Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Letní SOS pro každý typ vlasů: Vyzkoušely jsme, jaké produkty skutečně fungují

8. června 2016 | 06:00

Chcete nádherné, husté a pevné vlasy, které se lesknou na slunci, jako byste si je právě naolejovala? My taky! Bohužel s tím, jaké vlasy vám příroda nadělila, moc nenaděláte. Správnou péčí ovšem můžete změnit hodně. Možná nebudete mít hned kadeře jako Penélope Cruz, ale své vlasy rozhodně pozvednete a s nimi i své sebevědomí.

Suché a poškozené vlasy

Nouvelle Nutritive, proteinový šampon a maska pro suché a poškozené vlasy, www.nouvelle.cz
Autor: archiv firem
Jak poznáte, že vaše vlasy spadají do kategorie suché a poškozené? Podívejte se do zrcadla. Pokud se vám snadno zacuchají, jsou bez lesku, třepí se vám konečky a vlasy se snadno lámou, je to právě tento případ.

To nejdůležitější, co vašim vlasům musíte dát, je hydratace. Přestaňte je vysušovat nebo třít ručníkem a zacházejte s nimi velmi něžně. Po umytí vždy používejte kondicionér a vlasy nechte volně uschnout. Pokud už je musíte foukat, dělejte to zásadně studeným vzduchem.

Kromě hydratace jim dopřejte také výživu, ideálně v podobě proteinů – a z nich především keratinu, který vlasy zjemní, hydratuje a vyhladí, takže budou zdravější a budou méně elektrizovat. Ve spojení s chmelem, který napomáhá kvalitě vlasů a pokožky, je naleznete ve vlasové řadě Nouvelle Nutritive, která je určena právě pro suché a poškozené vlasy. Při každém mytí použijte šampon a kondicionér a jednou týdně si dopřejte hloubkovou regenerační masku s proteiny, která s kvalitou vašich vlasů dokáže doslova zázraky.

Rychle se mastící vlasy

LUSH, šampon I Love Juicy na mastné vlasy a tuhý kondicionér Jungle, www.lush.cz
Autor: archiv firem
Musíte si mýt vlasy každý den, protože se vám velmi rychle mastí? Zapřemýšlejte v první řadě o tom, jak často si do nich saháte. Obzvláště pokud máte vlasy krátké nebo nosíte ofinu, mastí se opticky rychleji. Když na ně navíc ještě používáte stylingové přípravky, dennímu mytí se nevyhnete.

Jednou z metod, jak bojovat s mastnými vlasy, je zvolit velmi jemný šampon. Mně se ale víc osvědčil ovocný šampon I Love Juicy od LUSH, který je dokáže umýt opravdu důkladně, aniž by vysušoval pokožku.

Kondicionér je u mastných vlasů kapitola sama pro sebe, a pokud si je myjete denně, používejte ho zhruba jen při každém třetím mytí a vždy jen do délek! Pokud ho použijete blízko vlasové pokožky, budou se vám vlasy mastit ještě rychleji. Ideální na nanášení je v tomto případě tuhý kondicionér, například LUSH Jungle, který vám nesteče tam, kam nemá, tedy ke kořínkům vlasů.

Jemné vlasy

Naturalis Better Bio, vlasový šampon a kondicionér, www.biorganica.cz
Autor: archiv firem
Velmi jemné "létavé" vlasy, které za chvíli plihnou, jsou problémem mnoha žen. Nesnažte se je ukočírovat stylingovými přípravky, které je zatíží, ale dodejte jim výživu, kterou tolik potřebují, aby se zpevnily a získaly zpět svou schopnost bránit se vnějším nečistotám.

Ideální (nejen) na jemné vlasy je použít šampon a kondicionér, který neobsahuje sulfáty, které vlasy vysuší, a silikony, které je obalí, a ony pak ztrácejí svůj lesk a pevnost.

My jsme si zamilovaly novinku Naturalis Better, tedy šampon a kondicionér na bázi aloe vera. Možná vás neuchvátí svým obalem, ale to, co se ukrývá vevnitř, je koktejl těch nejlepších přírodních ingrediencí v biokvalitě, po kterém budou vaše vlasy pevné, krotké a na první pohled zářící zdravím.

Stárnoucí, unavené vlasy

Dove, vlasová řada Youthful Vitality, koupíte v síti drogerií
Autor: archiv firem
Po čtyřicítce prochází naše tělo biologickými změnami, a i když rozhodně nejste stará a není žádný důvod, proč byste si tak měla připadat, pravdou je, že vaše vlasy ztrácejí elasticitu i výživu a kvůli tomu se ztenčují.

Stejně jako pečujete o svou pleť, musíte pečovat i o své vlasy a dodat jim pořádnou porci výživných látek, aby mohly stále sílit a neztrácely nic ze své kvality, lesku, objemu ani pevnosti. 

Vyzkoušejte například novou vlasovou řadu Dove Youthful Vitality, která je určena pro vlasy žen, které již oslavily čtyřicítku. Naprostou novinkou je pak vlasový BB krém, tedy bezoplachová péče, která vašim vlasům dodá okamžitou porci síly, jemnosti a lesku.

Matné vlasy bez lesku

Aussie, řasa Miracle Shine pro matné vlasy bez lesku, koupíte v síti drogerií DM
Autor: archiv firem
Matné vlasy bez lesku jsou většinou důsledkem přílišného vysoušení vlasů, takže jsou problémem především v létě, kdy na vlasy působí sluneční záření, suchý vzduch, ale i například chlor z bazénů a koupališť. Pokud si navíc vlasy často foukáte fénem nebo žehlíte, problém je na světě.

Základem nápravy matných vlasů jsou výživa a hydratace. Nemyjte si vlasy častěji, než je nutné, abyste pokožku hlavy zbytečně nevysušovala. A když už je myjete, věnujte se hlavně kořínkům, délky a konce spíš jen opláchněte.

Pro lesk vlasů se nám osvědčilo "instantní slunce v lahvi", tedy kolekce Miracle Shine australské vlasové kosmetiky Aussie. Naleznete v ní šampon, kondicionér, oblíbenou tříminutovou masku a všechny tři produkty obsahují výtažek z australského ženšenu, který vlasy vyživuje a uzdravuje, a perleťový prášek, který jim dodá pořádnou dávku lesku.

Vlasy bez objemu

Schwarzkopf, vlasová řada pro objem Ultime Volume, koupíte v síti drogerií
Autor: archiv firem
Potřebujete své vlasy doslova pozvednout, protože rychle plihnou a ztrácejí svůj objem? Snažte se je nezatěžovat přehnanou péčí, protože pod silou kondicionérů, masek nebo olejů nemají šanci udržet svůj objem.

Nemáte-li vlasy suché, měla byste se spíš než na péči zaměřit na styling. Právě pomocí tužidla, laku na vlasy nebo nejrůznějších stylingových přípravků dokážete vykouzlit objemnou hřívu. Mějte ale na paměti pravidlo, že méně je více! I nadbytek stylingových přípravků totiž vlasy zatíží a vy se objemu nedočkáte.

Horkou novinkou je řada Schwarzkopf Styliste Ultime. Vedle pěnového tužidla a laku na vlasy si vaši pozornost rozhodně zaslouží stylingové souflé s obsahem biotinu. Stačí ho opravdu jen velmi málo, aby dokázalo vlasy pozvednout a dodat jim objem, po kterém tolik toužíte.

Lupy ve vlasech

Head & Shoulders Instant, pro vlasovou pokožku, koupíte v síti drogerií
Autor: archiv firem
Trápí vás svědící pokožka hlavy a lupy? Důvodem bývá nejčastěji to, že je vaše kůže vysušená a dehydrovaná. To nejlepší, co pro ni tedy můžete udělat, je dodat jí tolik potřebnou hydrataci. Snažte se vlasy mýt co nejméně často a nevysušujte pokožku hlavy horkým vzduchem nebo nevhodnými stylingovými přípravky.

Šampony značky Head&Shoulders jsou na poli vlasové kosmetiky právem první značkou, která vás v souvislosti s bojem proti lupům napadne. Jejich novinkou v posledních dnech jsou šampony, které jsou zaměřené speciálně na péči o pokožku hlavy. Pokud tedy potřebujete hydrataci, hloubkové čištění nebo úlevu od svědící pokožky, sáhněte po jedné z těchto novinek.

Autor: brig