Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak na krásnou pleť i pod rouškou

9. března 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Roušky se staly součástí našich outfitů, bez kterých už neopouštíme své domovy a jak to tak vypadá, tento módní doplněk zřejmě jen tak neodložíme. Zakrývání obecně příliš neprospívá naší pleti. Pokožka potřebuje dýchat a časté a nezvyklé nošení roušek s sebou může přinést různé nepříjemnosti. Jak se o pleť pod rouškou správně starat? Na co si dát pozor?  A jaké produkty Vaši pleť potěší? Na to odpovídají vývojářky české značky Manufaktura - Tereza Růžičková a Eva Horčíková.

Jak se může časté nošení roušek projevit na stavu naší pleti?

Většinu dne máme polovinu obličeje zakrytou a naše pleť nemůže dýchat, více se potí a zapařuje se. Kvůli tomu může docházet ke zvýšené tvorbě kožního mazu, zánětlivým procesům, akné, odřeninám nebo opruzeninám. U citlivějších jedinců může docházet i ke vzniku různých podráždění až dermatitid (zánětů kůže), které se naopak mohou projevovat vysoušením kůže.

Na co bychom nyní měli v péči o pleť klást důraz?

Měli bychom se zaměřit hlavně na správné čištění pleti a její důkladnou hydrataci. Doporučujeme používání přípravků určených pro citlivou pleť, protože každá pleť pod rouškou je více namáhána a i normální pleť se může stát v této době citlivou. Výborně nám poslouží hydratační séra či krémy, ale také důsledné dodržování pitného režimu. Velmi důležité je nechat pleť občas „nadechnout“. I krátká procházka v přírodě, kde můžeme roušku sundat (samozřejmě když nám to situace dovolí), je ideální nejen pro našeho ducha, ale i pro naši pleť.

Neměli bychom zapomínat ani na důkladnou péči o naše oční okolí. Horní okraj roušky máme většinou v oblasti, kde je kůže velmi jemná a citlivá. Kvůli roušce nemusí v těchto místech docházet ke správné mikrocirkulaci krve. Naše oční okolí může být zarudlé, mohou se tvořit větší kruhy pod očima, a může se nám zdát, že jsou naše oči poněkud opuchlé.

Autor: Manufaktura

Čemu se s ohledem na časté zakrývání pleti vyvarovat?

V době „rouškové“ bychom měli používat kosmetické přípravky, které pleť co nejméně zatěžují. Přes den bychom se měli vyvarovat používání make-upu a těžších mastných krémů pod rouškou. Při odličování bychom neměli používat pleťové přípravky s vysokým obsahem lihu, který naši pokožku ještě víc vysušuje. Zároveň  bychom měli dbát na čistotu roušek. Použité roušky mohou podporovat rozšíření zánětlivých procesů, proto je třeba je po každém použití vyvařit v horké vodě a přežehlit.

Autor: Manufaktura

Jak se starat o citlivou nebo problematickou pleť, kterou nošení roušky ještě více zatěžuje?

Především ji pečlivě čistit. Zklidňující pleťové vody lze používat častěji, aby byl odstraněn pot a další nečistoty. Ráno na vyčištěnou pleť nanášejte lehké hydratační krémy. Večer pleť nezapomeňte pečlivě odlíčit. Poté ji dopřejte aplikaci výživných krémů a sér nebo boosteru. Nezapomeňte ani na oční okolí. Aplikujte na něj hydratační séra. Přes noc pleť může dýchat, mastnější a výživnější přípravky ji neuškodí, ba právě naopak.

Autor: Manufaktura

Máte nějaký soukromý tip na produkt, který nesmí v době rouškové chybět nikomu z nás?

Tereza Růžičková: „Pokud bych měla říct opravdu jenom jeden, tak je to za mě pleťový olejový elixír Sedmikráska. Moje pleť je mu každý večer vděčná za jemnou a přesto výživou péči. Je to pro mě takový balzám na pleť.

Eva Horčíková: „Na různé zánětlivé pupínky určitě doporučuji používání SOS gelu na akné s levandulí, který zánětlivé projevy zklidní a místo dezinfikuje. Pro čištění a osvěžení se dokonale hodí pleťová voda s levandulí a vřídelní solí, která očistí pleť od potu, hydratuje ji, zklidní a omezí tvorbu mazu.“

Dopřejte své pleti vzpruhu a intenzivní péči inspirovanou přírodou ve společnosti české kosmetiky Manufaktura. Starejte se o svou pokožku a buďte krásná s rouškou i pod rouškou. Tipy na vhodné produkty najdete v kategorii Péče o pleť pod rouškou na manufaktura.cz.

Manufaktura je 100% česká značka originální a kvalitní kosmetiky, díky které lze každou koupelnu proměnit v místo pro krásu, klid a relaxaci. Manufaktura byla založena roku 1991. Kosmetiku inspirovanou českou historií, tradicí a přírodou vyvíjí a vyrábí v pražských Čakovicích. Zakládá si na poctivé kvalitě, lokálním původu produktů, surovin, obalů, nápaditém designu a vysokém obsahu přírodních ingrediencí. Manufaktura je velmi aktivní v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje a jako první firma v ČR získala jediný mezinárodně uznávaný certifikát o netestování na zvířatech (HCS).