Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do plavek s větším poprsím? Ideální čas na plastiku je od podzimu do jara

18. dubna 2023 | 00:00

Touha splnit si sen, snaha zvýšit si sebevědomí nebo zdravotní potíže. To jsou jen některé z důvodů, které stále častěji přivádějí ženy, ale i muže na kliniky plastické chirurgie. A zákroků, které současná estetická medicína nabízí, je obrovské množství. Ty, které se týkají poprsí, však patří u žen stále mezi ty nejžádanější.

Větší prsa jsou stále „in“

U nás poskytujeme celé spektrum výkonů. V podstatě není výkon, který bychom neprováděli,“ říká plastický chirurg MUDr. Martin Skála z pražské kliniky OB Care. Co se oblasti hrudníku týče kromě modelace prsou, tu provádějí i jejich zvětšení či zmenšení. Mužům, kteří trpí zvětšenou prsní žlázou (gynekomastií), je pak určena operace, při níž se jejich prsům navrátí mužská přirozenost. Muži tu jsou však v menšině.

Častěji k nám chodí ženy,“ říká MUDr. Skála s tím, že augmentace čili zvětšení prsů pomocí silikonových implantátů, je stále jeden z nejoblíbenějších a nejžádanějších zákroků.

Porovnání dekoltu před a po operaci
Autor: OB CARE

„Ženy, plňte si své sny!“

Čtyřiačtyřicetiletá Ivana je jednou z mnoha spokojených klientek, které tuto operaci podstoupily. „S myšlenkou zvětšení prsou jsem si pohrávala už dlouho, ale k finálnímu rozhodnutí jsem dospěla až po narození dítěte,“ vypráví. „Rozhodla jsem se tak hlavně kvůli sobě samotné, abych se mohla cítit uvnitř spokojeně, krásně a sebevědomě.“ Kliniku OB Care si vybrala na základě doporučení a osobních zkušeností kamarádek. „Konzultace s panem doktorem Skálou mě jen utvrdila v tom, že moje rozhodnutí bylo správné,“ říká. „Operace předčila moje očekávání a svého rozhodnutí rozhodně nelituji,“ dodává.

Stejně nadšeně hodnotí výsledek své operace i pětatřicetiletá Marie. „Můj vzhled mě trápil už od základní školy. Byla jsem na mnoha konzultacích, ale až u doktora Skály jsem získala pocit, že mě řeší opravdu individuálně, nikoliv jen jako další kus,“ vzpomíná. I u ní předčil výsledek očekávání. „Žádné negativní reakce ze strany svého okolí jsem nezaznamenala. Jen velmi pochvalný údiv,“ usmívá se. A co by doporučila ženám, které zvětšení poprsí zvažují? „Neřiďte se informacemi v médiích a fotkami na billboardech, ale opravdu reálnými výsledky poptávaného lékaře.“

Spokojená klientka po zvětšení prsou
Autor: OB CARE

Implantáty jsou nejrychlejší

Zvětšení poprsí se provádí nejčastěji pomocí prsních implantátů. „Principem zákroku je vložení implantátu do operací vytvořené kapsy, která je nejčastěji pod velkým prsním svalem,“ popisuje další specialista v oboru plastické a estetické chirurgie kliniky OB Care MUDr. Jakub Kníže. „Využít k tomu lze buď kulatý nebo anatomický implantát,“ pokračuje s tím, že nejvhodnější doba pro tuto operaci je od podzimu do jara.

Z hlediska délky operačního výkonu, je augmentace prsů implantáty nejméně náročná,“ říká lékař. Oproti modelaci prsů, při které nedojde ke zvětšení jejich objemu, ale pouze k jejich „omlazení“ a vyplnění, je však po této operaci třeba počítat s větším pooperačním omezením.  

Lehčí domácí práce nebo fyzicky nenáročné zaměstnání je možné začít provádět po dvou týdnech od výkonu. Pacientky by měly po operaci dávat velký pozor na zatěžování svalových skupin v oblasti hrudníku a po několik týdnů se snažit nezvedat ruce výše než do úrovně ramen,“ upozorňuje MUDr. Jakub Kníže. Zvedání břemen, posilování prsních svalů a ostatní sportovní aktivity by pak podle jeho slov neměly být prováděny dříve než za dva měsíce po operaci. Zhruba stejně dlouhou dobu by také měla žena nosit elastickou podprsenku. Kvůli možnému riziku infekce pak lékaři pacientkám nedoporučují minimálně čtyři měsíce po výkonu návštěvu bazénu.

Tuk z hýždí či stehen může vyplnit prsa

V případě, že by žena chtěla větší poprsí, ale nemá zájem o jejich vyplnění silikonovým implantátem, je možné provést v indikovaných případech tzv. lipofilling nebo lipografting. „Jedná se o metodu, kdy je přenesen vlastní tuk z míst, kde je ho relativní nadbytek, do míst, kde je ho v tomto případě potřeba,“ vysvětluje MUDr. Kníže.

Oproti klasické augmentaci pomocí prsních implantátů má však tato metoda své výhody, ale i nevýhody. Mezi nevýhody patří mj. fakt, že u velmi štíhlých žen je prakticky neproveditelná, trvá dlouho a musí se častokrát opakovat, díky čemuž narůstá i její výsledná cena. Oproti tomu zavedení prsních implantátů je jednorázová miniinvazivní operace, která trvá 1–2 hodiny v celkové anestezii.

Pro ženy, které o zvětšení prsou stále uvažují, ale ještě se neodhodlaly udělat první krok, má klinika OB Care dobrou zprávu. V termínu od 29. 5. do 2. 6. 2023 vypsala „jarní dny“, tedy termíny, kdy bude provádět tyto operace za akční ceny. Objednat se na ně je možné přes webové stránky kliniky. O kvalitu se případné zájemkyně nemusí bát. Právě kvalita a individuální přístup jsou totiž věci, na nichž si odborníci v OB Care zakládají. To je také důvod, proč za nimi jezdí ženy nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí.

Autor: Reklama