Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 věcí, které nejvíc škodí naší pleti, a přesto je děláme

  • Péče o obličej je cesta ke krásné pleti, nesmíte ale dělat jednu z těch nejhorších chyb.
    22. dubna 2015 | 06:00

    Realita je neúprosná. Všechny toužíme po zdravé, krásné a bezchybné pleti bez vrásek, pórů a pupínků. Proto utrácíme stovky i tisíce za kosmetiku v drogeriích a parfumeriích. Často si ale neuvědomujeme, že to nejhorší, co své pleti můžeme udělat, nemá s kosmetikou vůbec nic společného. Jakých zlozvyků, které vaši pleť ničí, byste se měla zbavit hned teď?

  • 1. Čistíme si obličej mýdlem

    Autor: Shutterstock

     

    Mýdlo, ať už klasická kostka nebo tekuté, se hodí pro mytí rukou, s přivřenýma očima pro sprchování. Na mytí obličeje je ale bez nadsázky příšerné. Mýdlo má zpravidla pH mnohem vyšší, než je pH vaší pleti, takže ji dráždí a vysušuje. Výsledkem jsou vrásky, suchá, začervenalá pokožka, nebo naopak akné, které je způsobeno tím, že se pleť na obranu proti vysušování začne nadměrně mastit. Pro ranní očistu pleti proto použijte micelární nebo pleťovou vodu nebo pouze vodu z kohoutku, pokud není příliš tvrdá. K večernímu čištění a odličování pak volte produkty, které jsou k tomu určené, tedy nejrůznější gely, mléka, vody nebo oleje.

  • 2. Pijeme víc než 1 drink denně

    Autor: shutterstock.com

     

    Ze zdravotního hlediska jsou jedno pivo nebo dvě deci vína ideální pro doplnění vitaminů a antioxidantů, které vaše tělo potřebuje. Musíte ale zůstat opravdu jen u jednoho drinku. Cokoliv nad už je totiž v denním měřítku škodlivé nejen pro vaše orgány, ale také pro vaši pleť. Odbourávání alkoholu je pro organismus obrovská zátěž a pokožka na to reaguje nadměrnou produkcí kožního mazu. Co z toho vyplývá? Rychle se mastící vlasy, ucpané póry a samozřejmě pupínky, po kterých rozhodně netoužíte.

  • 3. Kouříme

    Autor: shutterstock.com

     

    Že kouření není nic zdravého, to si říkat nemusíme. Ostatně píšou to na každé krabičce. Pokud vás od skoncování s tímto nepěkným zlozvykem nedokáže odradit strašák rakoviny, infarktu, astmatu a žaludečních vředů, pak vás skutečnost, že kouření urychluje stárnutí pokožky, zřejmě přesvědčit také nedokáže. Přesto – pokud přemýšlíte nad tím, že byste toho nechala, pak vězte, že kromě spousty zdravotních výhod se vám také výrazně zlepší stav a kvalita pleti. Dokud kouříte, je totiž vaše pokožka o 5 až 10 let starší, než je váš skutečný věk.

  • 4. Podceňujeme SPF

    Autor: Shutterstock.com

     

    Když je venku jasno, ale pouze 15 stupňů a my vyrážíme ven v kabátu a dlouhých kalhotách, máme pocit, že se před slunečním zářením ještě chránit nemusíme. Jenomže jarní sluníčko není o moc slabší než to letní a na váš nechráněný obličej působí téměř stejně. Naučte se proto používat krémy nebo make-upy s SPF, abyste svou pleť chránila před škodlivými vlivy slunečního záření. A pamatujte, používá se jen spodní vrstva. Pokud tedy použijete krém i make-up s SPF 20, nejste chráněna "čtyřicítkou", ale stále pouze "dvacítkou".

  • 5. Vymačkáváme si pupínky

    Autor: shutterstock.com

     

    Jedním z nejhorších a nejčastějších zlozvyků, pokud máme problematickou pleť, je vymačkávání pupínků. Tím si nejen poškozujete pleť a vytváříte drobné jizvičky, ale infekce z pupínků se vám při vymáčknutí i snadno rozšíří po celém obličeji a nezpůsobí nic jiného než výsev několika nových. Proto vydržte, pupínek zamaskujte korektorem a nechte ho, ať se ztratí sám.

  • 6. Pijeme málo vody

    Autor: shutterstock.com

     

    Ano, je to tu zase. Nedostatečný pitný režim způsobuje únavu, znemožňuje hubnutí a škodí naší pleti. Dehydrovaná pleť je bez barvy, ztrácí pružnost, vysušuje se, urychluje tvorbu nových vrásek a prohlubuje ty, které už máte. Takže při sobě vždy mějte lahev s vodou a průběžně pijte. Pít až v momentě, kdy se ozve pocit žízně, je totiž už pozdě.

  • 7. Chybujeme v odličování

    Autor: shutterstock.com

     

    I když jsme sebevíc společensky unavené nebo už prostě nevidíme na oči, ulehnout ke spánku neodlíčená je pro pleť malá apokalypsa. Pod zbytky make-upu a celodenního nánosu prachu a špíny pleť nemůže dýchat, ucpává póry a tvoří vrásky. Navíc je například neodlíčení řasenky velmi škodlivé pro váš zrak. I nedostatečné odlíčení je ale problém. Ať už používáte mycí gel, odličovací mléko, micelární vodu nebo olej, vždy pleť ošetřujte tak dlouho, dokud není vatový tamponek zcela čistý. Na závěr pak pleť nezapomeňte dočistit pleťovou vodou nebo tonikem, abyste měla opravdu jistotu, že je vaše pleť dokonale čistá.

  • 8. Saháme si na obličej

    Autor: shutterstock.com

     

    Dotýkání se pleti v průběhu dne je také velmi častým zlozvykem, se kterým bychom měly okamžitě přestat. Nejen to, že si tak stíráte ráno dokonale nanesený make-up, ale také si po obličeji roztíráte mastnotu a nacháte pleť přijímat bakterie a nečistoty, které se vám v průběhu dne nasbírají na rukou. Šetřete si doteky pro pleť na večer, kdy je vhodné ji promasírovat, a během dne na ni sahejte, co nejméně to jde.

  • 9. Málo spíme

    Autor: profimedia.cz

     

    Přiznejte se, kdy jste se naposledy vyspala "do růžova"? Pokud nespíte v noci alespoň 7 hodin, nemá pleť dost času si odpočinout a vstřebat do sebe všechny látky, které na ni na noc naneseme. Vzbudíte se tak nejen s kruhy pod očima (tmavějšími, pokud zanedbáváte pitný režim), ale i s nedostatečně pružnou, mdlou pletí. Zkuste vyrazit do postele o hodinu dřív. Budete ráno vstávat mnohem spokojenější a hezčí.

  • 10. Nepoužíváme krémy

    Autor: shutterstock.com

     

    Možná vám ve vašem věku připadá ještě (nebo už) zbytečné používat denní krém na den a ještě noční na noc. Neošetřená pleť je ale schopná vstřebat mnohem víc škodlivin, a pokud ji vyčistíte, ale už nenamažete, reaguje buď tím, že je suchá a citlivá, nebo naopak více produkuje kožní maz, který způsobuje ucpávání pórů. Pořiďte si dva krémy podle vašeho typu pleti – jeden na den a druhý na noc – a pravidelně se jimi mažte. Vaše pleť bude jen kvést a vy ostatně také.

     

     

     

     

Autor: brig
Diskuse ke článku
.