoušela a někteří u této metody i zůstali, protože jsou přesvědčeni, že se kvalita jejich vlasů bez používání kosmetiky zlepšila.

Teď ale přichází trend, který je ještě o krok dál: přestaňte používat také tělovou kosmetiku a ideálně se nesprchujte vůbec. Proč? Jednoduše z toho důvodu, že by to vaší pokožce mohlo škodit.

Proč se přestat sprchovat?

Mýdla a sprchové gely obsahují látky, které mohou pokožku vysušovat, obzvlášť pokud je suchá nebo citlivá. S jejich pomocí tak z povrchu kůže smyjete nejen prach, pot a bakterie, ale i oleje, které se na pokožce přirozeně tvoří. Ty pak nahrazujeme tělovými mléky a másly, takže na pokožku natíráme další produkty, které zpravidla obsahují chemii.

Co s tím? Podle tohoto trendu zahoďte veškerou kosmetiku a sprchujte se jen vodou. I ta má ale tendenci pokožku vysušovat, takže v koupelně byste se měli objevit maximálně dvakrát, ideálně však jednou za týden!

Údajně se tím zlepší kvalita vaší pokožky, zmizí různá vysušená místa či ekzémy a organismus dostane šanci přirozeně obnovit sobě vlastní mikroflóru, a tím i imunitu. Ruce si ale nadále umývat musíte, kvůli riziku vzniku nejrůznějších bakteriálních onemocnění.

Jak vypadá praxe?

Přiznám se, že tolik odvahy, abych uprostřed července zkoušela, jak to bude vypadat, když se přestanu sprchovat, jsem nesebrala. Ostatně podle těch, kteří tuto metodu zkoušeli, nejde zpočátku o nic příjemného.

Tělo si totiž musí zvyknout na jiný režim, takže pokožka bude zpočátku velmi mastná, budete se více potit a bohužel i více zapáchat, protože deodoranty a antiperspiranty jsou samozřejmě také tabu. Po nějaké době ale bude organismus schopen zvyknout si na jiný režim, a zmizí tak přílišné maštění se pokožky i zápach. Připravte se ale na to, že to chvíli potrvá a že ani tak to nebude znamenat, že budete přirozeně vonět po fialkách.

Zlatá střední cesta

Pravdou je, že většina kosmetiky opravdu obsahuje pěnidla v podobě sulfátů, které pokožku vysušují, stejně jako konzervanty, které mohou organismu škodit. Současně je ale na trhu takové množství čisté přírodní kosmetiky, která obsahuje například rostlinné oleje, že skutečně není nutné volit pouze mezi chemií a nesprchováním se.

Co si o novém trendu myslíte vy? Dokázali byste se v parném létě sprchovat jen jednou za týden?

Video se připravuje ...
Vlogerka Ashley vám poradí, jak si mýt vlasy metodou No poo • VIDEO: youtube.com

Autor: Brigita Zemen