Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Víte, že dětská pokožka potřebuje speciální péči až do 6 let? Dermatolog a pediatr se shodují, klíčem jsou přírodní produkty

16. listopadu 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

O nutnosti šetrné péče o pokožku miminek maminky všeobecně vědí, mnoho z nich však speciální produkty pro děti odkládá po 3. narozeninách dítěte. Současné odborné znalosti však potvrzují, že dětská pokožka se té dospělé podobá až po 6 letech od narození. Kožní mikrobiom se mění dokonce až do puberty. Co ohledně péče o dětskou pokožku radí dětská lékařka Kateřina Konopásková a dermatoložka Lucia Mansfeldová? Vyplatí se investovat do certifikovaných BIO produktů? A v čem pomůže oblíbený měsíček lékařský?

Kůže je největším orgánem lidského těla a zajišťuje celou řadu funkcí od ochranné přes smyslovou až po metabolickou. O pokožku je potřeba celý život pečovat a dnes se už všeobecně ví, že tato nutná péče není po celý život člověka stejná. A liší se zejména v dětství.

Nezralou kůži ohrožuje infekce

Když se dítě narodí, je jeho pokožka podstatně tenčí než pokožka dospělých, a je tudíž mnohem zranitelnější. Citlivost a zranitelnost přetrvává i v batolecím věku. „Dětská pokožka je až pětkrát tenčí než kůže dospělého, takže neplní tak dobře ochrannou funkci před UV zářením, dehydratací nebo vznikem infekce, a to zejména u novorozenců a menších dětí. Kůže miminek je zároveň ještě imunologicky nezralá a zvýšeně propustná pro možné dráždivé a toxické látky. Častěji hrozí vznik infekcí a intoxikace. Proto je důležitá velmi šetrná péče o pokožku nedráždivými hydratačními a mycími prostředky. V případě zánětu je osvědčeným pomocníkem například zinková mast s měsíčkem lékařským, který má navíc schopnost urychlit hojení ran nebo povrchových oděrků, “ popisuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.

Pokožku předškoláků trápí suchost, opečovávaná kůže chrání i proti drobným poraněním

Jak dítě roste, jeho kůže se stává odolnější, až do dospívání je však zranitelnější a náchylnější ke vzniku kožní infekce. Dermatoložka tak upozorňuje, že pravidelná péče o pokožku je důležitá také u větších dětí. „U dětí do 6 let stále přetrvává vyšší citlivost kůže vůči dehydrataci, vzniku ekzému nebo infekce. Pravidelným promašťováním kůže se posílí kožní bariéra a odolnost kůže, přičemž promazávaná a opečovávaná pokožka je zároveň i lepší mechanickou bariérou proti drobným poraněním, jimiž by se do kůže mohla dostat infekce, například impetigo,“ upozorňuje Lucia Mansfeldová.

„U dětí předškolního věku se také často setkáváme se sklonem k vyšší suchosti kůže a až u pětiny dětí s atopickým ekzémem, kdy je nutné velmi časté promazávání kůže i několikrát denně. Po koupeli doporučuji pokožku ošetřit vhodným promašťovacím přípravkem ideálně do tří minut. Pravidelnou péčí, šetrným mytím a promazáváním můžeme posílit kožní bariéru a zabránit iritaci kůže,“ dodává lékařka.

Autor: WELEDA, spol. s r.o.

MUDr. Lucia Mansfeldová

Atestovaná lékařka v oboru dermatovenerologie a korektivní dermatologie. Je zakladatelkou institutu Almiaderm. Působí jako estetický dermatolog a dermatovenerolog pro děti a dospělé.

Přírodní péče

S ohledem na speciální potřeby dětské pokožky je důležité vybrat si správné skincare pomocníky. Přednost by jednoznačně měla dostat kvalita před kvantitou, a to platí jak pro produkty, tak pro jejich složení. „Pro děti bych preferovala přírodní přípravky. Zapomeňte na silikony, ropné složky, parabeny, škodlivá barviva a další syntetické látky. Co dáváte na kůži, to se snadno dostane do těla. Čím jednodušší složení, tím lépe. Přírodní přípravky jsou šetrné, jejich složení bývá jednoduché. Doporučuji se zaměřit na měsíčkový olej, dobré je i bambucké máslo. Měsíčkový krém, ideálně i s obsahem zinku, je skvělý i na plenkovou dermatitidu, která je u miminek jedním z nejběžnějších kožních problémů,“ radí pediatrička Kateřina Konopásková.

Autor: WELEDA, spol. s r.o.

MUDr. Kateřina Konopásková

Vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 2004 složila atestaci II. stupně z pediatrie. Přes 25 let působí ve FN v Motole jako praktický lékař pro děti a dorost a je členem lékařského týmu Opatovské pediatrie.

Produkty s měsíčkem pro spokojenou dětskou pokožku

Měsíček lékařský

Měsíček zahaluje pokožku do ochranné vrstvy, posiluje a podporuje její strukturu a odolnost. Díky svým zklidňujícím účinkům je ideální pro citlivou pokožku dětí od narození i přes celé období dětství. Měsíček používaný pro produkty značky Weleda se pěstuje zejména v největší biodynamické léčivé zahradě v Evropě na jihu Německa. Slouží jako základ tinktur a bylinných extraktů pro více než třicet léčiv a přírodních kosmetických produktů značky Weleda.

Květy měsíčku lékařského
Autor: WELEDA, spol. s r.o.

Měsíčková kojenecká koupel

Jemná nepěnivá koupelová přísada má šetrné čisticí a pěsticí účinky. Výtažek z měsíčku lékařského v BIO kvalitě má zklidňující, hojivé a protizánětlivé účinky. Přípravek posiluje přirozenou ochrannou funkci pokožky. Kvalitní sezamový olej a mandlový olej chrání pokožku před vysušením. Dermatologické testy potvrzují dobrou snášenlivost přípravku i u dětí s vysoce citlivou pokožkou.

Autor: WELEDA, spol. s r.o.

Cena: 319 Kč | Dostupné na Weleda.cz zde.

Měsíčkový kojenecký olej

Ideální pro každodenní péči, zejména po koupeli, i pro šetrné čištění v oblasti plenek či jemnou masáž kojenců. Chrání a vyživuje přirozeným způsobem jemnou kůži novorozenců, kojenců i starších dětí s extrémně citlivou pokožkou. Výtažek z ekologicky pěstovaného měsíčku lékařského má zklidňující a antibakteriální účinky, sezamový olej v BIO kvalitě chrání před vysušením.

Autor: WELEDA, spol. s r.o.

Cena: 319 Kč | Dostupné na Weleda.cz zde.

Měsíčkový kojenecký krém na zadeček

Brání citlivou pokožku na zadečku před začervenáním a podrážděním. Měsíček lékařský má zklidňující a regenerační účinky na pokožku, zatímco mandlový a sezamový olej pokožku pěstí. Lanolin a oxid zinečnatý působí proti vlhkosti v plenkové oblasti. Dermatologické testy potvrzují dobrou snášenlivost produktu i u dětí s vysoce citlivou pokožkou. Krém je možné použít od prvního dne života.

Měsíčkový kojenecký krém na zadeček
Autor: WELEDA, spol. s r.o.

Cena: 209 Kč | Dostupné na Weleda.cz zde.

Weleda baby derma zklidňující tělové mléko

Nejjemnější tělové mléko z řady produktů značky Weleda. Organický extrakt z proskurníku lékařského zahalí pokožku do chladivého ochranného filmu, laskavý extrakt z violky zklidňuje podráždění a organický kokosový a sezamový olej vyživují pokožku. Je ideální volbou pro jemnou a citlivou pokožku, která si jednoduše zaslouží být hýčkána. 

Autor: WELEDA, spol. s r.o.

Cena: 469 Kč | Dostupné na Weleda.cz zde.