Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak poznáte, že potřebujete plastiku očních víček?

Jednoduchá operace vám dokáže opět rozzářit pohled
15. května 2014 | 14:00

Operace horních víček patří v estetické chirurgii mezi nejoblíbenější zákroky a zájem o ni stále stoupá. Jak by také ne, když vás dokáže snadno omladit až o celých 10 let.

Kdy je čas o ní začít uvažovat?

Především když máte dlouhodobě pocit, že vám víčka "padají" a že i když se usmíváte, váš výraz působí smutně a unaveně. Navíc můžete pozorovat problémy například při líčení očí, kdy se vám špatně nanáší oční stíny nebo si rozmazáváte řasenku či linky.

I když jde o v podstatě nenáročnou operaci, musí jí samozřejmě předcházet důkladné vyšetření a konzultace s ošetřujícím lékařem. Je totiž potřeba vyloučit situaci, kdy by otoky očních víček mohly být způsobeny jiným onemocněním.

Kdy už jste "dost stará"?

Operace horních víček se většinou týká osob ve středním věku, kdy kůže časem poklesne v závislosti na gravitaci. Na internetu se přitom často dočtete, že doporučenou minimální věkovou hranicí pro podstoupení tohoto zákroku je 40 let.

Podle plastického chirurga Romana Kufy z Perfect Clinic však na tom, jaký jste ročník, absolutně nezáleží: „Omezení věkem u této ambulantní operace neexistuje, pokud je zákrok plně indikován. Operace horních víček není jen o touze omládnout, ale je prováděna právě z důvodů zdravotních, kdy pacienti udávají pocit tíže víček, sníženého periferního vidění či si jen stěžují, že hůře vidí. Při dobře provedené operaci jejich problémy mizí.“

O zákroku je podle plastického chirurga záhodno začít přemýšlet tehdy, je-li kůže na víčku uvolněna tak, že její převis přikryje zevní dvě třetiny pohyblivého víčka nebo se tomuto překrytí nezadržitelně blíží. A právě tyto problémy popisuje také český tenista Lukáš Rosol, který operaci víček podstoupil na začátku letošního roku.

„Je mi sice teprve osmadvacet, ale povolená kůže na víčkách mě trápí už nějakou dobu. Za poslední dva roky víčka spadla natolik, že mi začala vadit při mé profesi. Měl jsem zhoršené periferní vidění, hlavně na pravém oku. A unavené oči večer po pětihodinovém tréninku mi dávaly zabrat při jízdě autem. Pomáhal jsem si otevřít pohled tak, že jsem zvedal mimickými svaly čelo,“ popisuje tenisový reprezentant své obtíže.

Co vás při zákroku čeká?

Operace očních víček probíhá v místní podkožní anestezii, a je proto vhodná i pro starší pacienty, kteří by mohli mít strach z celkové narkózy. Odstraní se při ní nadbytek kůže na víčkách a vypreparují se tukové váčky. Následně se kůže sešije tenkým podkožním stehem. Při operaci je velmi důležité dbát na odstranění jen přiměřeného množství kůže, aby pacient neměl po operaci problémy při mrkání a zavírání oka. 

Po plastice horních víček je operační ranka přelepena sterilní náplastí, která se nenamáčí a ponechává se po dobu jednoho týdne. Zhruba po týdnu od operace je rána víček zhojená a stehy se dají odstranit.

Rekonvalescenci sice mohou provázet mírné otoky a modřiny, avšak pokud pacient dodržuje týdenní doporučený klidový režim, bez problémů zmizí. I když je nutné vyhýbat se fyzické námaze, kancelářskou práci můžete vykonávat již po 4 dnech od provedeného zákroku.

Jednoduchá operace vám dokáže opět rozzářit pohled
Autor: Perfect Clinic

Autor: brig