Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rozhodli jste se v novém roce zhubnout? Jak na to poradí výživový poradce Lukáš Vrána

17. ledna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Je tu nový rok a s ním přichází nové příležitosti – mnoho z nás se rozhodlo, že v novém roce konečně zhubne a začne se zdravějším životním stylem. Všichni ale víme, jak těžké může být toto rozhodnutí dodržet. Kolikrát si nejsme jisti, jak vůbec začít, a když už začneme, je velmi náročné u rozhodnutí vydržet. Zeptali jsme se proto výživového poradce Ing. Lukáše Vrány, jak správně hubnutí nastartovat a jaké jsou tipy, které nám hubnutí mohou ulehčit.

Co by podle vás měl dělat člověk, který se rozhodne řešit svůj problém s váhou, případně chce začít se zdravějším životním stylem? Doporučujete nějaké „první kroky“, aby změna byla úspěšná?

Prvním krokem je jednoznačně se opravdu rozhodnout. Nemá význam jakýkoliv postup vzdát po dvou týdnech. Z mé praxe vyplývá, že velmi úspěšné je hubnutí po boku zkušeného výživového poradce. Vím, že řada lidí namítne, že je to zbytečné, ale data hovoří jasně – s podporou se hubne lépe, poradce by navíc měl vybrat vhodný způsob redukce. Informací je na internetu spousta, běžný člověk ale nerozezná, co je vhodné a čím si naopak může ublížit. Platí, že postup, který je schůdný pro jednoho, nemusí být vhodný pro jiného – každý je individuální, a podle toho by se program měl navrhovat. Pak už opravdu stačí jen vydržet, třeba ne na 100 %, ale nevzdávat to, chodit na pravidelné kontroly, a pokud se hubnutí zastaví, rozhodně nekončit, ale vytrvat.

Prozradíte nám, kde takového poradce najít?

Ve své praxi využívám program s názvem The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan (dříve Cambridge dieta), což je komplexní výživový plán původem z Británie, který existuje téměř 50 let a má prokazatelné výsledky po celém světě. Program je postaven na třech hlavních principech, a to: vlastní výživový poradce, individuální jídelníček a produkty The 1:1 Diet. A právě využití výživových poradců dělá tento program jedinečný a velmi úspěšný. The 1:1 Diet má poradenská centra po celé ČR, takže si svého poradce může najít opravdu každý.

Zmínil jste, že důležité je mít svůj individuální jídelníček. Podle čeho jej výživový poradce sestavuje?

Daný poradce by měl mít přehled o různých metodách a vybrat pro klienta vhodný postup – faktorů je celá řada, od zdravotního stavu, přes věk anebo typ a intenzita pohybové aktivity, ale také cíle klienta. Nejde jen o to snížit energetický příjem. Každý klient má jiné zvyklosti a požadavky organismu, takže je důležité sestavit jídelníček tak, aby splnil nezbytné parametry. Jídlo musí být nutričně vyvážené. Často se setkávám s tím, že se klientův jídelníček skládá spíše ze sacharidů a chybí bílkoviny a vláknina. Jídelníček slouží jako velká opora v celém procesu hubnutí.

Program The 1:1 Diet zahrnuje také produkty The 1:1 Diet – co si máme představit?

Program The 1:1 Diet stojí na chutných a nutričně vyvážených jídlech, díky kterým je ze začátku jednoduché hlídat si správný poměr živin a energie. V nabídce je široký výběr jídel – hlavní jídla, polévky, tyčinky, koktejly – jak sladké, tak i slané varianty. Produkty využíváme především na začátku redukční diety, než se klient naučí připravovat si jídlo sám.

Autor: The 1:1 Diet

Měl byste na závěr seznam obecných doporučení, kterých se držet?

1.  Dejte si reálný cíl – řekněte si nejen, jak byste chtěli vypadat, ale co jste pro to ochotni dělat. Je fajn mít o 20 kg svalů více, nebo vypadat jako přední top modelky, ale otázkou pak je, zda na to máte vůbec vhodnou genetiku a dále ochotu trávit téměř denně čas sportem.

2. Najděte si odborníka.

3. Plánujte – bez jasného plánu nikam nedojdete. Jdete na to přes stravu? Kdy budete nakupovat? Kdy vařit? Jak budete hodnotit vaše úbytky? Budete chodit k poradci?

4. Vydržte – držte se plánu, který vám nastavil váš The 1:1 Diet poradce. Ne vždy jde vše podle představ, úbytek hmotnosti se někdy zastaví, aby se po dvou týdnech rozběhl.

Autor: The 1:1 Diet